Last news in Fakti

3 Април, 2023 09:04 1 894 7

Расте интересът към замразяването след смъртта

  • замразяване-
  • след смъртта-
  • крионика

С надеждата телата и мозъците на починалите някой ден да бъдат съживени

Расте интересът към замразяването след смъртта - 1
Снимкa: Shutterstock

Надеждата за завръщане от смъртта винаги е съществувала, а сега се засилва още повече със съвременните криогенни технологии, пише сингапурското издание CNN, цитиран от vesti.bg.

Криониката е процес на дълбоко замразяване на телата и мозъците на починали хора, с надеждата някой ден те да бъдат съживени.

Организациите, предлагащи подобни услуги, и броят на членовете им се увеличават, като тенденцията е особено видима в Азия на фона на повишаването на доходите и застаряването на населението.

Над 500 тела в света очакват да бъдат върнати към живот, като най-младият пациент е двугодишно момиченце от Тайланд.

Първите съоръжения са създадени в САЩ, следват Великобритания и Русия. Впоследствие дейността се разраства и до Австралия, а през последните години - и до Китай и Тайланд.

В момента Азия има динамична, бързорастяща икономика и вече натам е насочено много по-голямо внимание, посочва Клиф Браун, главен изпълнителен директор на базираната в Банкок "КриониксФорЮ" (Cryonics4U).

Компанията на Браун, чиято дейност се очаква да бъде напълно разгърната до края на годината, предлага консултантски услуги на клиенти, интересуващи се от нов живот след смъртта.

"Наблюдава се голямо пренасочване от запад на изток. Така че сега интересът е много по-голям“, допълва той.

Руската компания за крионика "КриоРус" (KrioRus) разказва пред Си Ен Ей, че "интересът към криониката нараства навсякъде" заради напредъка в технологиите, достъпа до научни знания и прогреса в сфери като криобиология и геронтология.

"Много хора избират криониката, защото от известна гледна точка, почти няма какво да загубят, а могат да спечелят всичко", посочва Денис Ковалски, президент на Института по крионика.

В съвремието ни кардио-пулмонарната първа помощ и дефибрилаторите са обичайна практика за "връщане на мъртвите", демонстрирайки как невъзможното става възможно, припомня Ковалски, който има и опит като пожарникар и парамедик.

В съоръженията за крионика телата се съхраняват в огромни контейнери от неръждаема стомана в течен азот при температура от минус 196 градуса по Целзий.

Водата в тялото се заменя със специално вещество, нещо като „медицински антифриз“, което да предотврати образуването на ледени кристали и увреждането на клетките.

По този начин едно тяло може да бъде съхранявано с десетилетия, обясняват експерти.

Процедурата обаче не е евтина. Замразяването на цяло тяло струва средно 200 000 долара, но най-футуристично настроените могат да замразят само мозъка си за 80 000 долара.

Освен финансовото измерение пред прилагането на тези технологии има и регулаторни предизвикателства, отбелязват наблюдатели.

Въпреки това от "КриоРус" вярват, че съживяването на пациенти, избрали криониката, може да стане възможно до края на века.

Все пак фирмата, съхранила досега близо 100 пациенти, призовава да не се подхожда с твърде големи очаквания.

"Криониката дава шанс, но не и гаранция. Дори шансът за безсмъртие обаче има цена“, допълва "КриоРус".


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    17 0 Отговор
    Ганчо вземе та се криогенира, та се събуди след 100 год и гледа на Баце унукът премиер.
  • 2 Танцуващият Шива

    19 0 Отговор
    Времето е абстракция . Реално не съществува ! Всичко е скорост на биологични , физични , химични , ядрени и прочие процеси .Всичко си има начало и край .Само Създателя е вечен !
  • 3 А как

    20 0 Отговор
    ще накарат всички органи да заработят отново? Забравят и за душата - след смъртта се отделя от тялото. Изобщо кой иска да живее вечно? Само идиотите.
  • 4 Няма начин !

    6 0 Отговор
    Това да не шаран или каракуда ?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Соваж бейби

    5 0 Отговор
    Звучи много налудничево и страховито !Първо от доказани факти с хора дълго време в кома повечето не помнят нищо и с прохождането е трудно.А какво ли ще е да се събудиш след 100 г? Ами душата на човек,може би по този начин ще се заклещи в това измерение на живите ?!Това го има само в приказките за спящото кралство и Снежанка ,не е хубаво да правят такива неща след като не знаят какво е от другата страна след смърт.
  • 7 ха ха

    8 0 Отговор
    Просто "КриониксФорЮ" (Cryonics4U) са измислили начин за печелене на пари от балъци.Никаква гаранция,че тези тела няма да бъдат размразени и захвърлени след някоя и друга година.Продавачи на илюзии.