Last news in Fakti

16 Юни, 2023 16:35 1 292 4

Експерти в ОАЕ: Мъжете могат да страдат от следродилна депресия и анорексия

  • експерти-
  • оае-
  • обединени арабски емирства-
  • следродилна депресия -
  • анорексия

Експерти в ОАЕ установиха, че мъжете страдат от следродилна депресия и анорексия не по-малко от жените си, а бракът може да има отрицателно въздействие върху психичното здраве и на двамата партньори

Експерти в ОАЕ: Мъжете могат да страдат от следродилна депресия и анорексия - 1
Снимка: Shutterstock

В Обединените арабски емирства експерти по психично здраве развенчаха митовете за здравето на мъжете и казаха, че мъжете също страдат от "типично женски" заболявания като следродилна депресия и анорексия.

Според лекарите наложените от обществото стереотипи пречат на мъжете да потърсят навреме медицинска помощ. И така, медицински специалисти казват, че 8-10% от всички бащи изпитват симптоми на следродилна депресия поради липса на сън и появата на нови отговорности.

25% от мъжете страдат от хранителни разстройства, въпреки че в обществото се смята, че те засягат предимно жените. В резултат на това мъжете получават медицинска помощ по-късно, което увеличава риска от влошаване на ситуацията, дори до смърт.

Друг разпространен мит е, че бракът е лекарството за психичните заболявания на мъжете. Всъщност бракът може да има отрицателно въздействие върху психичното здраве и на двамата партньори. Поради факта, че мъжете свързват чувството за вина и срам с психични разстройства, те са по-склонни да прибягват до самолечение.

В 21 век мъжете все още са подвластни на половите стереотипи. Фактът, че културата изисква от тях да бъдат твърди, независими и неемоционални, ги предпазва от емоционално разкриване и възпрепятства изцелението им. Най-често срещаните диагнози при мъжете са тревожни разстройства, разстройства на настроението, особено депресия, посттравматично стресово разстройство и шизофрения.

Високите социални очаквания също могат да доведат до злоупотреба с вещества. Въпреки, че мъжете все още са резистентни към лечението, все повече мъже напоследък започват да търсят медицинска помощ и психотерапия.

Заедно с това симптомите на психични разстройства при мъжете са много по-трудни за разпознаване, отколкото при жените, тъй като те всячески се опитват да ги скрият, в резултат на което стават по-ядосани и агресивни. Също така често техните емоции се изразяват чрез соматизация, включително под формата на болка в различни части на тялото и загуба на чувствителност.

Борбата със стигматизацията на психичното здраве изисква, казват лекарите, повишаване на осведомеността, оспорване на половите норми и създаване на подкрепяща среда за търсене на помощ, където това се разглежда като знак за мъжка сила.

Източник: Al Arabiya English

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зеленски съм - жужи бандерюхата

    8 1 Отговор
    Верно е...а пък кат застрадат менструално направо...
    Тия мъже от ОАЕ-то явно са някакъв нов модел.
  • 2 Да, така е...

    7 1 Отговор
    Аз всеки ден след като ходя по голяма нужда се чувствам следродилно депресиран ... Само анорексията ми бяга някъде настрани, но ако я хвана, тежко и...
  • 3 Ами

    8 2 Отговор
    като имат по 20 жени, да му мислят :)
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.