Last news in Fakti

14 Април, 2023 16:26 1 185 3

Наргилето увеличава риска от сърдечни заболявания

  • наргиле-
  • риск-
  • рак-
  • заболявания-
  • сърдечни заболявания

Проучването е проведено в Катар сред повече от 1000 човека

Наргилето увеличава риска от сърдечни заболявания - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Катарския университет установиха, че пушенето на наргиле увеличава риска от сърдечни заболявания, предаде агенция Синхуа.

Наргилето е вид водна лула от Близкия изток, която се използва за пушене на ароматизиран тютюн, пояснява БТА.

Новото проучване, проведено от доцента по основни медицински науки в Медицинския колеж на Катарския университет Сузу Зугайер, анализира данни на повече от 1000 жители на Катар. Изследователите установиха, че пушачите на наргиле са изложени на 1,65 пъти по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с непушачите.

Освен това проучването подчертава, че за онези, които започват да пушат наргиле от по-ранна възраст, рискът от такива здравни проблеми е още по-висок.

Проектът представлява значителен принос за разбирането на последиците от пушенето на наргиле, като подчертава необходимостта да се обърне внимание на грижата за общественото здраве не само в Катар, но и в други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КАТАР

    0 1 Отговор
    НА ГОРНИТЕ ДИХАТЕЛНИ ПЪТИЩА...☝
  • 2 Тоя па

    3 1 Отговор
    Знаеш ли , мотиката и лопатата за колко повече заболявания увеличават рисковете ?!
  • 3 СЗО

    1 0 Отговор
    Носенето на чалма увеличава риска от затъпяване поради спарване на мозъка.