Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 17:33 11 571 26

Зрителите: Наградите в българския "Стани богат" са смехотворни

  • стани богат-
  • награди-
  • сума

Защо bTV се подиграва с българските зрители, питат се хората

Забелязали ли сте, че въпросите в предаването „Стани богат” през последните години изглеждат прекалено сложни? Ако сте, не сте сами, защото е факт, че дори първите пет, които би следвало да са елементарни, понякога затрудняват и доста интелигентни хора, тъй като изискват специфични познания, които не са характерни за сегашното поколение.

Не, проблемът не е, че хората са станали по-глупави през годините, откакто предаването се излъчва. Просто наистина въпросите са по-сложни и вероятно за това има причина, пише "Флагман".

Официално предаването у нас се казва „Стани богат”, но то представлява франчайз на световно шоу, наречено „Кой иска да бъде милионер” или за съкратено „Милионер”. Заглавието на запад не е случайно – последният, 15-и въпрос, който е най-сложен, носи на отговорилия го правилно сумата от 1 млн. във валутата на съответната държава.

В повечето страни в Европа тя е в евро, докато в САЩ е в долари. Не и в България. Никога не и тук.

Тук верният отговор на последния въпрос носи 100 000 лв. И докато тази сума допреди близо 25 години, когато стартира предаването в България, бе внушителна, сега е на практика смехотворна.

Предвид растящата инфлация и кризата, която предстои, скоро с тези пари вероятно няма да можем да си купим и 100 яйца от кварталния магазин. 50 000 евро не могат в момента да ви донесат дори гарсониера в голям град. Трудно могат да ви купят и гараж в някои случаи.

Изобщо няма да говорим въпросите от последната петица в предаването, до които малцина стигат. Просто вижте как са разпределени сумите у нас и сравнете с разпределението на сумите в Европа и САЩ.

Няма как да не се отчете тази фрапантна разлика в сумите

Да, правилно забелязахте. Десетият въпрос у нас носи 5000 лв. – една прилична заплата за град като София и сравнено със средните нива на заплатите в страната – 3 заплати. А във Великобритания правилният отговор води до 32 000 евро, където средната заплата е 3900 евро на месец и 47 000 евро годишно. Усещате ли разликата?

А сега да погледнем самите въпроси и какво се изисква от хората, за да спечелят тези прословути 5000 лв. от предаването.

2001 г. първият сезон на „Кой иска да бъде милионер” в САЩ е в разгара си и се радва на сериозна гледаемост. На 17 февруари пред екраните се появява Кевин Смит – възрастен мъж, който обаче демонстрира завидни познания във всички сфери и успява в рамките само на две серии да достигне до заветния 15-и въпрос, в който се пита:

Американската икона „Чичо Сам” е базирана на Самюъл Уилсън, който по време на войната през 1812 г. е работил като какъв?

А. Инспектор по месата
Б. Пощальон
В. Историк
Г. Оръжеен механик

Смит отговаря правилно и печели 1 млн. долара, влизайки в историята като първия американец, успял да се пребори до край с трудните въпроси, изискващи широк спектър от познания в различни сфери.

Ако сте гледали последния епизод на „Стани богат”, чието име вече е спорно, предвид предлаганата за финал сума, може би нещо ви е направило впечатление.

Не, това не е последният въпрос в предаването и учителят от Велико Търново Драгомир Дачев не спечели 100-те хиляди лева. Това беше въпрос за... 5000 лв. Нещо повече – „правилният” му отговор е грешен. Защото въпросният Чичо Сам никога не е преработвал месо.

Той и брат му Ебънизър в края на 18 век основават кланица, където Самюъл се занимава с клането на животни и опаковането на месото им. По време на войната през 1812 г. пък правителството на САЩ го назначава като инспектор по месата, където основната му работа е била да проверява дали продуктът е годен за консумация.

Защо bTV се подиграва с българските зрители и с участниците в собственото си предаване е въпрос, който вероятно също има 4 възможни отговора, но определено не за сумата от 5000 лв.

Може би е време „Стани богат” да помисли за смяна на името и евентуално – да спре да се подиграва на хората.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 127 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    84 11 Отговор
    Еврейските медии занимават хората със всякакви просташки шоута и реалити и държат робите в перманентна кома ,за да не могат тези магарета да се събудят и да видят че евреите ги клатят цял живот

    Коментиран от #25

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    76 5 Отговор
    Колко човека са получили максималната сума в другите страни ❓
    Има ли друга страна в която отговорът е НУЛА ‼️‼️‼️‼️
  • 3 aнтифен

    37 2 Отговор
    Това нещо по кое бТВи го дават
  • 4 ПСР

    86 2 Отговор
    Форматът е изцяло фалшив и отвратителен.Наистина е подигравка.Подборът на участниците пък,изобщо не знам,по какъв критерий е.Че изгледах доста потресаващи персонажи .Пример-"Къде в тялото на човека,се намира трицепсът?"4 опции.2 от които-на ръката или на крака.Вярното било-на ръката.Да,трицепс брахии е на горен крайник.Но трицепс суре,пък е на крака.Значи и двете са еднакво верни.Ужас.
  • 5 Отдавна спрях

    48 20 Отговор
    И не гледам бтв и нова тв и се чудствам по интелигентен и в разговор с хората разбирам кой ги гледа и кой не.Относно стани богат бтв засне един сезон и го повтаря почти една година като мисли зрителите за идиоти което наистина е вярно.Все пак ако ги няма бтв и нова тогава кой ще гласева за итн бв копейкин и други там потриоти.
  • 6 чичо сам

    64 0 Отговор
    по-правилно щеше да се казва стани за смях
  • 7 Говоря и пиша свободно на 4-те основни

    79 4 Отговор
    езика. Гледал съм предаването което не е "Стани Богат", а ,Стани Милионер", в оргинала си, по много телевизии в много държави. Първо, сумите са до милион евро, и второ, въпросите са като за лаици, до 200000 евро. У нас хем вземат баснословни суми за реклами в него, хем печалбите са смехотворни, хем въпросите са за професори и доктори.от сумата 1000 лева.
  • 8 бузю

    81 4 Отговор
    и после кажете , че българина бил глупав . доста хора взеха по 5 и 10 хил. лв , ако въпросите бяха като в САЩ , продуцентите отдавна да са фалирали . друг е въпроса , че това предаване е направено да печели от реклами , а не да прави хората богати.

    Коментиран от #9

  • 9 МАЙТАПИИИ

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "бузю":

    Вярно е,... но страдаме и от това Когато ме даваха по телевизията в предаването...не, чак грандоманщина , а просто като героят на Стаматов.
  • 10 Цуца

    59 1 Отговор
    Въпросите в средната част на предаването са доста трудни и понякога ”верният отговор” не е верен. Според мен целта на предаването е да не дава по-големи суми и рейтинга пада заслужено!
  • 11 Точно за това

    15 3 Отговор
    никога не съм се пробвал, въпреки че всички близки ме карат.
  • 12 Ром Бакарди

    18 4 Отговор
    Саму идин тарикат евентуАлно можи да земе парете вав туй шоу, а именну- ГРАДЪТ КОЗЛУДУЙ! Той знай сичку, кумпетентен е по сички теми, за негу няма тайни-майни, акъла му е всеубхватен, знанията му надминават сички представи на таз планета, таз Вселена та чак утвад Млечниа пат. Той и саму той можи да утговори на сички вапроси, даже и без да ползува джоукери!
  • 13 У нашата татковина

    46 2 Отговор
    Всичко се побългарява - идеята е винаги с трици маймуни да ловят. Много хубава българска черта - тарикатщина. Сумите и те са като заплатите - смешни.
  • 14 Трагедия

    31 0 Отговор
    Пълна трагедия
  • 15 Трагедия

    23 0 Отговор
    Пълна трагедия
  • 16 хахахахахахахахаха

    20 1 Отговор
    ама вие на време го забелязахте бре малии…
  • 17 1111

    25 3 Отговор
    Мани, мани ... Питат една овца колко процента са 70 стотни и тя вика, че математиката не й била силна страна. А пък тоя Балалайков са прай на шахматист, като използва термина "мидълшпийл". Чак онзи ден един го поправи, че е мителшпил, ама Балалайков пак не го разбра съвсем - не може да смесваш английски и немски в един термин.
  • 18 ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО БЕДНЯКА МИЛИОНЕР

    13 7 Отговор
    ДОБРЕ ДЕ АКО
    15 ти ВЪПРОС Е ЗА
    ЕДИН МИЛИОН ЛЕВА
    ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ НЯКОЙ ДА ОТГОВОРИ
    МИ ЧЕ 90% СЕ спичат още
    На първите пет въпроси😀😀😀
    ИМАШЕ МАЙ ДВАМА С ПО 20 000лв.
    Всички са с по едно кило ципура
    Умствен багаж.......
  • 19 Некой си

    5 9 Отговор
    Ами не, хората си стават по-прости, това е голата истина. Вижте само колко от участничките отговарят на поздрава на Билалов с "Добре заварила", сякаш Билалов е жена. Това до миналата година го нямаше, сега е масово, дори от страна на уж филолози. Та да, изпростяват българите със страшна скорост. Въпросите не са трудни.
  • 20 Милионерът

    4 6 Отговор
    Абе пурите, които харесвам са ми по 70 лева бройката (по Татово време 4.20 лв.) Пуша по две на ден! Това колко прави, че аритметиката не ми е силна страна! И ако харча "голямата" печалба 100,000 лева само за пури, за колко време ще ми свършат парите?
  • 21 Виртуалист

    7 4 Отговор
    Пичове, на който не му харесват сумите за глупавите въпроси - да ви светна , че с една мотика същите пари може и да ги изкарате за 1 месец! Хайде на компира!
  • 22 Майор Инграм

    7 0 Отговор
    Ако не се появи участник който да стигне до последния въпрос , рейтинга на това предаване ще пада и може да слезе от екран . Така както когато Ники Кънчев беше водещ преди години и в последните му излъчвания тогава участваха все някакви известни личности които уж играеха благотворително и само се лигавеха . Имаше дори един който вече не приключи играта и накрая си поиска да му отворят въпрос за 100 000 лв. ей така само да го види. И Ники Кънчев заради шоуто му го отвори.
  • 23 Смех 😆🤡🤣

    5 0 Отговор
    А какво да кажем тогава за заплатите от по 1200лева те какви са
  • 24 Жайме

    5 1 Отговор
    Това,което казват гостенките на г-н Билалов "Добре заварила!",наистина е голяма глупост! Защото вече навсякъде и мъжки се говори за жените. Вместо лекарка е лекар,вместо моделка е модел или учител,вм.учителка ИТ.Н.
  • 25 Адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Ама чакай бре момко бесни. Нали за това се борихте. Нали за това мряхте с демократите. Аре стига рева.
  • 26 Ждлец

    0 1 Отговор
    Преди почти месец имаше въпрос за мерки или теглилки не си спомням. Отговорите бяха на турски, всичките четири отговора. На водещият не заслужава но на продуцентите по едно жестоко изплува не в лицето и наритване. От получи турски на получи руски на получи английски та до ъъъъъъъ мъъъъъъ. На там отиваме. Не се сърдете че тъподонците си преписват векове от нашата история и дори сърбежите си приписват кирилицата за тяхна. Е хайде плюваници плюйте то това го можем.