Last news in Fakti

9 Януари, 2023 17:32 3 921 18

Учени отговориха на въпроса наистина ли виждаме живота си като на лента преди смъртта

  • отвъдното-
  • след смъртта-
  • смърт-
  • последни мигове-
  • мозъчна активност

Учените записали мозъчната активност на пациент, умиращ от инфаркт

Учени отговориха на въпроса наистина ли виждаме живота си като на лента преди смъртта - 1
Снимка: Shutterstock

Ако сте гледали достатъчно драматични филми, няма как да не сте забелязали един от най-често срещаните похвати в киното, а именно монтажа на най-добрите моменти от живота на важен герой, точно преди да умре.

Открай време науката се опитва да отговори на въпроса тази ретроспекция реална ли е или просто творческа хипотеза.

Нови данни от научно проучване сочат, че животът може действително да проблясва пред очите ни, секунди преди да поемем последния си дъх. Констатациите са публикувани във Frontiers in Aging Neuroscience, пише Блиц.

Екип от учени измервал мозъчните вълни на 87-годишен пациент с епилепсия.

По време на неврологичния запис пациентът е получил фатален инфаркт и учените в крайна сметка са получили неочакван запис на умиращ мозък. Те открили, че в 30-те секунди преди и след смъртта, мозъчните вълни на мъжа следват същите модели като сънуване или извикване на спомени.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А не е БЕ....

    7 16 Отговор
    ....ми ЧЕ В кре.мъл има ЦЯЛ кино салон с...ред1 място1.....☝
  • 2 честен ционист

    27 6 Отговор
    Единственото, което виждаш е мутрата на Баце, или някой маскиран санитар, как ти гепи пръстен/часовник на изпроводяк.
  • 3 Соваж бейби

    18 7 Отговор
    Това са хипотетични учени,без доказателства !Ако пациента възкръсне ще ни отговори,ама на дали.Така че учените могат мног неща да кажат и да вземат пари за шарлатанство.

    Коментиран от #4, #12

  • 4 ГЕРБ

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Шарлатани са ПП

    Коментиран от #8

  • 5 ХАХАХА

    24 0 Отговор
    Не е необходимо да си на прага на смъртта ,за да ти минава живота като на лента. Когато остарееш, изведнъж толкова спомени нахлуват в главатата ти ,че се чудиш къде са се побрали.

    Коментиран от #10

  • 6 плюс минус

    13 3 Отговор
    Бях на двайсетина години, когато ме блъсна автомобил.
    Губейки съзнание, животът ми премина през съзнанието ми за миг.
  • 7 Леля Гошо

    14 5 Отговор
    От тези 30 секунди, поне за около 10 секунди ще проблясва само просташката селска физиономия на мутрата тулуп Бацо Чекмеджан. Зад волана на джипката, как рита мачле, козирува в Брюксел, псува като хамалин, яде суджуци и торта Сахер, хвали се че вдига 150 кг от лежанка, подарява куче на Путин, подгъзува на Маджо и Пашата, всичките му простотии ви очакват като на филмова лента в предсмъртния ви час.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Минго

    4 2 Отговор
    Това, че при смъртта живота ти минава като на кинолента и виждаш истинската същност на нещата и след това съзнанието ти отива за "храна" на "Орела", собственика на причината за живот на съществата, е ясно от няколко хиляди години.
  • 10 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХАХАХА":

    И децата все ти повтарят: - това си ни го разказвал, дай друго! 🤗
  • 11 Отговор

    3 0 Отговор
    Не е вярно.Малко преди смъртта си човек изпитва облекчение.
  • 12 Това

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    Което разбрах от историите на хора , които са умирали , и са се връщали , е , че са различни. Едни виждат живота си на лента , други - мъртви роднини и приятели , които ги викат , трети , бяла светлина , която ги привлича , и още много...... Явно Бог е направил някакъв компенсаторен механизъм за успокояване на душата , която прави прехода , и за всеки е това , което лично него би успокоило .

    Коментиран от #13

  • 13 Соваж бейби

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Това":

    Чувала съм и аз ,нещо подобно ми се случи и на мене с първото раждане ,нищо не помня от многото болка и контракции след 20 часа вече не са ми останали сили и дъщерята се е задушавала ,само спомен с епидуралната и после едно спокойствие ,усещане че си много лек ,светлина .10 часа са ме чакали докторите в реанимация за мен като секунди мина всичко,интересното е че нищо не помних и изобщо че съм човек нищо.Когато ме събудиха се ядосах защо ме събуждат чудих се какво искат мене и болката отново,после се опомних ,какво е било не знам просто безтегловност като енергия все едно никога не си бил човек.И все пак си мисля че тези които се връщат не знаят края и какво следва ,само част от прехода.

    Коментиран от #14

  • 14 Вашето

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Финално изречение е близко до изводите , до които съм достигнал и аз. Не случайно казах , че хората виждат различни неща , защото това не е краят , или , образно казано , оня свят , а е само фокуса , който успокоява душата , за да направи прехода до оня свят ! Достигал съм и до спомени на хора , които да стигали по напред . За някои светлината става топла и успокояваща , за други - студена и плашеща. Една жена е достигала до тъмно , зловещо и плашещо място , озвучено от стенания. А като във вашият случай , всички които са стигали до светло и успокояващо място , да се връщали с нежелание. И въпреки , че се занимавам от години с търсене на познание , единственото за което съм сигурен е , че смъртта не е край , а ново начало.

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Соваж бейби

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Вашето":

    Никога не мога да забравя ,нямам обяснение ,интересно ми е и на мен? Как е възможно за един миг да забравиш всичко ,не мислиш за нищо , нещо като щастие неопределена земна емоция,благодат все едно си слънчев лъч !От Зак Беганс и други търсачи , ловци на духове става ясно със специални машини засичат и комуникарат с духове на починали ,става ясно че не всички са минали в друг живот а са на Земята,често духове на починали тормозят нови собственици закупили имотите им или самоубити ,или са демони представят се за тях .Например Bill Chappell/ изобретател, електроинженер,Дигитална радиестезия
    / прави много изобретения ,за шоуто Ghost Adventures,записващо оборудване, за да заснеме като доказателство за съществуването на задгробния живот.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 един от стадото

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Вашето":

    с регресии ли се занимаваш или така лаф да става. Не бъркай в душите на хората, и ако някой тук си е излял душата от оня миг на смирение и спокойствие, което е почувствал с нищо не те упълномощава да си правиш генерални изводи Уважението към този човек се изразява само със съчувствие за преживяното и, че е му е рано да отиде горе. Просто не го искат още там.. Деца и семейство има да гледа. Ти как мислиш, лесна работа ли е
  • 18 Имам

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Соваж бейби":

    Предположение , защо това е така . Като комбинирам древните писания , с новите теории , и специално тази за мултивселените , мисля , че след смъртта , отиваме да обитаваме някоя паралелна вселена. Някои не успяват да направят прехода , и остават на границите между вселените , като призраци. Мисля и , че някои силни медиуми успяват да направят връзка с другите места , и така да черпят информация от мъртвите. Която по правило не трябва да се счита за много вярна , защото в други вселени , има други развития на жизнения път. Според мен , когато сънуваме , се докосвме до алтернативните вселени. Може би ви се е случвало , да сънувате , че имате друг мъж , който отдавна познаете , и усещате близък. И сте учудена , когато се събудите. Или също така , близки приятели, а всъщност , когато станете , осъзнавате , че не сте виждала нито мъжа , нито приятелите , и се чудите , защо ги усещате толкова близки. Докоснала сте се до живота на другото ви аз , в другата вселена. Разбира се , това са предположения , но мисля , че са правдоподобни . Защото целта на душата е , да се научи. И затова изживява различни ситуации , в различните вселени . Някои благоприятни , други , пълни със неуспехи . Реакцията на доброто , и злото , е важното !