Last news in Fakti

2 Март, 2023 08:55 2 666 2

Почина Линда Касабиан - ключовият свидетел в делата срещу Чарлз Менсън през 70-те години

  • линда касабиан-
  • чарлз менсън-
  • свидетел

Не е посочена конкретна причина за смъртта

Линда Касабиан, която е част от култа на Чарлз Менсън, е починала на 73-годишна възраст. Тя е живяла във Вашингтон със сменена фамилия, за да запази идентичността си. Не е посочена конкретна причина за смъртта, пише actualno.com.

Касабиан беше ключовият свидетел в делата срещу Менсън през 70-те години и в замяна на показанията си получи имунитет. Нейните свидетелски показания доведоха до обвиненията към Чарлз Менсън и неговите съучастници, припомня People.

Седем души са убити в рамките на две вечери през лятото на 1969 г., но самата Линда Касабиан не участва в убийствата. През 1969 г. тя е на 20 години. Мести се да живее в ранчото "Спан" - изоставена снимачна площадка в Лос Анджелис, където се помещава комуната на Чарлз Менсън. През същата година Менсън нарежда на няколко от последователите си да извършат серия убийства, с които, според съда, е искал да предизвика гражданска война.

В ранните часове на 9 август Линда Касабиан чака в автомобил пред къща в Лос Анджелис. Нейните придружители - Сюзан Аткинс, Патриша Кренвинкел и Чарлз Уотсън, влизат с взлом в сградата и убиват актрисата Шарън Тейт, която е бременна в осмия месец. Тейт е съпруга на режисьора Роман Полански. На следващата вечер, отново по заповед на Менсън, Касабиан и други членове на сектата влизат в къщата на Лено и Розмари Ла Бианка и ги убиват.

Тези убийства смразяват обществото, а именно показанията на Линда се оказват с ключова тежест за обвинението към Чарлз Менсън и физическите извършители на убийствата. Осъден е на смърт, но през 1976 г. Върховният съд на Калифорния отменя смъртното му наказание и го заменя с доживотен затвор. Менсън умира в затвора през 2017 г. на 83 години. Извършителите на убийствата също са осъдени.

Линда Касабиан е наречена "звезден свидетел" от прокурора по делото Винсънт Булиози. През 2009 г. той казва, че без нейните показания е щяло да бъде изключително трудно Менсън и съучастниците му да бъдат осъдени. "Някои хора го боготворяха, но всъщност той не беше нищо повече от един зъл, нещастен затворник."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тишо

    2 11 Отговор
    Чарлз Менсън една легенда !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Браво

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "тишо":

    Ако беше утрепал майката?! Амеба!