Last news in Fakti

18 Юли, 2023 12:16 1 069 3

Как високите температури влияят на храните, които консумираме

  • високи температури-
  • горещини-
  • храни-
  • продукти-
  • лято

Проучване на европейски потребителски организации показа, че най-опасните храни през лятото са: месото, майонезата, морските дарове и някои плодове и зеленчуци

Как високите температури влияят на храните, които консумираме - 1
Снимка: Shutterstock

В разгара на лятото - вкусни изкушения вече ни дебнат почти на всяка крачка – по пазарите в страната, по алеите на големите паркове и по пътя към плажа в морските ни курорти. С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно.

Проучване на европейски потребителски организации показа, че най-опасните храни през лятото са: месото, майонезата, морските дарове и някои плодове и зеленчуци. Тъй като при тях размножаването на бактериите при високи градуси става с най-бърза скорост.

Малко преди обяд. Центъра на София. Температурата навън вече минава 30 градуса. А търговците вече предлагат апетитни изкушения на всяка крачка. Царевица, сладолед, нарязани плодове в чаши, палачинки и дори скара на открито са част от офертите, на които попадаме, докато се разхождаме из столичните паркове. Според Венета Николова обаче менюто на открито крие много рискове, предаде NOVA.

"Особено, когато си взимат сандвич от някоя лавка, будка и решиш да сложиш кетчуп или майонеза. Те все пак съдържат съставки, които се развалят на по-високи температури", твърди Венета Николов, потребител.

Венета вече има лош спомен от такива покупки на храни на открито. Затова винаги има едно на ум, когато избира какво и от къде купува, докато търси прохлада в парка.

"Стигала съм до повръщане след консумация на конкретна храна, изложена по-дълго време на слънце. Ставаше въпрос за пица на парче от будка. На витрината, от слънцето, температурата доста се вдига – явно не е добро място за съхранение на храни", посочва Венета.

Още по-внимателна е, когато избира храни за детето си. Особено след като разбира за случая с диня с мирис на ацетон, за който сигнализираха потребители в социалните мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Храна от улицата - не.

    4 0 Отговор
    Храна от сергия и временен обект не купувам и не употребявам. От заведение за бързо хранене, което работи целогишно - може. От магазин - може. От ресторант - може,
  • 2 Ръбам сичко

    4 0 Отговор
    Най-обичам пражени яйца и прокиснал боПец от три дена отлежавали на слънце....ей къв аромат е отзаде ми.....екстра е!

    Коментиран от #3

  • 3 Сила

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ръбам сичко":

    И айрянец, леко прокиснал, с много сол.... Мммммм..... за десерт плодова салата със загнили плодове