Last news in Fakti

21 Юли, 2023 13:15 996 4

Откриха две планети, които споделят една и съща орбита

  • планети-
  • орбити-
  • юпитер

Според учените това е най-убедителното досега доказателство за подобно странно космическо сдвояване

Откриха две планети, които споделят една и съща орбита  - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Астрономи съобщиха за откриването на две планети, които споделят една и съща орбита около своята звезда, предаде Асошиейтед прес.

Според учените това е най-убедителното досега доказателство за подобно странно космическо сдвояване, за което те отдавна подозират, но досега не е било доказано.

Използвайки телескоп в Чили, екипът под ръководството на учени от Испания е забелязал облак от отломки в същата орбита като тази на вече потвърдена планета, обикаляща около звезда на 370 светлинни години в съзвездието Кентавър.

Изследователите допускат, че това е или планета в процес на формиране, или останки от някогашна планета.

Известно е, че астероидите придружават планети около техните звезди - например Юпитер и неговите така наречени троянски астероиди. Планетите в една и съща орбита обаче "досега са били като еднорози", отбеляза съавторът на изследването Хорхе Лило-Бокс от Центъра по астробиология в Мадрид.

"Теоретично те могат да съществуват, но никой никога не ги е откривал", каза той в изявление.

Учените казаха, че ще трябва да изчакат до 2026 г., за да проследят както трябва двата обекта около звездата, известна като PDS 70.

Потвърдената планета с предполагаемия компаньон прави една обиколка за 119 години. Тя е газов гигант като Юпитер, но е три пъти по-голяма. Известно е, че друг газов гигант обикаля около тази звезда, макар и от много по-голямо разстояние.

Водещият автор Олга Балсалобре-Руса от Центъра по астробиология в Мадрид каза, че откритията, публикувани в списание "Астронъми енд астрофизикс" (Astronomy and Astrophysics), са "първото доказателство" за съществуването на подобни двойни светове, пише още БТА.

"Можем да си представим, че една планета споделя орбитата си с хиляди астероиди, както в случая с Юпитер, но за мен е удивително, че планети могат да споделят една и съща орбита", каза тя в изявление.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 оф корс

    0 1 Отговор
    Законът за гравитацията си е действащ закон. 😏
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.