Last news in Fakti

5 Март, 2023 15:26 8 849 61

25 години по-късно: Осиновена в Америка ромка среща биологичните си родители в България (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • ромка-
  • осиновена-
  • америка-
  • българия-
  • биологични родители

За историята на живота си разказва самата тя в социалните мрежи

Биляна Грейвс Бартлет е на 2-годишна възраст, когато е осиновена от американско семейство от дом за деца във Видин. Ромското момиче днес е на 27 години и е сбъднало американската мечта - има 2 деца, любящ съпруг с престижна професия и къща като от корица на списание.

За историята на живота си разказва самата тя в социалната платформа TikTok. Младата жена заснема своето посещение в България и първата среща с биологичното си семейство и роднини, пише "Конкурент".

@bilianabartlett Such a journey! I’m so happy to have found them 💗 best experience ever! #adoption #adoptionjourney #ReadySetLift #internationaladoption #biologicalparents #biologicalfamily #ancestrydna #ancestry #bulgaria #traveltiktok #travelvlog #photovlog #orphanage #neicesandnephew #familytok #familytime #meetingmybaby #momtok #myfamilygrew #adoptioncheck #myheart #internationaltravel #lufthansa #10millionadoptions #viral #trending #loveislove #mylifeinpictures #momanddad ♬ As It Was - Harry Styles

Събитията в живота ѝ са толкова невероятни, че дори и най-невярващият човек би склонил да признае, че от съдбата си няма как да избягаш - където и да се родиш.

На 16-годишна възраст се събира с настоящия си съпруг - Блейк, който е с 3 години по-голям от нея. Запознават се на среща “на сляпо” и любовта им пламва веднага. Двамата се сгодяват и сключват брак в една и съща година, защото разбират, че очакват първото си дете.

Биляна ражда на 19-годишна възраст син на име Ели Майкъл. Същевременно двамата млади родители учат все още в колеж и завършват успешно, съчетавайки лекциите с грижите за детето. Съпругът ѝ започва добре платена работа, след като се дипломира като инженер по механика от Университета на Мемфис.

5 години по-късно - през 2015-а, двамата построяват своята мечтана къща в Милингтън - град в окръг Шелби, Тенеси, част от столичния район на Мемфис.

Малко след като се нанасят, животът ѝ поднася още един подарък. Тя разбира, че е отново бременна и през 2021 г. се ражда дъщеричката им Емелия Лин. Животът им е низ от щастливи мигове и много пътешествия. Двамата с Блейк обожават да посещават нови дестинации заедно.

През всички тези години обаче Биляна копнее да срещне биологичното си семейство. Осиновителите ѝ никога не са крили от нея истинския ѝ произход и са ѝ дали възможността да потърси хората, в чието семейство се е родила.

За себе си тя знае единствено, че е взета от България, както и дома за деца, в който е била оставена. Проучването отнема немалко време, докато един ден намира точните имена на своите майка и баща. Тя се свързва с тях и заедно със съпруга си пристигат в България, за да се срещнат.

Придружава ги и осиновителката ѝ, която тя винаги е наричала “най-добрата майка на света”. Биляна има особено силна връзка и със своите американски баба и дядо. Разказва за тях в своя инстаграм профил и ги описва като най-любимите си хора.

Тримата кацат на летище София и хващат автобус от Централна гара до крайдунавския град. Трогателно видео отразява първата среща на автогарата във Видин. Баща ѝ я прегръща сърдечно в момента, в който я вижда.

Биологичната ѝ майка я чака в двора на бащината къща. Ромското семейство води скромен живот на село. Обитават двуетажна стара къща и отглеждат плодове и зеленчуци. Биляна пристъпва през вратата с голяма раница на гърба, а майка ѝ плаче с глас, когато я прегръща за първи път.

Въпреки огромния контраст с живота, който води в Америка, и този, с който се сблъсква тук, Биляна приема с неподправена любов срещата с истинските си родители. Облечена е в небрежен спортен екип и чехли, за да не се откроява твърде много сред обстановката.

Това, което заварва тук, сякаш не я стряска. Напълно подготвена е за културните различия, с които ще се сблъска. Тя дори им е донесла албум със свои снимки от дете, които са направени след осиновяването. Не е забравила да вземе и подаръци.

Двете с майка ѝ снимат една до друга дланите на ръцете си, за да отбележат приликата, дължаща се на гените. Макар да е изоставена като малко дете, Биляна не таи обида. Тя дори казва, че биологичната ѝ майка я обича наистина много и усеща това.

Може би ще се запитате на какъв език си говорят. За този казус се е замислила и самата Биляна, преди да тръгне към България. Затова изтегля приложение, което превежда в движение нейните думи и тези на родителите ѝ. Макар и с малки грешки в превода, програмата успява да предаде приблизително точно всичко онова, което искат да си кажат.

Първото място, на което я води баща ѝ, е поречието на Дунав. Той ѝ обяснява как се казва тази река, говорейки на телефона, който в същото време превежда на английски. “Ти си богиня”, ѝ казва с гордост той. А Биляна е трогната от комплимента за външния си вид. Водят я и до болницата, в която е проплакала за първи път - МБАЛ “Света Петка”. Тя пита дали майка ѝ я е родила с някакъв вид анестезия.

@bilianabartlett Meeting my birth parents in Bulgaria for the first time, vlog!! So fun, so emotional! We’ll do another when we go back 🫶🏽🫶🏽 #adoption #adoptionjourney #internationaladoption #biologicalparents #biologicalfamily #ancestrydna #ancestry #bulgaria #traveltiktok #travelvlog #photovlog #orphanage #neicesandnephew #familytok #familytime #meetingmybaby #momtok #myfamilygrew #adoptioncheck #myheart #internationaltravel #10millionadoptions #viral #trending #loveislove #vlog #momanddad #dailyvlog #minivlog #diml #adayinmylife #CapCut #AXERatioChallenge #adopted #vidin #reunitingfamilies ♬ original sound - Biliana Bartlett

Шокирана е, когато разбира, че се е появила на бял свят без никаква упойка. Щом разбира, че по онова време епидурална упойка (вид анестезия при нормално раждане - б.а.) не се е използвала, отбелязва, че това е изключително болезнено и не може да повярва на чутото.

След посещението на родилния дом я водят и до приюта, в който са я оставили като бебе. През цялото това време ги придружава и осиновителката ѝ. След дългия ден ги гощават с шкембе чорба в местна кръчма. Разхождат се дълго в парка, а баща ѝ я прегръща така, сякаш никога не са се разделяли.

Биляна пък им показва забавни видеа на своите две деца и техни внучета. Надява се, че някой ден ще се срещнат.

Момичето успява да се запознае и със своя биологичен брат и племенници. Учи малките деца на английски. След няколкодневно посещение тя запечатва преживяването със снимка, която споделя в TikTok а към нея пише “Сърцето ми е цяло”. На кадъра се вижда цялото семейство, застанало пред външните стълби на селската къща.

“Малко обновяване на информацията за всички онези, които се чудят! Това са моите сладки биологични родители, които ме посрещнаха с отворени обятия. Отне ми 25 години и 28 часа път, за да ги прегърна най-накрая за първи път, но чакането си струваше, защото видях и почувствах любовта им към мен и тя е неоспорима. Те отговориха на толкова много въпроси, нагостиха ни добре и отидоха отвъд възможностите си, за да се уверят, че сме щастливи. Нямам търпение да се върна скоро, за да ги видя отново! Вие вече значите целият свят за мен”, пише тя.

След разказването на историята в TikTok първоначално много хора си мислят, че е румънка. Тя обаче бърза да уточни, че родителите ѝ са българи и печели все повече последователи у нас всеки следващ ден. Не са малко и въпросите дали е ромка.

Тя не се обижда на нетактичните подмятания и отговаря мило на всеки. Американските ѝ приятели от детството, както и състудентите ѝ пишат десетки коментари, в които изразяват радостта си от това, че най-накрая мечтата ѝ се е сбъднала. Някои хора я определят като галеница на съдбата и може би наистина е такава.

Не вини никого и не търси отговор. Благодарна е. Връзката между дъщеря и родители продължава и след гостуването и събралото се семейство се чува често, макар да ги делят 9000 км и близо 25 години, които тепърва предстои да наваксат.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хехе

    117 1 Отговор
    Кво нещо е средата и парата.

    Коментиран от #4

  • 2 Дивото зове

    78 9 Отговор
    Кръвта вода не става.
  • 3 Боруна Лом

    78 2 Отговор
    ДАЙ БОЖЕ НА ВСИЧКИ САМО ХУБАВИ НЕЩА!
  • 4 5555

    93 10 Отговор

    До коментар #1 от "Хехе":

    Средата е голямо нещо, след 10 години нашите ромчета с образование в Германия ще бъдат и инженери и адвокати и каквито пожелаят. Средата, средата, затова стотици хиляди напуснаха страната. Браво на това момиче, браво на приемните родители и с вижда, че истинските и родители я обичат също, без значение какво ги е накарало да се разделят с нея. Тъжно е просто, как момичето израснало в нормална среда има дом, семейство, две деца, а тук ако беше останала... пак същото, но без бъдеще за децата си, особено в средата в която щяха да израстнат.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ленин

    67 2 Отговор
    Битието определя съзнанието.

    Коментиран от #16

  • 7 вервай ми

    34 22 Отговор
    циганска работа, раждат и после държавата да ги гледа, станаха по-вече от нас!

    Коментиран от #49

  • 8 Боздуган

    51 1 Отговор
    Скапана дуржава и политици, матеряла на почвата а не семето е кофти тук. Превръщате хората в цигани, без значение етнос пил и религия.
  • 9 Пенчо

    49 1 Отговор
    Браво на момичето и осиновителите и
  • 10 ХАХАХА

    51 13 Отговор
    Малиий колко съцераздирателна история! Много украсена и намеква България колко е изостанала особено в частта с естественото раждане. Ауууу как ли са раждали на времето без епидурална упойка. И още един въпрос към разказвачът: Като такава любов има към нея защо са я изоставили и този ли е биологичния баща,а колко братя и сестри има и колко са изоставени?

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Ццццц

    30 45 Отговор
    А ако бяха я осиновили в Русия? Щеше да се моли на ридителите и в България да и пращат пари!

    Коментиран от #22, #53

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Боздуган

    32 3 Отговор

    До коментар #10 от "ХАХАХА":

    Епидурална в Бг има от 85 г. Засилват драматизма на статията, или незнаят, но аз друго чета и разбирам.
  • 14 Втора градска

    52 11 Отговор
    Познавам цигани инженери, лекари, политици. Те са сбъднали мечтата си тук благодарение на личните си качества, а не на чужда среда и пари. За това може да им завиждате.

    Коментиран от #17

  • 15 Боздуган

    55 4 Отговор
    Не намирам разлика с меган маркъл и тази жена.

    Коментиран от #50

  • 16 грешиш

    25 0 Отговор

    До коментар #6 от "ленин":

    Не е Ленин, а Карл Маркс в "Капиталът. Критика на политическата икономия".

    Цитат: Фундаменталната основа на всяко общество е материалното производство, което определя общественото съзнание.
  • 17 рома ле хохохо

    34 3 Отговор

    До коментар #14 от "Втора градска":

    Брей, ми тия дето ги познаваш явно са всичките инджинери и пруфесори, хахахах. А за политици си прав Иван Костов даже ни беше премиер с прякор така да не го обиждат - Мавъра, но трябваше да е Циганина.
  • 18 Доктор Чирков

    27 3 Отговор
    Аз си сбъднах мечтата Тук.

    Коментиран от #52

  • 19 Соломон Паси с трабантя 🚙💨

    30 3 Отговор
    Честито на щасливият Блейк хубава жена и още по хубави деца 🍆🍆🍆

    Коментиран от #21

  • 20 Тото 1 и Тото 2

    56 5 Отговор
    Защо ги наричат РОМИ ? Какво му има на истинското име - ЦИГАНИ ? Каква е тази псевдотолерантност да не бъде обиден някой ?
  • 21 Блейк

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "Соломон Паси с трабантя 🚙💨":

    Завиждаш ли ми Соломоне ?
  • 22 Едва ли

    15 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ццццц":

    По скоро това ми прилича на постановка, и то като почнаха да се прехвърлят договори от Руски фирми към САЩ. Виждате ли в САЩ, българите се развиват. Само че какво точно се е развила госпожата – има 2 деца и къща. И тука може да си ги има, къщи колкото искате ... То няма хора ... за образованието в днешно време ако човек знае езици може да учи където си иска по света чрез Интернет. Доколкото знам доста хора си живеят и в Русия, като цяло Българите са доста по-добре приеманите там, отколкото на Запад. Поне не ни гледат на криво и недоволстват постоянно.

    Коментиран от #28

  • 23 един от стадото

    30 5 Отговор
    дори е красива. С какво една колумбийка, венецуелка, пуерториканка са нещо повече от нея. И там половината не си знаят потеклото, световната развлекателна индустрия ги предпочита защото съм и под ръка и са на всеки ъгъл в щатите. И там сестрите и братята им тънат в мизерия, но вижте тоя рапър или оная певица как сами са излезли от калта. Ама друг път. Нарочват някой за велик и го правят, а родата му кучета я яли..
  • 24 Тома

    14 6 Отговор
    Да живее сичкото сигани и туктаме българи
  • 25 Да, да

    5 2 Отговор
    Имаше един зелен от Биволаре, Плевенско. Я кажете нещо и за него.
  • 26 Е това е стойностно дете

    28 1 Отговор
    Някои от нашите дадеш им образование, станат независими, хванат пътя за чужда държава и си навирят носа. Не искат и да знаят от къде са тръгнали. Прекъсват контактите с "недостойните" родители и даже няма как да им съобщиш, че са починали. Това дете е достойно за възхищение и браво на хората, които са го възпитали. Тука едно внуче и някои баба и дядо го обсебват с идеята, че само те са "достойните". Често срещано особено сред парвенютата, забогатели по някакъв начин. Ама от Господ нищо не може да се скрие, или преиначава.
  • 27 Айде бе

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    Житието определя съзнанието.
    При теб те са за оплакване и състрадание.
    Няма как да се отървеш от несгодното си житие изградило в теб болно недъгаво съзнание.Обречен си на лузърство и недоимък.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гошката

    28 2 Отговор
    Много красиво и лъчезарно момиче.
    Обаче сега започва тормозът за нея,психически и финансов.
    Тези сълзи и прегръщания са сценарии,след това започва пари за спешни неща,измислени болести,пари уж за училище....и това не,че са цигани,и българи да бяха щеше да е същото.
    Дете не се оставя от разумни хора,каквото преди 30 години,такива ще са и сега
    Трябвало е да продължи напред просто.....
  • 33 Иван

    5 9 Отговор
    Сега не разбрах, това циганска работа ли е или помашка?
  • 34 Биби

    9 1 Отговор
    А мойте помашки комшии не искат за зет българин и не само те. Някъв съвет, че ми писна да им слушам скандалите?
  • 35 Вари

    13 3 Отговор
    Го печи го , но Ц. си е Ц.

    Коментиран от #51

  • 36 Роди ме мамо с късмет

    19 1 Отговор
    И ме хвърли на смет
  • 37 Уса

    22 7 Отговор
    Хора с такъв цвят на кожата има много в Америка и интереса от каква националност е само 1%за околните,като за подхващане на разговор нищо повече.Дори да каже,че е американка индианка пак ще и повярват,но тя е избрала да казва,че е Българка,което и прави чест,защото познавам други българи,които говорят гадно за България,срамуват се и са готови да прегърнат ЛГБТ идеята.Евала на такива българи, като това момиче да е жива и здрава
  • 38 ¹19008е

    24 1 Отговор
    Винаги е така в живота Не е важно кой те е родил, а кой те е отгледал и възпитал
  • 39 ИСТИНАТА

    14 13 Отговор
    Не е ромка а мазна циг@ка
  • 40 да си сбъдват американската мечта

    16 3 Отговор
    Имаме бе , да им пратим на американците още .
  • 41 Павел пенев

    28 4 Отговор
    От циганин българин не става, но американец 100%. Между тях няма разлика.
  • 42 ¹19008е

    19 14 Отговор
    Вижте се бе болшевики русофили патриоти сеете постоянно омраза защото момичето била ромка е от 25 г е Американка ще се пръснете от завист че това изоставено дете е с висше образование и то в Америка и успешна Ромка в живота сбъднала Американската мечта, а вие ще си останете расисти и прости злобни хора служещи на Москва,вие сте живи за оплакване но няма кой да ви оплаче

    Коментиран от #47

  • 43 Бацо прецедател

    6 2 Отговор
    Ааааа, тез од наште ора деа! Че им раздадеме одново готови одбелезани булетини! Друго не ми да се не чудат каде кво да одбелезват горките. Ф служба каде казват на општеството.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ммм...да

    13 10 Отговор
    На бас,че тази ще си завлече целия катун в щатите и оня балама мъжа и ще я напусне.Типичен индийски филм.
  • 46 Роза

    16 7 Отговор
    Колко са красиви ромката и съпруга и,а децата им са като две бисерчета!Пожелавам им всички да са здрави и щастливи,напук на всички нашенски завистници!
  • 47 За ваша информация

    15 2 Отговор

    До коментар #42 от "¹19008е":

    Колежът не е висше образование, по скоро е като средно-специално. Ако прочетете и статията съпругът и учи в университет за да стане инженер. Като цяло образованието в САЩ не е нещо кой знае какво, според мен е на по-ниско ниво от Европейското и Руското образование.
  • 48 ТкьЪф

    6 5 Отговор
    Софи Маринова не е ли
    ромка милионер и чалга дива , направо марая/рияна на балканите .....
  • 49 Да държавата гледа

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "вервай ми":

    с 50 лева на месец на дете. А държавата знае да взима данъци нали и да не дава нищо! Аре бегай!

    Коментиран от #55

  • 50 истина ви казвам

    9 1 Отговор

    До коментар #15 от "Боздуган":

    тази е доста по красива
  • 51 Баро

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Вари":

    Точно така е и принцу монако даго напраиме ше продаде ролетката на скрап
  • 52 Грешка,

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Доктор Чирков":

    сбъдна я в Германия. Когато дойде в България, вече беше световно признат.
  • 53 Пунчо

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ццццц":

    Да те беше хвърлил на килима.
  • 54 "...ромка..."🤔😮¡¡¡?

    7 2 Отговор
    Циганинът Усин Керим се оказва, че е знаел български по-добре от някои етнически българи:

    ЦИГАНИН съм

    ЦИГАНИН съм. Детството ми босо
    прошумя с катун под нощи хладни.
    .........................
  • 55 А сега

    3 2 Отговор

    До коментар #49 от "Да държавата гледа":

    поинтерсувайте се какви месечни добавки за всяко дете получават в САЩ. Затова и се "натискат" да осиновяват. На това му се казва политика за справяне с демографската криза
  • 56 УАУ

    9 1 Отговор
    Сички ромове да зимат пример и да фаштат реиса за УСА
  • 57 МДААА

    2 0 Отговор
    И ДОБРЕ И НЕ Е...най-лесно е да те родят, отглеждането и възпитанието е трудната работа.
    Няма значение от къде си дошла, .После това ли е благодарността към новите ти родители, ами ако бяха същите като първородителите. Не е сензация , просто няма смисъл да си мислиш за минали нерадостни неща
  • 58 Десислав

    0 3 Отговор
    Житието определя съзнанието.
    При вас те са за оплакване и състрадание.Но състоянието ви е константно и безпомощно.
    Няма как да се отървете от несгодното си житие !То е изградило в във вас болно,недъгаво съзнание.Обречено си на лузърство и недоимък и самоизяждане.
    Проказа!

    Коментиран от #61

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.