Last news in Fakti

5 Март, 2023 07:56 1 309 14

Православна неделя е - първата от Великия пост

  • праославна неделя-
  • велик пост-
  • църква

Днес честваме и паметта на светия новомъченик Йоан Българин

Днес е Православна неделя. Така се нарича първата неделя от Великия пост, когато се припомня едно от най-важните събития в живота на Църквата: възстановяването на почитта към светите икони. Това станало през 843 г. със съдействието на императрицата света Теодора, предаде NOVA.

Преди това повече от сто години християните били разделени от спорове за почитането на свещените изображения (основно икони). Още в 726 г. император Лъв Исавър забранил почитането на иконите, тъй като имало мнение, че християнската религия се е изродила в идолопоклонство. Настъпили големи смутове в цялата империя. За тях допринесла и властта, защото императорът или хора от обкръжението му взимали страна в чисто богословския спор.

Цялата империя се разделила на две яростно воюващи фракции - иконопочитатели и иконоборци. Имало жестоки преследвания, постоянни смени на епископи и патриарси. Големи богослови от онова време се заели да изяснят въпроса за същността на иконопочитанието. През 787 г. Седмият вселенски събор точно формулирал дължимата чест на светите икони: християните почитат не самия предмет (иконата), а изобразената на нея личност. Нещата временно се успокоили, но скоро с нова сила продължили споровете и дори унищожението на прекрасни образци на ранното християнско изкуство (икони, стенописи, мозайки). Докато в 843 г. с църковен събор, свикан от императрица Теодора, най-после се сложил край на иконоборството и в Църквата възтържествувало православието.

Днес честваме и паметта на светия новомъченик Йоан Българин. Като младеж той се отрекъл от вярата в Христос, но после се разкаял и отишъл да се кае в лаврата на Атон. След три години отишъл в Цариград и в църквата "Св. София" (тогава джамия) заявил, че е християнин. Веднага бил нападнат от тълпата и заклан в двора на църквата. Това станало на 5 март 1784 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бял хляБ

    5 2 Отговор
    Питам се дали и батт Бойко пости ? Той нали все показно демонстрира колко добър християнин е. Ама като гледам туловището му , не ми се вярва да пости. Нищо , че казва , че не ядял месо и суджук , щото имал високо кръвно. Май нищо лицемерие не му е чуждо !
  • 3 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    5 5 Отговор
    Дрън-дрън, неделята е време за ядене, пиене и онова третото - ако останат сили и време...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 а ъъъ

    5 6 Отговор
    Ний бгпатрЕотите муаме патриотични шкимбе чорбъ, кибапи и кифтаци целогодишно.
  • 6 Всяка

    4 7 Отговор
    година Великден е на различна дата. Кога точно е възкръснал Исус, че се обърках вече?

    Коментиран от #11

  • 7 Търновец

    3 3 Отговор
    Православието е почнало като духовно учение на братовчедите Ассирийци Йоан Предтеча и Исус Христос които на Арамейски са проповядвали мир трудолюбие и състрадание и любов към ближния. А тия дето създадоха Отоманската империя и превърнаха Света София в джамия сега правят същото в Украина
  • 8 Блажно не

    3 2 Отговор
    Трябва да постите българи да не ядете блажно а само бобена със самолет ще гоните бобовите зърна и постна леща и така 40 дни и цените в магазина ще паднат с 100%

    Коментиран от #9

  • 9 Търновец

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Блажно не":

    За Великден трябва войната в Украйна да спре, Русите не са идеални но за Коледа спряха, ПСВ
    Немци и Французи на Християнски празници напускаха окопите и сядаха заедно, тия в Украйна не да Християни

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бай ганьо

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Всяка":

    А аз се питам ся исус бог ли е или божи син и кога е умрял и възкръснал и дали пак е умрял

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "кяур":

    Общо около 50000 Тюркяни са убитите в земетръса, а Християните пратиха помощи и спасителите извадиха затрупани, къде са вашите богове?
  • 14 ¹19008е

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай ганьо":

    Има Библия бай Г.а.н.ь.о чети моли се и Бог ще ти разкрие всичко което те интересува, иначе в Ада е претъпкан с шегаджий, нищо лично