Last news in Fakti

7 Юли, 2023 12:29 1 300 4

Днес празнуваме шоколада: Какво знаем за сладкото изкушение?

  • шоколад-
  • празник-
  • сладко-
  • сладко изкушение-
  • какао

Днешният 7 юли е посветен на всички шоколадови изделия

Днес празнуваме шоколада: Какво знаем за сладкото изкушение? - 1
Снимки: Shutterstock

Всяка година на 7 юли дава възможност на любителите на шоколада по света да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад, пише БГНЕС.

Произход и история

Шоколадът се получава от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Какаото се култивира от поне три хилядолетия и расте в Мексико, Централна Америка и Северна/Южна Америка. Най-ранните известни документи за използване на семена от какао са от около 1100 г. пр.

Тъй като семената на какаовото дърво имат много силен, горчив вкус, те трябва да ферментират, за да се развие вкусът им. След като ферментират, преработвателите изсушават, почистват и изпичат зърната. След изпичането се отстранява обвивката, за да се получат какаови зърна. След това какаовите зърна се смилат и се получава какаова маса, която представлява чист шоколад в груб вид. Какаовата маса обикновено се втечнява чрез процес, при който се получава шоколадов ликьор. По време на този процес шоколадовата течност се разделя на два компонента: какаово твърдо вещество и какаово масло.

Ползи

Повечето хора обичат шоколад. Всъщност девет от всеки десет души обичат шоколад. Около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е толкова вкусен, шоколадът има и някои ползи за здравето. Шоколадът повишава нивата на серотонин и допамин, което спомага за подобряване на настроението. Черният шоколад също може да бъде особено полезен за вас. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, а освен това помага за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2312

    7 3 Отговор
    Простотии. Опростачване на българите по вашингтонски и англосаксонски.
    А когато трябваше да празнуваме Деня на българската държавност - 22 юни, гл. редактор не публикува изпратената му подробна статия. Очевидно са му забранили вече такива неща. Поредният срам за България.

    Коментиран от #4

  • 2 Механик

    4 1 Отговор
    " Какво знаем за сладкото изкушение?"
    Знам, че след 96-та, шоколада се прави само и изключително от ГМО-какао + хидрогенирано палмово масло.
    Знам, че това на което викате шоколад (в момента) не е шоколад нито по рецептура, нито по вкус.
    Същия случай е т. нар. БИРА. Всеки знае, че тя трябва да е вари от ечемик. То си има и термин "пивоварен ечемик". Хубаво но в последните 20 години, бирата се прави от ГМО-царевица. В такъв случй как може да кажеш на това "бира? Все едно да направиш напитка от студена вода и оцет и да му казваш, че това е "айран".
    Няма да се изненадам, ама изобщо, ако вече сте почнали да слагате в шоколада и брашно от насекоми. Естествено по заповед от Евро-Съюза.
  • 3 глоги

    2 0 Отговор
    Днес празнуваме ДЕНЯТ НА шоколада: Какво знаем за сладкото изкушение? Почти нищо.
  • 4 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "2312":

    Добре, не искам да звуча тъпо, но прочетох в един друг сайт, че денят на шоколада е европейски, така че за какви вашингтонци говориш. И се празнува във страните-членки на Европейския съюз, а всички знаем ( не знам дали е така ), че Англия не е в Европейския съюз. И не, не се опитвам да защитя някой или нещо, просто изтъквам фактите. А относно 22 юни - не знам защо не са написали такава статия, но в други сайтове има.