Last news in Fakti

28 Юли, 2023 15:45 4 370 21

Проучване: Гълфстрийм може да изчезне до 2025 г. Ето до какво ще доведе това

  • гълфстрийм-
  • течение-
  • глобално затопляне

Експерти вече са установили, че Атлантическата меридионална циркулация се намира в най-слабото си състояние от над 1600 години насам поради глобалното затопляне

Проучване: Гълфстрийм може да изчезне до 2025 г. Ето до какво ще доведе това - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване показва, че Гълфстрийм може да се срине още през 2025 година, а учените предупреждават, че спирането на важни системи от океанските течения от т.нар. Атлантическа меридионална циркулация би довело до катастрофални климатични последици, пише британският вестник The Guardian, предава "Фокус".

Експерти вече са установили, че Атлантическата меридионална циркулация се намира в най-слабото си състояние от над 1600 години насам поради глобалното затопляне, а изследователите са забелязали признаци за приближаване до точката на безвръщане (инфлексия) още през 2021 година.

Драматична промяна може да настъпи между 2025 и 2095 година, според нов анализ, цитиран от изданието. Най-вероятно е той да се случи през 2050 година, ако глобалните въглеродни емисии не бъдат намалени.

Други учени посочват, че предположенията за това как ще се случи инфлексната точка и несигурността в основните данни са твърде големи, за да се оцени надеждно времето на бедствието. Всички те обаче са съгласни, че перспективата за унищожаването на Атлантическата меридионална циркулация е изключително тревожна и трябва да стимулира бързо намаляване на въглеродните емисии.

Атлантическата меридионална циркулация носи топла океанска вода на север, където се охлажда и потъва, захранвайки теченията на Атлантическия океан. Въпреки това, притокът на прясна вода от ускоряващото се топене на ледената покривка на Гренландия и други източници все повече "задушава“ теченията.

Унищожаването на Атлантическата меридионална циркулация би имало катастрофални последици по целия свят. Тя би довела до сериозно нарушаване на валежите, от които милиарди хора в Индия, Южна Америка и Западна Африка зависят за храна. Това ще доведе до увеличаване на бурите и по-ниски температури в Европа, както и до покачване на морското равнище на източното крайбрежие на Северна Америка. Освен това застрашава горите на Амазонка и ледниците на Антарктика.

"Мисля, че трябва да сме много притеснени“, казва професор Питър Дитлевсен от Университета в Копенхаген, който ръководи новото проучване. "Ще бъде много голяма промяна. Атлантическата меридионална циркулация работи от 12 000 години“.

Отбелязва се, че Атлантическата меридионална циркулация е била унищожена и подновена отново в цикъла на ледниковите епохи, настъпили в периода отпреди 115 000 до 12 000 години.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Русоробски фронт

    13 32 Отговор
    Кремълскотo keнефено чудовище е виновно за Гълфстрима.Мощни санкции си трябват към РуЗия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 провинциалист

    35 4 Отговор
    Няма да изчезне. Ако се присъедини към еврозоната, ще укрепне и ще се развие.
  • 6 Русоробски фронт

    14 25 Отговор

    До коментар #3 от "Професора":

    Нормално за осмокласник като теб. Не си ли чувал за изследване на седименти чрез сондаж на почви и лед? На базата на сондажните ядки се правят изчисления....о забравих че в главата ти са само Сузанuта и Слънчакa

    Коментиран от #7, #11, #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Русоробски фронт

    5 20 Отговор

    До коментар #7 от "Професора":

    Е,някой ден ще говорим с класната ти да те разведем из сондажите в Олтения да разгледаш ядките и как датират всичко....само си събери някой лев за хотелче.Ще те разведем с другарчетата ти да разгледате машинарийките

    Коментиран от #10, #21

  • 9 шегичка

    27 2 Отговор
    Ако изчезне Гълфстрийм Албион през зимата ще стане парче лед.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 00014

    17 1 Отговор

    До коментар #6 от "Русоробски фронт":

    Говориш за за изчисления, а не за измерване. А изчисленията всеки може да си ги нагажда според интереса. И да преди например 350 мил. години е било много по-топло или по-студено, но с десетина градуса, и то за милиони години. А ти за вчера (преди 1600 години, което е нищожен отрязък от времето) очакваш да ти поднесат точни данни. Вероятността за грешка е 1600 пъти. Систематични грешки навсякъде съществуват.
  • 12 Значи

    9 1 Отговор
    че Европа ще заприлича на Канада.
  • 13 Алибаба

    12 1 Отговор
    Най вероятно Западът ще бъде залят и хиляди холандци ще дойдат тук ,за да се молят за работа,да чистят входовете ни за пет лева...не евро
  • 14 Кую

    12 3 Отговор
    Няма лошо Кравария да отиде на дъното.
  • 15 всичко е по план

    6 1 Отговор
    нечии план
  • 16 Хаха

    8 0 Отговор
    Лъжат като дърти индиици.Чудят се как да напечатат още задължения
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един

    6 0 Отговор
    Като за начало трябва да разберат как се заражда Гълфстрийм, защото дори и това не се знае и чак след това да хвърлят бомбите, как щял да изчезне.
  • 19 Никой

    5 0 Отговор
    А с Евроатлантическите ценности какво ще стане?
  • 20 ДжафДжаф

    11 0 Отговор
    Преди години бях чел за циклите на Миланкович, които всъщност се оказват основната причина за периодичните климатични промени. Цикъл1: При въртенето на земята около своята ос, вследствие на гравитационното триене самата ос също се клати подобно на пумпал,забавящ въртенето, като описва 2 конуса с връх в центъра на земното кълбо. Едно пълно завъртане на земната ос продължава приблизително около 3500 години. Ето ви го прословутия цикъл на маите. цикъл 2! Земната ос се клати като периодично се променя ъгълъ на наклона на земната ос спрямо еклиптиката. Разликата е окло 1 градос, но това е достатъчно за да се предизвикат съществени както тектонични така и климатични промени. Този цикъл е с продължителност около 20хил години. Горе долу преди толкова години земята навриза в ледникова епоха. За съжаление в момента отново сме на прага на нова ледникова епоха, а парниковите газове по-скоро са полезни защото забавят процеса. Цикъл 3! Това е най-страшният от трите цикли. Свързане със сериозни промени на орбитата на земята при въртенето около слънцето. Продължителността на този цикъл е около 80хил. години. Горе долу това е времето на Адам и Ава. Почти всичкото човек измира, като остават малка група хора в равнините на изт.Африка- прословутата библейска райска градина. Сори вери, но както се казва: там където е текло пак ще тече.
  • 21 Термистор

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Русоробски фронт":

    Във всяка ядка бутаме термометър и така определяме каква е била температурата преди 1600 години.