Last news in Fakti

10 Май, 2023 14:28 1 773 2

Проблемът с пластмасата по света може да се разреши чрез... гъба (СНИМКИ)

  • гъба-
  • пластмаса-
  • алтернатива-
  • заместител на пластмасата-
  • заместител

Бързорастящата и свръхинтелигентна гъба може да се окаже достоен заместител на пластмасата

Проблемът с пластмасата по света може да се разреши чрез... гъба (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Екип от изследователи във Финландия, търсещи природосъобразни и достойни заместители на пластмасата, наскоро постигнаха значителни резултати в издирването си – това, което търсят те расте по кората на дърветата.

Става въпрос за вид гъба, известна като Fomes fomentarius, информира vesti.bg. Тя расте върху гниещата кора на дърветата и в миналото се е използвала главно като средство за разпалване на огън, което ѝ дава прозвището „гъба прахан“. (Наричана е още „копитна гъба“, защото формата ѝ наподобява копито.)

Изследователски екип от VTT Technical Research Center на Финландия обаче смята, че може да е много повече от това.

„Плодните тела на Fomes fomentarius са изобретателно леки биологични конструкции, прости по състав, но ефективни по отношение на предназначението си. Отглеждането на материала с помощта на прости съставки е алтернативно решение за преодоляване на разходите, времето, масовото производство и устойчивостта на начина, по който произвеждаме и консумираме материали в бъдеще“, се казва в изследването на екипа, публикувано наскоро в Science Advances.

Накратко вместо да произвеждаме масово пластмаса, струваща твърде много за нашата планета, в бъдеще бихме могли просто да отгледаме гъба с подобна структурна цялост като пластмасата.

Fomes fomentarius „има много плътен и твърд защитен външен слой, има по-мек порест среден слой и здрав и корав вътрешен слой“, според д-р Пежман Мохамади, един от съавторите на изследването. Това означава, че употребата на гъбата може да бъде невероятно разнообразна.

Мохамади казва пред CNN, че потенциалните приложения за Fomes fomentarius могат да включват неща, вариращи от ударопоглъщащи материали, топло- и звукоизолация и дори части за потребителски продукти.

На гъбата ѝ отнема от 7 до 10 години, за да нарасне до значителни размери в дивата природа, но изследователите смятат, че в лабораторни условия те биха могли да произведат много от нея в рамките на няколко седмици.

„С напредъка в индустриалната биотехнология ние прогнозираме производството на тонове гъби за няколко седмици, за разлика от дивия тип гъби, които отнемат години, за да растат“, казва Мохамади.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Псевдоним

    8 3 Отговор
    Решението е индустриален коноп, но никой няма далавера да го въведе масово, защото това означава процъфтяващ дребен и среден бизнес, за сметка на едрия.
  • 2 ИВАН

    5 1 Отговор
    То и хартията е заместител на пластмасата, но никой не прави нищо за екологията и живота на хората - напротив, всячески се вреди на всичко и самата култура и насока на живота е в тази посока - тотална разруха.