Last news in Fakti

22 Май, 2023 15:32 2 547 0

Как този малък град стана сцена на мистериозно библейско чудо?

  • фатима-
  • португалия-
  • пророчество фатима-
  • дева мария-
  • чудо-
  • проявление

Преди повече от век жителите на Фатима твърдят, че са се срещнали лице в лице с Дева Мария

Как този малък град стана сцена на мистериозно библейско чудо? - 1
Снимки: Shutterstock

Фатима е малък град в централна Португалия, където пейзажът е сух и скалист. В продължение на векове местните хора живеели, отглеждайки овце и други животни. Преди 106 години обаче (13 май, 1917 г.) всичко в градчето се променя, пише BG Voice.

Точно на тази дата три овчарски деца – Лусия и нейните братовчеди Жасинта и Франсишку Марто, твърдят, че са видели видение на Дева Мария. Децата описват майката на Исус като „дама, облечена в бяло, по-блестяща от слънцето“. Това видение е известно сега под името "Дева Мария от Фатима".

Лусия първа вижда сияйната Богородица, отива и разговаря с нея. Жасинта също вижда и чува разговора им, но не разговаря с Девата. Франциско само вижда, но не чува разговора с нея.

Сияещото видение разговаря с децата в продължение на няколко минути, казва им да дойдат на същото място на 13 число от следващия месец, тогава ще им открие коя е и че ще идва тук всеки месец до 13 октомври 1917 г. Богородица се явява край градчето Фатима още шест пъти.

В докладите, описващи този феномен, е видно, че хората, присъстващи на неочакваното чудо се увеличавали с всеки месец. При второто явяване те са 50 души, а при последното – на 13 октомври 1917 г., броят им достига 70 000. Много от присъстващите разказват, че са видели светещ облак над дърветата, но само трите деца можели да видят и разговарят с Девата.

На 13 август Дева Мария изрича предсказания, станали известни като "Пророчествата от Фатима".

Няколко години по-късно Жасинта и Франсишку умират при грипна пандемия, а Лучия става монахиня. Четири десетилетия по-късно явяванията на Дева Мария са признати от Ватикана като Чудесата от Фатима, а градът се е превърнал в едно от най-светите места за поклонение.

Дева Мария разкрила на пастирчетата пророчества за ключови събития на ХХ в., сред които краят на Първата световна война, началото на Втората световна, възникването и падането на комунизма. Eдна от неразкритите допреди години тайни е била свързана с предсказанието за опита за покушение срещу папа Йоан-Павел Втори, което се случва отново на заветната дата 13 май, само че през 1981 г.

Папата дарява извадения от тялото му куршум на град Фатима, и той е бил монтиран във венеца на статуята на Дева Мария, издигната в този град.

На мястото, където децата получават видения, през 1919 г е издигнат малък параклис, който по-късно е включен в религиозният комплекс създаден там. Всяка година милиони поклонници посещават Светилището на Фатима, което се е превърнало в едно от най-важните места за поклонение на католиците.

На 13 май 2017 г – сто години след Първото видение, папа Франциск канонизира за светци Жасинта и Франсишку (починали съответно 1919 и 1920 г) на специална церемония във Фатима. През 2008 г е започната процедура по обявяването на Лучия за Блажена.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА