Last news in Fakti

29 Март, 2023 11:58 3 526 13

Златотърсач откри близо 3-килограмово парче злато

  • златотърсач-
  • злато-
  • къс-
  • парче-
  • рекорд-
  • тежест

Мъжът, попаднал на уникалната находка, държи да остане анонимен

Златотърсач откри близо 3-килограмово парче злато - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Въоръжен с евтин металотърсач мъж от Австралия откри камък, съдържащ злато на стойност 240 000 австралийски долара, предаде Би Би Си.

Мъжът, който пожела да остане анонимен, е открил камъка в района на златните залежи на австралийския щат Виктория – център на златната треска в Австралия през 19-и в., пояснява БТА.

Дарън Камп, който купил находката, казва, че това е най-големият камък от този тип, който е виждал през четиридесет и три годишната си кариера.

„Бях просто поразен... Това е находка, която можеш да намериш само веднъж в живота си“, каза той за Би Би Си.


По думите на г-н Камп обикновено хората идват в магазина му със „Златото на глупците“ (пирит) или други камъни, които имат вид на злато.Той извади този камък и, докато го пускаше в ръката ми, каза: „Мислите ли, че може да е на стойност от 10 000 австралийски долара?“ Погледнах го и му казах: „По-скоро 100 000.“

След това г-н Камп разбрал, че камъкът в ръката му е едва половината от цялата находка. Около 2,6 кг от камъка, който тежи общо 4,6 кг, са се оказали злато. След като го е оценил, г-н Камп го е закупил от мъжа. Според Камп късметлията сега очаква с нетърпение да похарчи печалбата със семейството си: „Той ми каза: „О, съпругата ми ще се зарадва“.

Въпреки че открития като това се случват рядко, Австралия се смята за територията с най-големите златни залежи в света – много от най-големите златни късове в света са открити именно там.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1  🇧🇬 МАЙ Х @ Й ‼️

    21 3 Отговор
    Златотърсач откри близо 3-килограмово парче злато........на кюлчета в чекмеджета .....знам !
  • 2 Мануил

    20 0 Отговор
    Да е жив и здрав човекът.
  • 3 Прекалено късо име

    6 11 Отговор
    Всяка следваща година чупи рекорди по добив на злато, но все още има хора, които го намират за особено ценно и са готови да платят луди пари. Това си е чиста психоза. Реалната му цена е не повече от 20-30лв. за килограм.

    Коментиран от #5

  • 4 Кандидат Милионер

    16 1 Отговор
    В България ако откриеш или просто се спънеш в буца злато, за теб ли остава,или Държавата ти го Конфискува....Питам за един преател...

    Коментиран от #6

  • 5 Ти си

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Прекалено късо име":

    А бе , нашия то значи акнешкото на кило е по-скъпо от златото .
    Евала на българската образователна система която български гении като теб .....
  • 6 Ти си

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Кандидат Милионер":

    Оп ,още една жертва на българската образователна система ....

    Коментиран от #8

  • 7 адаша

    5 1 Отговор
    Пешо от с. Горно нанадолнище емигрирал в щатите. Първия ден,вървейки из града се засякъл със неговия съселянин Гошо. След като си поговорили, Пешо попитал Гошо какво работи. Гошо му отговорил- "Американците Пешо, са много завеяни и си губят портмонетата. Аз гледам внимателно по тротоарите и ги събирам. Ето това работя." Пешо го попитал- "А аз мога ли да работя същото?". "Ама разбира се бе Пеше"- му отговорил Гошо. Разделили се и Пешо още на първата пресечка намерил портфейл. Разтворил го и вътре се гушкат 1000 долара. Погледал ги известно време, захвърлил ги в кошче за боклук и си казал- "Е нЕма да им работим още първия ден...".
  • 8 Кандидат Милионер

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    Може би съм Жертва на комунистическите - феодални закони ,които все още ни закрепостяват...Законът и сега е такъв - всичко под земята принадлежи на Държавата, но хората получават възнаграждение...Тоест,не можеш да го Продаваш на търг например То не е Твое - то е на Държавата ..Ще ти платят колкото решат,ако не те осъдят преди това за Незаконно притежание....Що така бе,другари???Ми имота си е Мой Купил съм си го.Плащам си данък за него...И намирам в него нещо,което Държавата ми го Присвоява....Кой е Крадеца в случая???А???Кой е...Ми променете този Закон и Частната Собственост Най- накрая да стане Неприкосновена!!!

    Коментиран от #9

  • 9 Ти си

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Кандидат Милионер":

    Колега , ти прочете ли статията ? Май неси а ако си го прочел нищо не си разбрал иначе нямаше да се пениш и да пишеш несвързани неща . ....
    Гледам даже имаш последователи ( за сега седем на брой) които явни също са жертва на същата образователна система - вземете и си направете група във фейса ....

    Коментиран от #10

  • 10 Защо

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ти си":

    се репчиш?

    Коментиран от #11

  • 11 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Защо":

    Не се репча , тъжно ми е за изгубеното поколение което незнае да ползва знанията предоставени му от интернета и пише несвързани неща и откровени глупости .....

    Коментиран от #12

  • 12 Защо

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си":

    ще тъжиш? Трябва да има повече усмивки. Взехме да политизираме абсолютно всичко. Омръзна ми да гледам сърдити и нацупени физиономии. Тоя бил такъв, ония бил такъв... Повече ирония и сатира не са излишни. Почти всеки стана политолог и експерт по какво ли не. А това с образованието е ясно. Такива са времената. Ма йната им на всички политици. Гледай по- ведро.

    Коментиран от #13

  • 13 Ти си

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Защо":

    По принцип съм позитивен и весел човек но в последно време простотията , парвенющината , неграмотността лицемерието почват да ме заплашват и пълнят със жлъч и трябва да го излез някъде защото ако го задържа в себеси ще си отрова душата ... .