Last news in Fakti

20 Юли, 2023 13:45 2 648 6

Ново научно откритие обяснява защо зениците ни се свиват и разширяват

  • зеници-
  • разширяване-
  • свиване-
  • хормони-
  • стрес

Биологичният механизъм, който се използва за разширяването и свиването на зениците, дълго време е бил свързван с хормона норадреналин

Ново научно откритие обяснява защо зениците ни се свиват и разширяват - 1
Снимка: Shutterstock

Ново научно изследване разглежда зеницата на окото. Открито е, че разширяването и свиването на зеницата зависи от фактори, които не са били вземани предвид досега – невротрансмитер играе съществена роля в промяната на размера на зениците в реакция на различни стимули. Това разкритие е от съществено значение, защото преди се е смятало, че разширяването и свиването на зениците зависи от хормона норадреналин.

Зеницата представлява отвор, който се намира в средата на ириса. Зеницата винаги е черна, защото светлинните лъчи, които достигат окото минават директно през нея към тъканите, които поглъщат лъчите. Разширяването на зениците е процес, който се осъществява, за да се даде възможност на навлизането на по-големи количества светлина в окото. Съответно това обяснява и свиването на зениците – случва се, за да може окото да приеме по-малки количества светлина. Въпреки това зениците се свиват и разширяват и в отговор на различни от светлината външни стимули, като стрес. Когато се активира нашият инстинкт „бий се или бягай“, зеницата може да промени своя размер.

Биологичният механизъм, който се използва за разширяването и свиването на зениците, дълго време е бил свързван с хормона норадреналин. При силно стресова ситуация или повишено внимание този хормон играе съществена роля в реакцията на организма, съответно учените са го асоциирали и с разширяването на зениците. Въпреки това учените откриват, че очите се ръководят от нещо напълно различно – невротрансмитер, наречен орексин.

Орексинът представлява хормон, който има съществена функция във физиологията – той отговаря за будността, възбудата и апетита. Въпреки че норадреналинът действително може да има роля за промяната на размера на зениците, той се ръководи от орексина – научното изследване открива, че ако орексинът не присъства, норадреналинът няма да може да изпълни функцията си спрямо окото.

Орексинът има и роля за много други системи и функции в организма, пише puls.bg. Той има силна връзка с нарколепсията – тежко нарушение на съня, при което страдащите изпитват затруднения да поддържат будно състояние през деня и ежедневието им бива нарушено. Заради откритията, определящи орексина като ключов фактор за размера на зениците, тяхното разширяване и свиване може да се използва като показател за различни заболявания, свързани с невротрансмитера.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле

    3 0 Отговор
    Това го учим в 8 - ми клас бе Факти.. Леле
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Чекмедже бабаит

    2 0 Отговор
    Някои хапчета вършат тая работа, ако се притеснявате от разширени/свити зеници
  • 4 Учител по БЕЛ

    1 0 Отговор
    Явно нивото на образованието и общата култура копае дъното. В нявгашното БТА "Паралели" имаше наистина любопитни факти в сравнение с профанизираните статии в този сайт. Може би утре ще ни информирате защо виждаме цветно? И нямам предвид "розови очила"...

    Коментиран от #5

  • 5 Куче влачещо камион

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Учител по БЕЛ":

    Как защо виждаме цветно? С любезното съдействие на ЛГБТИ+!
  • 6 црррр

    0 0 Отговор
    Кучетата виждат черно-бяло. Котките виждат цветно.