По природа обичаме сладки неща. "Сладкото е първият вкус, който хората предпочитат още от раждането си", казва д-р Кристин Гербщадт. Захарите освобождават серотонин - химикал, който подобрява настроението в мозъка. Въглехидратите обаче са под различни форми, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, с важни фибри и хранителни вещества, захарите също така освобождават ендорфини, които ни отпускат.
Ако искате да отблъснете желанието за сладко опитайте някое от следните неща:
- Разходете се, обадете се на приятел
- Дъвка с аромат на канела
Когато ви обземе желание за сладко, на което се опитвате да устоите, опитайте да дъвчете дъвка с аромат на канела. Дъвката с канела може да бъде особено ефективна поради уникалния си вкус. За справяне с желанието могат да се използват и други вкусове. Сортовете дъвки, комбинирани с аромати като канела или мента, могат да дадат добри резултати. Ключът е вкусът на дъвката, която дъвчете, да е приятен и да служи за разсейване на сетивата.
- Чаша черешов сок
Предварителните проучвания подчертават антиоксидантните свойства на съединенията в черешите. Освен това тръпчивостта на черешовия сок, произтичаща от органичните киселини, може да стимулира чувствителните към сладост вкусови рецептори. Твърди се, че сокът от череши може да помогне и за насърчаване на по-здравословен сън. Проучване установява, че консумацията на черешов сок намалява тежестта на безсънието при осем възрастни.
- Ароматни подправки вместо захар
Заместването на захарта с подправки в рецептите може да намали приема на захар и да задоволи апетита ви, като премахне "желанието за сладко".
Подправки като индийско орехче, джинджифил, кардамон, кокос и канела могат да задоволят нуждата ви от нещо силно и сладко без излишна захар. Можете да добавяте канела към киселото мляко, да пиете чай от джинджифил или да овкусявате пилешкото си месо с индийско орехче.
- Подход "ако-то"
Ако след обяд ви се прияде нещо сладко, можете да изберете ябълка с фъстъчено масло.
Може да е полезно да замените сладкишите с алтернативи и да обмислите причинно-следствения контекст, който може да възникне след хранене. Приспособяването към тази идея помага да се избегне импулсивното посягане към кутията с бисквити. Вместо да се поддавате на внезапното желание за шоколадов бонбон, опитайте да съобразите консумацията на сладко с предварително планирани хранения в рамките на дневната си доза калории. Наличието на план в ума може да намали вероятността от импулсивно желание за сладко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Пич
14:34 24.01.2024
3 Абвгд
14:37 24.01.2024
4 инж технолог по хранене
15:53 24.01.2024
5 Елементарно
16:12 24.01.2024
6 яяя
19:13 24.01.2024
7 дон чикен
19:18 24.01.2024