Last news in Fakti

7 Януари, 2023 09:13 2 577 5

7 места по света, забранени за коли

  • по света-
  • без автомобили-
  • забранено за коли

Представете си свят без автомобили

7 места по света, забранени за коли - 1
Снимкa: Shutterstock

Хубаво е да притежаваш кола, това съкращава доста пътуването от точка А до точка Б и може би най-добре е да пътуваш в комфорта на собствената си кола, тъй като можеш да спреш където пожелаеш. Представете си обаче за момент свят без автомобили – въздухът ще бъде по-чист, улиците ще са по-тихи и ще ходим повече пеша или с велосипед. Ето седем места по света, където колите са забранени:

Чивита ди Баньореджо, Италия

В това италианско селце няма коли, но още по-интересен е фактът, че единственият изход или вход към него е по пешеходен мост. Живописното местоположение на града - на върха на хълм с изглед към огромен каньон, изглежда наистина очарователно.

Halibut Cove, САЩ

Изолираното в Аляско село Halibut Cove има само около 90 постоянни жители, което добавя към очарованието на това красиво място без автомобили. Ако това не изглежда достатъчно мирно, тук се помещава и уникална плаваща американска пощенска служба.

Ламу, Кения

Когато посетите град Ламу на едноименния остров в Кения, вместо автомобили ще ви посрещнат магарета. След като стъпите на острова, ще разберете защо. Пътищата, т.е. пешеходните пътеки са тесни и криволичещи, което прави почти невъзможно придвижването с кола.

Guithorn, Холандия

Това може да е най-сладкото място, което някога ще видите. Селото е изпълнено с пътеки за разходки и колоездене, както и с водни пътища. Всъщност най-популярният начин за посетителите да видят вековните къщи на града е да изследват каналите с лодка.

Цермат, Швейцария

Цермат е популярна туристическа дестинация, но този планински град в швейцарските Алпи все още приема сериозно своята политика без автомобили. Тези, които искат да останат в подножието на Матерхорн - известен със ски, туризъм и катерене - трябва да пътуват с влак, хеликоптер или такси, които са единствените разрешени коли по пътя за Цермат и могат да ви отведат до хотел.

Хидра, Гърция

Недалеч от Атина се намира остров Хидра. След като слезете от водното такси, ще ви бъде трудно да намерите кола или дори велосипед на острова. Вместо това посетителите пътуват пеша или с лодка до естествените извори и уединените плажове на Хидра.

Остров Сиес, Испания

Представете си да лежите на девствен плаж без тълпи туристи. Точно това е реалността в този архипелаг край бреговете на Галисия. Островът е достъпен само с лодка, няма хотели и позволява само 1800 посетители (плюс 600 къмпингуващи) на ден, пише pochivka.blitz.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аутофрей

    2 0 Отговор
    В Швейцария по популярно място без коли е Венген,където е световната купа по ски Лаубернхорн,идват туристи от САЩ и Австралия ,в Германия остров витте на хиденсее също е аути фрей
  • 2 Бравос

    5 1 Отговор
    София също трябва да стане град без автомобили и тротинетки! Жителите и гостите на много хубавата ни столица, да се разхождат за здраве и красота, докато свят им се завие!
  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    5 0 Отговор
    За Цермат, Швейцария има огромен паркинг преди градът, до паркинга е гарата за железницата и Влакчето ще ви закара до Цермат, там такситата са електрически, за градът и ще ви закарат до която и да е дестинация в градът, кеф Ви ски, кеф. Ви катерене, кеф Ви да сте си в Хотела с поглед към планините на кафе и whiskey да си зяпате и възхищавате на Швейцарско гостоприемство.
  • 4 Танас

    1 0 Отговор
    село Лисиците България
  • 5 Стършел

    0 3 Отговор
    Затова трябва да има електроавтомобили (ако не може без автомобили)-те са бъдещето. Естествено и други(без ДВГ) разработки.