Last news in Fakti

6 Април, 2023 18:26 2 050 3

Вижте за какво мечтае Тончо Токмакчиев

  • тончо токмакчиев-
  • рожден ден-
  • комедия-
  • златната мина

Актьорът е на прага на своя 60-и рожден ден, който предстои на 2 май

Вижте за какво мечтае Тончо Токмакчиев - 1
Снимкa: БГНЕС

Човек наистина трябва да вярва в по-доброто, което предстои да се случи някога, макар в момента ситуацията да не е много предразполагаща към мечти за по-светло бъдеще. Но както се казва и в тази пиеса: "Човек трябва да мечтае, защото, ако не мечтае, си е жив труп". С тази своя реплика от пиесата "Златната мина" Тончо Токмакчиев коментира пред БТА дали и за какво продължава да мечтае той на прага на своя 60-и рожден ден, който предстои на 2 май.

Актьорът е в родния си град Бургас и под режисурата на Борислав Чакринов репетира на сцената на драматичен театър "Адриана Будевска" постановката по текст на Стефан Лазаров Костов "Златната мина". Премиерата на спектакъла е на 6 април, а с него театърът поздравява Токмакчиев по повод годишнината.

В главните роли актьорът си партнира с другия гостуващ артист Мария Сапунджиева, а заедно с тях на сцената са още Валери Еличов, Златко Ангелов, Зорница Константинова, Милена Маркова, Никол Карабинова, Николай Стоименов, Стоян Памуков и Тихомир Благоев.

Тончо Токмакчиев описва героя си в пиесата като изключително актуален и в съвремието. "Това е съдбата на много хора, които не могат да оценят своите възможности и надценяват качествата си, държат се инфантилно. Моят образ, както говорихме и с режисьора Борислав Чакринов, трябва да е между мечтател и инфантилен човек, който в края на краищата излиза, че трябва да си знае мястото и да има добра преценка на възможностите си, без да се надценява."

Той коментира, че на прага на тази своя годишнина, се опитва да пази добрите спомени за постигнатото в живота, а неприятните и тежките гледа да не помни. "Това е част от начина човек да се съхрани", допълни Токмакчиев.

Актьорът допълни също, че в родния град винаги се чувства добре, макар през последните години да няма останали много близки приятели в Бургас. "За мен Бургас вече е повече свързан с театъра. Тук имам най-много приятели и тук е атмосферата, в която се чувствам най-добре", каза още той.

Докато забавлява публиката от сцената, самият Токмакчиев се забавлява с "големите глупости, които се случват в България - звучат забавно, но не са много приятни". Според него българинът се смее явно на всичко - от истински забавни неща до такива, които той намира за трагични. "Аз от позицията на на човек, който създава хумор за хората, виждам, че има неща, които на мен не са ми смешни, но пък тях ги забавляват, така че не мога явно да обобщя на какво се смее българинът, защото е много сложно. Затова пък Иван Хаджийски е написал задълбочения труд "Бит и душевност на български народ".

Борислав Чакринов коментира, че макар текстът на "Златната мина" да е писан преди повече от 100 години, той продължава да е удивително актуален и днес. "Все още продължаваме да се надяваме, че ще се случи някакво чудо и ще станем богати и щастливи", казва режисьорът. Той вече има опит с "Големанов", но за първи път поставя "Златната мина" и смята, че български театър не може да се прави без български класици като Ст. Л. Костов, когото определя като един от най-големите такива в българската комедия.

Чакринов допълни, че се надява новият спектакъл успешно да запълни мястото на "Милионерът", който наскоро е бил свален от афиша.

След премиерата на 6 април "Златната мина" ще се играе отново на 18 април, 5 май и 9 юни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МАЙТАПИИИ

    7 1 Отговор
    Аз пък си мислех, че иска да иде при Суек, да продават заедно картините му
  • 2 Този Тончо

    6 1 Отговор
    Нито е артист нито е политик много е кисел и ака беше талантлив нямаше да се занимава с политика.
  • 3 Зуеков

    2 3 Отговор
    Дебел барбарон,да се смряскаш до 2 май.