Last news in Fakti

16 Май, 2023 13:32 4 912 6

Как Нютон е изчислил, че Апокалипсисът ще настане през 2060 г.?

  • апокалипсис-
  • край на света-
  • исак нютон-
  • физика-
  • математика-
  • изчисление

Исак Нютон се е занимавал в личното си време в изчисляване на времето на Апокалипсиса

Как Нютон е изчислил, че Апокалипсисът ще настане през 2060 г.? - 1
Снимка: Shutterstock

Познаваме сър Исак Нютон като икона във физиката и математиката, като неговите открития отварят несравними врати на познанието на бъдещите поколения. Но хората рядко споменават случая, в който заплашва да изгори къщата на майка си, както и не по-малко озадачаващия момент, когато забива няколко игли в собствените си очни ябълки, за да види какво ще се случи, пише novini.bg.

В моментите, в които Нютон не променя представите ни за движението и гравитацията, по днешните стандарти той е бил… малко странен тип. Интересно е, че посвещава голяма част от свободното си време на изучаването на алхимията - средновековно вярване, че металите могат да се превърнат в злато, но е и още по-любопитно, че Нютон проявява жив интерес и към духовното и в частност се заема да изчисли времето на библейския апокалипсис.

Всъщност в няколко лични разсъждения, които вероятно не са били предназначени за публично обсъждане, Нютон се опитва да предскаже края на света въз основа на събитията, описани в Библията относно последните времена. В един от опитите, написан на плик от писмо до реални математически изчисления, които не са свързани с апокалипсиса, Нютон очевидно споменава годината 2060-a.

Ето до какви размишления е стигнал един от най-големите умове на физиката:

1. 2300-те пророчески дни не са започнали преди възхода на малкия рог на Козела.

2. Тези дни не са започнали след унищожаването на Йерусалим и Храма от римляните 70 [сл. Хр.]

3. Времето, времената и половината време не са започнали преди 800 г., в която е започнало върховенството на папите

4. Те не са започнали след управлението на Григорий 7-ми. 1084

5. 1290-те дни не са започнали преди 842 година.

6. Те не са започнали след управлението на папа Григ. 7-ми. 1084

7. Разликата между 1290 и 1335 дни е част от седемте седмици

Следователно 2300 години не завършват преди година 2132, нито след 2370. Времето, времената и полувремето не завършват преди 2060, нито след [2344] 1290 дни не [завършват] преди 2090, нито след [2374] .

Нютон вярва в апокалиптичните видения в Библията, в които в края на дните ще се проведе битката при Армагедон между "Гог и Магог". Вероятно Нютон може да вини само себе си за това, че е говорил за "възхода на малкия рог на Козела" и е оставил записките си просто да стоят наоколо, но трябва да се отбележи, че той не е предсказвал с конкретност края на света през 2060 г., колкото края на една епоха.

"Нютон е бил убеден, че Христос ще се завърне около тази дата и ще установи глобално царство на мира", пише през 2003 г. Стивън Д. Снобелен, който днес е професор по история на науката и технологиите в университета Кингс Колидж в Халифакс.

""Вавилон" (покварената Триезична църква) също ще падне и истинското Евангелие ще бъде проповядвано открито", се казва още там.

Въпреки че Нютон прави подобно предсказание за лични цели, не харесва практиката да се предсказва краят на света заради вредата, която тя нанася на религиозните пророчества, които се случват, когато апокалипсисът не настъпва.

"И така, времената и половината време са 42 месеца или 1260 дни, или три години и половина, като пресмятаме дванадесет месеца на година и 30 дни на месец, както е било направено в Календара на първобитната година. И тъй като дните на кратковременните Зверове се поставят за годините на живите царства, периодът от 1260 дни, ако се датира от пълното завладяване на тримата царе 800 г. пр. н. е., ще приключи през 2060 г. пр. н. е. Той може да приключи и по-късно, но не виждам причина това да се случи по-рано."

Нютон пише следното в свое предположение, което отново вероятно не е искал да бъде видяно: "Споменавам това не за да твърдя кога ще настъпи краят, а за да спра прибързаните предположения на фантазьорите, които често предсказват времето на края и по този начин дискредитират свещените пророчества, тъй като техните предсказания се провалят. Христос идва като крадец през нощта и не е наша работа да знаем времената и сезоните, които Бог е вложил в гърдите му."

Дали изчисленията на Нютон ще се окажат верни или ще бъдат поредните неизпълнени пророчества, предстои да разберем, стига да доживеем до 2060 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    10 0 Отговор
    С български калкулатор" Ел-Ка"
  • 2 Маг

    8 6 Отговор
    Вече е започнало разбуждането на старите богове. Те никога не са си тръгвали , а спят в земните недра. Ако това не бъде спряно , до 15 години ще се разбудят , и ще започне жътвата. Нютон ще излезе прав! Разбира се , работи се по въпроса , затова Антарктида е забранен континент , но не се разгласява , защото успеха ни не е сигурен. Сега виждате предвестниците на събуждането , техните разузнавателни дронове , които наричате НЛО , и техните слуги , които наричате сивите !
  • 3 Русенец

    9 1 Отговор
    2060 г. пр. н. е - Редакторът къде е?

    Коментиран от #5

  • 4 ААА СМЯХ

    6 1 Отговор
    Сега на кого да вярваме. на него или Нострадамус
    Започвам да се замислям, щом с една маска изкарах еуфорията КОВИД, не съм ли безсмъртен
  • 5 СТИГА БЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Ами нали трябва да има нещо писано.Простено им е.мпже и да не са били на този урок
    Пък който разбрал-разбрал
  • 6 Ама

    2 1 Отговор
    аз трябва да се пенсионирам през 2060-та..