Last news in Fakti

18 Юли, 2023 11:45 13 074 15

Знаете ли колко са синовете на хан Кубрат?

  • хан кубрат-
  • синове-
  • българска история

Хан Кубрат е първият известен владетел на българите

Хан Кубрат е първият известен владетел на българите. Той успява да ги обедини в една обща държава, наречена от ромеите Стара Велика България. Но, за съжаление, след неговата смърт нещата не се развиват благоприятно за държавата.

От изток нахлуват хазарите и изправят държавата ни през голяма опасност. Хан Кубрат има 5-ма сина – разберете какво се случва с всеки от тях, пише Poznanieto.bg.

Какво се случва с всеки от синовете на Кубрат

Баян

Това е най-големият син на Кубрат. Той застава начело на Стара Велика България и му се налага да се изправи пред огромната опасност от хазарите. В Именника на Българските ханове е посочено името Безмер – повечето историци го свързват с Бат баян.

Предполага се, че е начело на държава за период около 3 години. През това време не успява да се справи със заплахата от изток и Стара Велика България прекратява своето съществуване. Не се знае какво се случва с него – някои смятат, че той загива по време на войната, а други че той става част от хазарите.

Котраг

Това е вторият син на Кубрат. Неговото собствено име не е известно. Наименованието, което носи е свързано с тази част от българите, на която застава начело. Това е племето на котрагите/котригури. Има спорове относно неговите действия.

Първата хипотеза го разглежда като подчинено на хазарите лице, което се премества на север по река Волга – попада в ситуация подобна на васалитет. Другата хипотеза разглежда, че той бяга от Стара Велика България и се премества на север. Там той успява да създаде собствена държава, която по-късно става известна като Волжка или Сребърна България.

Аспарух

За Аспарух сме запознати в голяма част от неговите действия. Така че в момента ще разгледаме една интересна хипотеза, която представя становището, че Стара Велика България не е изчезнала от картата. В нея се приема, че Аспарух се противопоставя на двамата си по-големи братя, които се подчиняват на хазарите.

Поради тази причина е избран от Съвета на боилите за владетел на държавата. След избора му, той решава да остави източните територии от страната на хазарите и да се премести на запад. Така постепенно навлиза в днешна Молдова, Румъния, а по-късно и на юг от река Дунав в България. Причините са свързани с богатите ромейски земи, които са на Балканския полуостров и възможността да бъде преместена там държавата ни.

Хипотезата е интересна, тъй като тя разглежда Дунавска България не като нова държава, а като продължител на Стара Велика България. Има преместване на територията на държава много на запад, но запазване на елементите на държавността. Това в някаква степен може да бъде потвърдено и от сведенията, които ни дават византийските хронисти.

Кубер

Кубер е четвъртият син на Кубрат. Първоначално той се насочва към Банат, където смята да основе своя държава. Някои смятат, че е станал васал на Аварския хаганат на територията на днешна западна Румъния, но така или иначе той се опитва да създаде собствена държава. Там не му се получава и се премества в посока на днешна Сърбия и Македония.

Приема се, че Аспарух и синът му Тервел са запознати с действията на Кубер. Доказателство за това е надписът оставен от Тервел за чичовците му от Солун. На базата на този факт се изгражда и хипотезата, че Аспарух и Кубер действат заедно, като се опитват да създадат заплаха срещу Византия на по-широк фронт.

Дали в техните планове е влизало обединяването на двете им държави е спорен въпрос, но Дунавска България успява по времето на Крум и неговите наследници да присъедини територията на Куберовата България.

Алцек

Алцек е най-малкият от синовете на Кубрат. Първоначално се смята, че се заселва в земите на Аварския хаганат, но там не успява да реализира своя собствена държава. Някои историци приемат, че българите, които той управлява са най-християнизираната маса от населението на Стара Велика България и това води със себе си сериозно недоверие към тях.

По-късно се предполага, че се мести в посока на Бавария. Тази област е част от франкската държава, но и Алцек на пръв поглед получава разрешение да се засели в тези земи. Но владетелят на франките Дагоберт I се притеснява, че Алцек може да бъде заплаха за неговата държава. Така се стига до масово клане над българите. Смята се, че са избити повече от 6000 българи.

Алцек успява да се спаси с около 700 души и се премества в днешна Италия. Там той се договаря с владетеля на лонгобардите да се засели в неговите земи. Става нещо като губернатор на земи в Южна Италия – в района на Беневенто. Това е и причината за много топоними свързани с думата българи в района на централна и южна Италия.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Любопитен

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А знаеш ли че диагоналната сонда с двигател катерпилар, и с въздушнопневматичен клапан е създадена 2дена преди да се роди Александър Велики?
  • 4 РЕАЛИСТ

    10 19 Отговор
    И с какво да се гордеем. Разбрахме, че като видяли хазарите, едни станали васали, а други тръгнали да бягат, като мишки.

    Коментиран от #5

  • 5 Имаш да учиш още

    18 3 Отговор

    До коментар #4 от "РЕАЛИСТ":

    То трябва и четене! Ама аз няма да празня моята глава, за да пълня твоята! Грешка си!

    Коментиран от #7

  • 6 Дедо

    3 8 Отговор
    Има и шести митичен син, основал рода на Азисите.
  • 7 РЕАЛИСТ

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Имаш да учиш още":

    Хайде ,попълни празнините в знанията ми. Кво чакаш. Значи от училище знаем приказката за съчките, която е изобразена на картината, а на практика беж да бягаме бързо.

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Не знам и постоянно

    4 1 Отговор
    бъркам накъде са тръгнали братята на Аспарух. Благодаря за статията.
  • 9 Мъдростта на владетеля

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Къде са сега хазарите? Има ли ги? Има ли я България?

    Коментиран от #11

  • 10 Знаещ

    8 0 Отговор
    Джагфар Тарих уточнява, че Кубрат има общо 5-ма сина: 3-ма собствени и 2-ма осиновени. Аспарух е 3-ият (и най-малък) от собствените му синове.
  • 11 РЕАЛИСТ

    0 5 Отговор

    До коментар #9 от "Мъдростта на владетеля":

    Това ли ти е отговорът? Напъни се още малко, щото това е смешен отговор.

    Коментиран от #14

  • 12 Като ,че ли

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛИСТ":

    Има много информация и книги за България,НО трябва да се търси и чете. Ти явно си от чалга поколението и искаш всичко на готово.
    Тази статия е позорна за България. Няма нищо вярно в нея ,а е само предположение какво може би се е случило без цитиране на информация от достоверни източници,а такива има много.

    Коментиран от #15

  • 13 Баце

    1 1 Отговор
    А колко са синовете на Кубрат Пулев?
  • 14 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Смешен ти е, но е реален, Реалисте.
  • 15 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Като ,че ли":

    Във времето на мътните води има много книги и все различни. Трябва да се внимава какво се чете, за да не се спекулира с истината. Историята на Алцек може да се потвърди от хрониките на италианците. В Южна Италия има село, което е с прабългарска свързаност.
    Най-ценното на българската история е това, че не сме си я писали ние, да си се хвалим, а е събирана по чужди хроники, възхваляващи подвизите на дедите ни.