Last news in Fakti

24 Януари, 2024 14:29 1 266 7

Как да преборим желанието за сладко

  • сладко-
  • захар-
  • сладкиши-
  • апетит

Ето с какво можем да заменим пълните със захар и брашно сладкиши

Как да преборим желанието за сладко - 1
Снимка: Shutterstock
Често ли ви се прияжда нещо сладко след хранене или пък от скука следобед? Може би си взимате бонбонче, за да се преборите със следобедната умора, а след това кола, за да сте сигурни, че ще имате достатъчно енергия до края на деня. Ако сте забелязали, че яденето на сладки неща ви кара да искате още, това не е случайно. Простите въглехидрати, които не са допълнени от достатъчно белтъчини или мазнини, могат за кратко да задоволят глада и да дадат бърз прилив на енергия, но често отново си оставате гладни.

По природа обичаме сладки неща. "Сладкото е първият вкус, който хората предпочитат още от раждането си", казва д-р Кристин Гербщадт. Захарите освобождават серотонин - химикал, който подобрява настроението в мозъка. Въглехидратите обаче са под различни форми, като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, с важни фибри и хранителни вещества, захарите също така освобождават ендорфини, които ни отпускат.

Ако искате да отблъснете желанието за сладко опитайте някое от следните неща:
  • Разходете се, обадете се на приятел
Ако не можете да спрете да мислите за любимото сладко изкушение или ви е трудно да се концентрирате върху работата си, докато не задоволите желанието си за захар, само 60 до 90 секунди разсейване могат да бъдат от значение, пише Дарик. Кратка разходка, разговор с приятел, слушане на приятна музика или почти всякакъв вид дейност, която осигурява "почивка", може да помогне за намаляване на интензивността на желанието.
  • Дъвка с аромат на канела

Когато ви обземе желание за сладко, на което се опитвате да устоите, опитайте да дъвчете дъвка с аромат на канела. Дъвката с канела може да бъде особено ефективна поради уникалния си вкус. За справяне с желанието могат да се използват и други вкусове. Сортовете дъвки, комбинирани с аромати като канела или мента, могат да дадат добри резултати. Ключът е вкусът на дъвката, която дъвчете, да е приятен и да служи за разсейване на сетивата.

  • Чаша черешов сок

Предварителните проучвания подчертават антиоксидантните свойства на съединенията в черешите. Освен това тръпчивостта на черешовия сок, произтичаща от органичните киселини, може да стимулира чувствителните към сладост вкусови рецептори. Твърди се, че сокът от череши може да помогне и за насърчаване на по-здравословен сън. Проучване установява, че консумацията на черешов сок намалява тежестта на безсънието при осем възрастни.

  • Ароматни подправки вместо захар

Заместването на захарта с подправки в рецептите може да намали приема на захар и да задоволи апетита ви, като премахне "желанието за сладко".

Подправки като индийско орехче, джинджифил, кардамон, кокос и канела могат да задоволят нуждата ви от нещо силно и сладко без излишна захар. Можете да добавяте канела към киселото мляко, да пиете чай от джинджифил или да овкусявате пилешкото си месо с индийско орехче.

  • Подход "ако-то"

Ако след обяд ви се прияде нещо сладко, можете да изберете ябълка с фъстъчено масло.

Може да е полезно да замените сладкишите с алтернативи и да обмислите причинно-следствения контекст, който може да възникне след хранене. Приспособяването към тази идея помага да се избегне импулсивното посягане към кутията с бисквити. Вместо да се поддавате на внезапното желание за шоколадов бонбон, опитайте да съобразите консумацията на сладко с предварително планирани хранения в рамките на дневната си доза калории. Наличието на план в ума може да намали вероятността от импулсивно желание за сладко.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    12 3 Отговор
    Как - лесно ! Вашият дух трябва да определя вашия живот , а не вашето тяло ! Тялото по принцип е мързеливо , иска сладко , иска да изневерява...... Силата на хората се определя от силата на техния дух , не от блъскането във фитнеса !!!
  • 3 Абвгд

    5 2 Отговор
    Аз се спасявам с една-две квадратчета черен шоколад.
  • 4 инж технолог по хранене

    2 0 Отговор
    Сладкото хранене не бива да измества обяда или вечерята ни. Скука следобед може да ни обхване,но не бива да я борим с ядене. Ядене трябва да даваме на организма си,само,когато чувстваме,че е гладен. В умерени количества. Иначе може да надградим килограмите си и после да се питаме ,защо се е получил целулитът на задните ни части и на краката ни. Или защо ни е увиснала кожата на ръцете или имаме гуша?
  • 5 Елементарно

    2 3 Отговор
    Ядосваш партньора си, той и затваря устата с удар и ти минава апетита за сладко!
  • 6 яяя

    2 0 Отговор
    Мара от сладко ли е окьоравела, че носи черни очила
  • 7 дон чикен

    2 0 Отговор
    само аз ли нямам черешов сок?