Last news in Fakti

3 Февруари, 2023 10:48 1 558 7

Мармотът Фил предрече кога ще свърши зимата в САЩ (ВИДЕО)

  • мармот-
  • зима-
  • сащ

Според известния фолклорен метеоролог зимата ще продължи още 6 седмици

Мармотът Фил предрече кога ще свърши зимата в САЩ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Twitter

Мармотът Фил, известният фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, предрече още шест седмици зима по време на честванията на Деня на мармота, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мармотът Фил излиза от дупката си в градчето Пънксътоуни и продължителността на оставащата зима зависи от неговата прогноза. "Приближените" на мармота уведомиха събралите се ентусиасти, че Фил е видял сянката си. Според фолклорните вярвания, ако Фил види сянката си, ще има още шест седмици зима. Ако не я види, пролетта ще дойде рано.


Фил има свой антураж - група активисти от Клуба на мармота, който организира отбелязването на Деня на мармота в градчето и се грижи за самия мармот. Отбелязването на деня събира хиляди посетители в града. Пънксътоуни е град на около 105 км североизточно от Питсбърг.

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания в САЩ сравни прогнозите на мармота с данните от последните 10 години и обяви, че Фил познава в 40 процента от случаите. Тази година прогнозата на Фил е в седмица с много сняг и лед в южната част на САЩ.

Според данните от 1887 г. мармотът Фил е правил прогноза за времето повече от 100 пъти. Изгубени са данните за 10 години.

През 2021 г. и 2022 г. мармотът отново прогнозира шест седмици зима. Денят на мармота се отбелязва и на други места в Пенсилвания, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мармота

    5 2 Отговор
    юе предрече и кога сащ юе свърши-скоро :)
  • 2 Ариел

    5 0 Отговор
    Астрономическата пролет, точно тогава започва. И аз ще го позная това.
  • 3 хахахахахаха

    3 2 Отговор
    че това може всеки да го познае !!! да не би мърмота да е разбрал въпроса “кога ще свърши сащ”…?
  • 4 Само констатирам

    6 0 Отговор
    Поредната грешка . За края на зимата , питайте руснаците !
  • 5 мдаа

    6 0 Отговор
    И един мармот завиваше шоколада в станиол ...
  • 6 фен на сидеров

    3 1 Отговор
    толкова им е Ъкълът !
  • 7 Охайо

    0 0 Отговор
    Какво стана с взривените вагони в Охайо нещо няма ли да кажете ?