Last news in Fakti

18 Април, 2023 11:45 1 540 8

Какво да правим с останалата храна от великденската трапеза?

  • великден-
  • храна-
  • козунак-
  • агнешко-
  • яйца

Вижте съветите на Блажка Димитрова, която има ресторант с нулев остатък в София

Какво да правим с останалата храна от великденската трапеза? - 1
Снимка: Shutterstock

След празниците ни остават големи количества козунаци, яйца и агнешко. Как може да ги превърнем в нещо ново, различно и вкусно?

Старият останал козунак след празниците може да се превърне в сладкиш с крем карамел. Това съветва Блажка Димитрова, която има ресторант с нулев остатък в София, пише БНР.

„На дъното на тавата се слагат отрязани филии козунак и отгоре се залива сместа за крем карамела, която си правим от яйца, мляко и захар. Другото, което много препоръчвам е като изсъхне козунакът, той пак остава много ароматен, пак е много вкусен и сладък, натрошавайки го и добавяйки някаква сметана, ядково мляко или разтопен шоколад, оформяйки го след това на някакви бонбони и овалвайки го в кокосови стърготини, какао или рожков, се получават изключително вкусни бонбони. За децата това е голям купон“, обясни тя.

Варените яйца може да бъдат напълнени с смес от жълтъка, крем сирене, зелени подправки и малко кисело мляко. След това може да бъдат поръсени с различни видове семена.

Останалото агнешко месо може да се използва за сандвичи, допълни Блажка Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 зелен oлигo.френ с тротинетка

    7 1 Отговор
    ааа безглутенов козунак за 50 кинта няма как да хвърля! гриза го вече трети ден нищо че е станал на камък
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Механик

    5 1 Отговор
    А защо е необходимо да пригатвяме толкова храна, че чак да се чудим какво да я правим?
    Народа оголял-обосял, с по 3-4 заема, ама с айфоня и агнешко по 35 лв/кг се берчи.
    Ми купи си там малко, приготви си го и си хапни! Не се напиняй! И цело агне да си купиш, пак няма да ти повярвам, че си "вървежен".
  • 6 плюс минус

    1 1 Отговор
    Защо на снимката не виждам нито едно червено яйце?
    Червеният цвят символизира кръвта на Иисус Христос,
    но някои "демократи" го свързват с комунизма
    и си боядисват яйцата в цветовете на Украйна - синьо и жълто.
  • 7 защо госпожо

    2 0 Отговор
    решихте , че София е цяла България.
  • 8 Ресторантът на Блажка.

    2 0 Отговор
    Там винаги ще ви нахранят с прясна храна от най-много една седмица и ще си платите подобаващо, за да можете после да се похвалите, че сте били в ресторант, където не изхвърлят храната. А после стомашни и други проблеми са си изцяло за ваша сметка.