Last news in Fakti

8 Март, 2023 11:58 985 1

Откриха римски храм под катедрала в Централна Англия

  • римски храм-
  • откритие-
  • находка-
  • археологически разкопки-
  • разкопки-
  • история-
  • англия

Находката потвърждава стара легенда, която твърди, че под мястото за поклонение има друго много по-древно

Откриха римски храм под катедрала в Централна Англия  - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Археолози са попаднали на находка под някогашно гробище в двора на катедрала в Централна Англия, за която предполагат, че е римски храм, съобщи БТА.

Учените от университета на Лестър съобщават, че по време на разкопки на територията на Лестърската катедрала са открили нещо, за което смятат, че е мазе на римска постройка, и фрагмент от олтарен камък на 1800 години.

"Винаги се е разказвало, че под катедралата е имало римски храм. Досега нямаше как да потвърдим или отхвърлим това, но новите открития показват, че под нея определено има римско място за поклонение", казва ръководителят на разкопките Матю Морис.

Морис и екипът му смятат, че мазето, което се намира на почти три метра под земята, е построено през втори век. На мястото са открити и няколко парчета римска керамика и монети.

Известно е, че около 50-а година след Христа римляните построяват крепост на територията на Лестър, селище, известно като Ratae Corieltauvorum.

Разкопките са част от проект за възстановяването на катедралата в Лестър, за която се смята, че е построена за първи път през 11-и век. Понастоящем в нея се намира гробницата на Ричард Трети. Той е последният крал на Англия от династията Плантагенет и последният английски монарх, загинал в битка. Кралят умира през 1485 г.

Археологическият екип от университета на Лестър откри останките на средновековния крал преди десетилетие при разкопки на паркинг в центъра на града. През 2015 г. той беше препогребан в катедралата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аде на бас че под римското

    1 0 Отговор
    Има още едно, още по-стари, мъкъДоско!