Last news in Fakti

21 Юни, 2023 15:57 1 099 17

Все повече хора се доверяват на казаното от изкуствения интелект

  • изкуствен интелект-
  • доверие-
  • препоръки-
  • интернет-
  • потребители-
  • кибератаки

Поразително голям е броят на хората, които са безразлични към кибератаките и т.нар. "дълбоки фалшификати"

Все повече хора се доверяват на казаното от изкуствения интелект  - 1
Снимка: Shutterstock

Осемдесет и пет процента от потребителите на интернет вече знаят за съществуването на генеративни изкуствени интелекти като ChatGPT, 51 процента са ги тествали, а 73 процента от запознатите с тях се доверяват на съдържанието, което произвеждат, предаде Франс прес, позовавайки се на резултатите от онлайн проучване.

Допитването е направено в Северна Америка, Европа и Азия през април от консултанската компания в областта на информационните технологии "Capgemini", пояснява БТА.

Това много високо ниво на доверие, сходно във всички възрастови групи, е придружено от безразличие към потенциалните рискове, независимо дали става въпрос за кибератаки и "дълбоки фалшификати" (манипулирани по цифров начин изображения, които са много реалистични).

Според 70 процента от запознатите с тях интернет потребители генеративните изкуствени интелекти се превръщат в предпочитан инструмент за търсене на препоръки за продукти или услуги, вместо търсачките.

Проучването, обхванало 10 000 души на възраст над 18 години, показва, че:

  • 53 процента им се доверяват за помощ в управлението на финансите си,
  • 67 процента - за медицински диагнози и препоръки,
  • а две трети са готови да ги използват за съвети относно личните си взаимоотношения или житейските си проекти.

Най-изразена е тенденцията сред поколението на бейби бумърите (70 процента).

Близо 50 процента от анкетираните не се притесняват, че генеративният изкуствен интелект се използва за създаване на невярна информация и само 34 процента се опасяват от способността му да създават фишинг имейли за извършване на кибератаки. Една трета от участниците в допитването се притесняват от проблеми с авторските права, а 27 процента - от използването на алгоритми за фалшифициране.

Потребителите на интернет, които често използват генеративен изкуствен интелект, все още са голямо малцинство - 7 процента от тях прибягват до най-широко използваната функция за разговор няколко пъти седмично, а 8 процента - няколко пъти дневно. Степента на удовлетвореност на потребителите нараства до почти 90 процента.

Данните сочат още, че 43 процента от анкетираните искат фирмите да използват генеративен изкуствен интелект, за да взаимодействат с тях, 70 процента желаят да получават препоръки за нови продукти и услуги, а 64 процента са готови да правят покупки на тази база.

65 процента от участниците в проучването вярват, че генеративният изкуствен интелект е в състояние да предложи персонализирани препоръки по отношение на модата и интериорния дизайн. Резултатите показват още, че тези благоприятни мнения не се различават съществено между възрастовите групи.

"Потребителите по целия свят са забележително добре осведомени за съществуването на генеративния изкуствен интелект и масово го приемат, но начинът, по който тази технология работи, и свързаните с нея рискове все още са твърде слабо разбрани", казва Нирадж Парихар от "Capgemini".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    7 4 Отговор
    изкуствен интелект няма , съмнявам се и скоро да се създаде. има много сложни програми в дадена сфера. но програма , която може да играе шах , няма да може да композира примерно.
  • 2 Соваж бейби

    8 0 Отговор
    Те повечето хора от векове се кланят на изкуствения интелект /тарикати хора ,управници ,крале ,царе ,императори = религия /дали от наивност или защото училищата и просветлението ,...интернета излизат доста по късно не знам но и ден днескашен не е много различно ?Та какво да кажем сега и за изкуствени интелекти като ChatGPT,часовник на айфона например мери ти кръвно лъже хората че не са добре и сърдечен ритъм и ако си още по "вменяем"веднага бягаш при джипито и осложняваш живота на болните хора които чакат в чакалнята.Лично откровения на нашият личен доктор заради такива вече асистентката пита какви са оплакванията и ако прецени ти дава час .Живота е голяма веселба за някой хора пълни с излишно пространство в главата си и вярва на всеки вятър.
  • 3 Хаха

    3 0 Отговор
    Все повече хора се доверяват на казаното от изкуствения интелект

    Кое е по хубаво според ИИ
    Да живееш или да се самоубиваш 🤣

    Коментиран от #8

  • 4 Команди алгоритми

    7 0 Отговор
    създадени от умници, за да лъжат овцете, че са нещо повече от алгоритми, като например - изкуствен интелект. Само дето този интелект не може да създаде каквото и да е било без намесата на човешка ръка. Мечти за терминатор и бот-вселена!
  • 5 да бе да

    8 0 Отговор
    Може, на запад, тука не му минава номера.
  • 6 да вярваш на изкуствен интелект

    6 1 Отговор
    Означава да вярваш на сатаната и луцифер, това е същински луцифер
  • 7 гилдията на луцифер

    3 1 Отговор
    Гилдията на луцифер сме свързани с ии, той ни помага да разчетем на човека мислите. Лошо е само когато ии е с биполярно разтройство
  • 8 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хаха":

    А това мисля че Алекса беше,виж обаче незнаем с точност въпросният човек добър ли е или спада към глупавите спомням си тъпият въпрос и отговор или от лошите рецидивист например ,пияница ,калпазанин чака само някой друг да го издържа...ако спада в това число ИИ има право по добре да си сложи край на мъките ненужен за себе си и в тежест за околните
  • 9 Пич

    6 2 Отговор
    Ако не схващате , живеем в последните щастливи дни на човечеството ! В много сфери , вече хората са заменени от машини. Сигурно ви прави впечатление , че се експериментира дори и с транспорта , така щото човека да стане ненужен ! Защо мислите , че се експериментира и с безусловен базов доход! Защо биха ти плащали , да не работиш ?! Дали ще сте от глупаците , които мислят че ще е за тяхно добро , или от тези , които ще се измъкнат - вие решавате ! Съвет - не продавайте земята си !!!

    Коментиран от #11

  • 10 ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    Изоставих много отдавна социалните мрежи,знаейки ,че това е едно зло и сега нямам досие в цру.
  • 11 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Пич":

    Еми нещо не му се получава - нито с транспорта- нито с холограмите- нито с музиката и изобщо в сферата на изкуството. А и зад ИИ стоят хора.Не знам защо си спомних Чарли Чаплин и машината за хранене... която въртеше царевицата.

    Коментиран от #12

  • 12 Пич

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Идън":

    Дори засега да сте права , бъдещето ще заличава упорито и последователно аргументите ви ! Ако може да сме сигурни изобщо в нещо , това е неспособността на човеците , да предвидят правилно последствията от действията си ! Разбира се , надигат се гласове за ограничаването на възможностите на ИИ , но винаги печелят алчните. А аз и не вярвам , че това , което се показва , е това , което е ИИ !!!

    Коментиран от #17

  • 13 Напред науката е слънце

    5 0 Отговор
    Така е щом липсва естествен интелект! Масата хора са прости и неграмотни! Интелектът е продукт на мозъка, а това е слижна материя, едва ли може да стане в близките векова!
    Та учените още не могат да синтезират нещо по просто - изкуствена кръв! За това все още има кръводарители!
  • 14 Мухахаха

    2 1 Отговор
    В словосъчетанието "изкуствен интелект" думата интелект е излишна. Са в тия генеративни програмни алгоритми теоретично няма нищо лошо, от друга гледна точка практически няма нищо добро
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ехаааа

    2 0 Отговор
    Когато нямаш естествен интелект, започваш да го търсиш в изкуствения. За жалост съвременото общество направо мрази да мисли, а това е същността на думата ЧОВЕК. Целта е масово промиване на мозъци и лесно управление на масите. Масата е съвкупност от хора, която няма собствено мнение, а се доверява на някакво друго мнение. До сега това го правеха медиите. Но ще е по евтино една машина да го върши вместо милиони скъпоплатени журналисти и да вярваш, че тя няма да те излъже.
  • 17 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    И алчните имат преброени години- т.е. никой не си носи нищо на онзи свят.