Last news in Fakti

14 Юни, 2023 12:15 852 5

Климатичните промени повишават турбуленцията по време на полети

  • климатични промени-
  • турболенция-
  • полети-
  • самолет

Учени са установили, че силната турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 и 2020 година

Климатичните промени повишават турбуленцията по време на полети - 1
Снимка: Shutterstock

Турбуленцията при полетите се е увеличила в резултат на климатичните промени със затоплянето на планетата, твърдят изследователи от британския университета в Рединг.

Учени от университета в Рединг са установили, че силната турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 и 2020 година, вземайки за отправна точка типично натоварен северноатлантически маршрут. Те са изследвали турбуленцията на чистия въздух, която е по-трудна за избягване от пилотите.

Увеличението се отдава на промените в скоростта на вятъра на голяма надморска височина, поради по-топлия въздух от въглеродните емисии. Би Би Си цитира професор Пол Уилямс, съавтор на изследването, който казва, че трябва да се инвестира в подобрени системи за прогнозиране и откриване на турбуленции, „за да се избегне превръщането на по-грубия въздух в по-неравни полети през следващите десетилетия“.

Професорът пояснява, че повишената турбуленция се дължи на по-голямата напречна сила на вятъра в струйния поток, представляващ вятърна система, духаща от запад на изток между 8 и 11 хиляди метра над земната повърхност, предава БНР.

Тази система съществува до голяма степен поради разликата в температурите между екватора и полюсите. Докато сателитите не могат да видят турбуленцита, те могат да видят структурата и формата на струйния поток, което позволява той да бъде анализиран.

Турбулентните полети са не само неприятни, но могат да причинят и наранявания. Силната турбуленция е много рядка, но турбуленцията на чистият въздух може да се появи изненадващо, когато пътниците не са закопчани.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време е!!!

    9 1 Отговор
    Да се спрат всички самолети за 4 години и всичко ще е на ред!
  • 2 Вечна жика у партията

    2 0 Отговор
    Ковида предизвиква чревни конвулсии в малките чревни пътища
  • 3 Геша

    5 1 Отговор
    Поредната порция затоплистки идиотизъм. Че и процентите изчислили и причината изяснили. Само че сега не казват глобално затопляне, а глобални климатични промени.За да е валидна измислицата и в двата случая.Най-голямата и доходоносни измама на глобалистите с малките шапки .
  • 4 Извънземното

    0 0 Отговор
    На летящата чиния не друса, а пък самолетите - да се оправят.
  • 5 Механик

    1 1 Отговор
    Ми що не спрете полетите? Те са един от основните източници на парникови газове. Айде да не са основен, но са не малък източник.
    Значи за да извозим сто и петдесет дупари от точка А до точка Б, ще изгорим 5 тона гориво? А после се вайкаме?