Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 09:45 1 653 12

В часа преди смъртта съзнанието на хората става по-живо

  • след смъртта-
  • съзнание-
  • какво виждат

А възприятието им за света около тях става уникално

В часа преди смъртта съзнанието на хората става по-живо - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени анализираха състоянието на 53 души, върнати към живот с помощта на сърдечно-белодробна реанимация.

Те стигнаха до извода, че човешкият мозък е по-устойчив на кислороден глад, отколкото се смяташе досега. Така, според професора по медицина Сам Парни, признаци на нормална или почти нормална мозъчна дейност се появяват дори около час след спиране на сърцето.

Освен това, около 40% от участниците в проучването, които са преживели сърдечен арест, съобщават, че са имали спомени или съзнателни мисли в момент, когато вече са били в състояние на клинична смърт, пише Zdrave.to.

Електроенцефалограмата показва изблици на гама, делта, тета, алфа и бета мозъчни вълни, свързани с по-висши умствени функции.

Оказва се, че в часа преди смъртта съзнанието на хората става по-живо, а възприятието им за света около тях става уникално. Отбелязва се, че пациентите, „върнати към живота“, описват 360-градусово осъзнаване на пространството около тях, чести видения и усещания, докато техните наблюдения се случват без страх или страдание.

Има хипотеза, че без "инхибиторните системи" на нормалния живот се активират различни мозъчни функции, позволяващи достъп до всички аспекти на съзнанието, емоциите и спомените.

„И това не са халюцинации, а реални преживявания, които се случват след смъртта“, заключи Парни.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Даааа

    7 15 Отговор
    Във всеки случай руската армия ще победи Украйна, тъй като украинските въоръжени сили (ВСУ) няма да могат да устоят на руската офанзива. Това мнение изрази военният експерт от КНР Джин Чжен в статия за китайския портал Sohu .

    Според него Украйна все повече губи способността си да спира целенасоченото и упорито настъпление на Русия.

    Експертът добави още, че Украйна в момента губи много повече оръжия на бойното поле, отколкото получава от западните си съюзници. Например, за всеки западен танк, прехвърлен на украинските въоръжени сили, десет бяха ликвидирани и дори оръжията, които украинските войски продължават да получават, са остарели.

    Според Джин Джън вече е безопасно да се каже, че Русия ще спечели последната решителна битка.
  • 2 Соваж бейби

    3 3 Отговор
    Каквото и да казват всичко е хипотези без доказателства.Някой ден ако технолохията достигне връх да измислят холограмна камера нещо по модерно от Лидар дори не знам как ще се казва да се види в детайл дори и духа след колко време напуска Земята и къде отива ...?Все още са в задънена улица с чиповете на Мъск и за каква цел той ги прави е друга.Ама там някъде е отговора на медиуми ,пророци...100% вяра не може да се има понеже ние не виждаме и чуваме с какво говори или дали не си измисля.
  • 3 Агнето

    3 1 Отговор
    Дай сега да се уточним. В началото е Джин Чжен. После става Джин Джън. А бе общо взето - Дрън Дрън...

    Коментиран от #4

  • 4 Агнето

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Агнето":

    Това е към №1
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 2 Отговор
    За да говорите така,трябва да сте били свидетели.При смърт,мозъка на човек просто гасне! вижте постойте до Баби и Дядовци,дано родителите ви да са вечно живи,но Смърта е най сигурното в този даден ни живот.Този дето го нищите сигурно е бил с многоо буден мозък.......
  • 6 Идън

    4 0 Отговор
    Не е възможно един час след спирането на сърцето да има нормална мозъчна дейност. При сърдечен арест всяка секунда е важна защото спира кръвообръщението и това може да доведе до увреждане на мозъка още след първите 5- 10 минути.- а възстановяването дори след половин час е с малка вероятност поради липса на кислород.Между клиничната смърт- спирането на сърцето и реанимацията не може да има един час без кислород и след това нормална мозъчна дейност. Този период е сведен до минимум и при всеки човек е различен и с различни усещания докато е в това състояние- спомени- тунелът- светлини- спирали...

    Коментиран от #8

  • 7 Маг

    4 1 Отговор
    Описаното не е странност , или изключение ! Описаното е закон , заложен още при създаването на човека ! Този механизъм служи за успокояване на душата , и има за цел нейната несъпротива да премине на следващото ниво. За същото служат и погребалните ритуали по света. Душите , които по някаква причина оказват съпротива , и не искат да преминат , остават тук като духове или призраци. Виждате ги като нематериални , защото вече са засмукани в друго измерение , но упорстват да стоят тук. Затова виденията в часа на смъртта са приблизително еднакви за всички. Обикновено ги викат починалите им родители и приятели , виждат успокояваща светлина и подобни , които служат за успокояване на душата , и нейното доброволно желание да премине отвъд !

    Коментиран от #10

  • 8 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Идън":

    Със бабата на моя се случи така,припадна в болницата от стрес дядото получи криза с 2 байпаса линейката го взима свекъра с него,обажда се бабето по телефона веднага я взимаме с колата и чакаме беше до мене горката ,докторите я прибраха и казаха и да се събуди мозъка и няма да работи нормално даже 3 мин.без кислород показаха и скенера едно бяло петно .20 дена в кома и си замина ,подържаха я още 1 седмица ,докато дядото се съвземе с 3ти байпас да се сбогува с нея.На 85 г беше здрава от шок заинати се че не иска и не може да преживее стареца да си замине първи, заради дядото в шок много са се обичали.После след няма и година си замина дядото от мъка спря да яде и чакаше да си ходи със системи го храниха.Често се случва сърцето да е по силно , с мозъка е проблема

    Коментиран от #9

  • 9 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Нагледала съм се на много неща... Покрай родителите ми съм прочела толкова много- че в един момент реших да спра- иначе щях да ги предваря... И през тръбата съм преминала- но любовта е голема работа.. Тя ме е спасила... Дай да си четем статиите за любовта- по- здравословно е...
  • 10 Фейчка

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Маг":

    Измисляте си! Църквата казва друго по въпроса !

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Маг

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Фейчка":

    Обяснете моля , как според тази концепция , може да ви измъчват в ада , или да ядете мед и мляко в рая ?! Защото няма да имате тяло нито за измъчване , нито за ядене. Ще бъдете само душа !