Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 16:32 1 731 9

Учени установиха, че пластмасовите опаковки водят до надебеляване

  • пластмаса-
  • пластмасови торбички-
  • пластмасова бутилка-
  • надебеляване-
  • килограми

Норвежки учени са проучили ефекта на пластмасовите опаковки и бутилки върху метаболизма

Учени установиха, че пластмасовите опаковки водят до надебеляване - 1
Снимка: Shutterstock

Пластмасата е навсякъде около нас и въпреки усилията в последните години на редица производители да намалят количеството ѝ в опаковките и да ѝ намерят по-природосъобразни алтернативи, животът без нея на този етап ни изглежда буквално невъзможен, пише lifestyle.bg, позовавайки се на Daily Mail.

Разбира се, всеки може сам да предприеме различни стъпки, за да намали индивидуалната употреба на пластмаса, както и да подпомогне нейното рециклиране.

Ново изследване на учени от Norwegian University of Science and Technology и резултатите от него извеждат на преден план още вреди от използването на пластмасови опаковки.

Според тях шишетата на безалкохолните напитки и козметичните продукти, които ползваме всеки ден, могат да доведат до надебеляване. Първоначално ни звучи несвързано, но си има логично обяснение и то е в 11 химикала, които влияят на метаболизма и водят до качване на килограми.

Изследователите разглеждат 34 различни пластмасови продукта, за да установят кои химикали съдържат. Те откриват повече от 55 000 различни химични компонента в продуктите и идентифицират 629 от веществата, 11 от които са известни като химикали, нарушаващи метаболизма.

Освен това се установява, че тези химикали лесно попадат в организма, където и нанасят своята вреда. В лабораторни условия се доказва, че 1/3 до пластмасовите продукти допринасят за развитието на мастни клетки, които се натрупват и размножават много по-бързо под тяхното влияние.

Този ефект се наблюдава и при наличието на вещества, нарушаващи метаболизма (като фталати и бисфеноли), и при тяхното отсъствие. Затова учените смятат, че в пластмасите има и неизследвани досега вещества, които също причиняват затлъстяване. А именно то е една от водещите причини за смъртност в световен мащаб, защото води след себе си редица проблеми като сърдечно-съдови заболявания.

Предишни изследвания установяват, че някои пластмаси съдържат химикали, нарушаващи баланса в ендокринната система. Те са известни като обезогени, които оказват влияние на развитието на организма, както и на репродуктивните способности. А сега към вредите от пластмасите се добавя и надебеляването, предава Daily Mail.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    2 0 Отговор
    Ужас!
  • 2 .......................

    8 0 Отговор
    Кажете на мъжете , че пластмасовите опаковки водаят до импотентност .Това е доказано ! Навремето през гадния социализъм всичко е било в стъклени опаковки
  • 3 Пълни глупости

    7 1 Отговор
    Пластмасите отделят нищожни концентрации. Проблемът не е в тях а във изкуствените храни и напитки пакетирани в тях, които са бъкани със захар. Как може да са толкова слепи "учените"? То си е елементарна логика - блъскаш се с количества захар невиждани в човешката еволюция, обездвижваш се, и се превръщаш в шопар.
  • 4 Царят е гол

    8 1 Отговор
    В САЩ ако почнете да четете етикетите, почти не може да намерите чиста храна която не съдържа добавена захар, декстроза (глюкоза) или захарен сипор. Буквално в храни за които няма никаква логика да има захар. Един път не прочетох етикета и се оказа че съм купил пилешки гърди за печене с глазурат от глюкоза ????? В България лютениците Дерони също съдържат захар! Да сте чували традиционна рецепта за лютеница със захар? Блъскат захар във всичко защото води до зависимост и ядете повече. И после пластмасите им били виновни ...
  • 5 оня с магарето

    2 1 Отговор
    Нашият избор има значение! ще се произвежда това, което купуваме...
    не на всичко има алтернатива но трябва да се мисли...
  • 6 Вярно е

    8 3 Отговор
    Откакто спрях да ям пластмасови опаковки ,много отслабнах.
  • 7 Именно

    5 3 Отговор
    Е па не ги яжте с опаковките!
  • 8 Дарвин

    13 0 Отговор
    сетих се, че преди години никой купуваше вода в бутилки. сега обаче рекламата е много и е "модерно" да си купуваш за да си ХИДРАТИРАН казват... как съм оцелял на село като малък пиейки вода от маркуча в градината, с който поливаха(ама тогава ,кой да ти рекламира по телевизията)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.