Last news in Fakti

15 Януари, 2023 07:53 3 075 9

Пици, колбаси и сладкиши - най-вредните замразени храни

  • замразени храни-
  • вредни храни-
  • пица-
  • колбаси-
  • сладкиши

Все пак замразените храни не винаги са нездравословни, посочи диетолог

Пици, колбаси и сладкиши - най-вредните замразени храни - 1
Снимкa: Shutterstock

Пицата и преработените храни са вредни за здравето като цяло и за сърдечната функция в частност, предупреди шведският диетолог Сигне Суонфелд. Тя изброи замразени храни, които представляват риск за здравето в интервю за The Sun.

Суонфелд посочи, че замразената пица е една от най-нездравословните храни. Това се дължи на факта, че пълнежът ѝ е направен от ултрапреработено месо, което е с високо съдържание на наситени мазнини и натрий, които повишават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. По същата причина диетологът препоръча да не се злоупотребява с колбаси и замразени готови ястия, които е достатъчно да се затоплят в микровълновата.

Не по-малко опасни, според специалиста, са замразените сладкиши. В допълнение към наситените мазнини, те съдържат добавена захар, което води до затлъстяване и увеличава риска от диабет тип 2. Освен това диетологът призова за намаляване на консумацията на дълбоко замразени пържени храни, тъй като те обикновено съдържат голямо количество консерванти.

Суонфелд отбеляза, че замразените храни не винаги са нездравословни. „Има много страхотни опции за замразена храна, които са пълни с хранителни вещества и диетични фибри“, каза тя. Това според нея важи за замразения пълнозърнест хляб и плодовете.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 човек от народа

    17 4 Отговор
    най добре пасете трева напролет и ароматно сенце зимъска....

    Коментиран от #6

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 2 Отговор
    НЕздравословна храна

    И

    Вредна храна

    СА

    РАЗЛИЧНИ НЕЩА ‼️‼️‼️

    Коментиран от #4

  • 3 шегичка

    15 6 Отговор
    Що не питате кирококорчовците пицата с кристали вредна ли е?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    БАЙ Х
    колега ОТДАВНА няма ИСТИНСКИ храни

    Коментиран от #9

  • 5 цербер

    0 3 Отговор
    Пицата и преработените храни са вредни за здравето като цяло и за сърдечната функция в частност, предупреди шведската диетоложка Сигне Суонфелд.
  • 6 Бачо Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "човек от народа":

    Че откъде да вземат сеното? Земеделци не останаха, а днешните пикльовци ще си отрежат краката, ако косят сами за сено. Особено тея, дето пасат. С бутане на косачката не става.
  • 7 Рошко

    3 0 Отговор
    Дълбоко замразено до 5 месеца, и изхвърлете микровълновите по вредно от тая отрова нема
  • 8 Въпрос

    5 1 Отговор
    Кви са тия замразени сладкиши ,швестър? Тук в България не съм ял подобно нещо все още. Иначе швеците ( както Пената им вика) водят винаги световната класация по тъпотия и извращения.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Уви , тъжна истина ❗