Last news in Fakti

31 Юли, 2023 19:50 1 135 71

Моделите с изкуствен интелект могат да помогнат за подобряване на превенцията на самоубийствата сред децата

  • изкуствен интелект-
  • самоубийства-
  • деца

Машинното обучение може да помогне за откриване на мисли или поведение на самонараняване при деца

Моделите с изкуствен интелект могат да помогнат за подобряване на превенцията на самоубийствата сред децата - 1
Снимкa: Shutterstock

Изследователи установиха, че традиционният начин за наблюдение и проследяване на деца, получаващи спешна помощ, може да пропусне голям брой от тези, които са изложени на риск от самонараняване, но изкуственият интелект може да помогне на медицинските лица да правят по-добри оценки.

След шокиращия случай на белгиец, за когото се съобщава, че е решил да сложи край на живота си, след като чатбот с изкуствен интелект го е насърчил да го направи, ново проучване установи, че моделите за машинно обучение всъщност могат да се използват ефективно за точно обратното: предотвратяване на самоубийствата сред младите хора.

Рецензирано проучване на изследователи от UCLA Health, публикувано в списание JMIR Mental Health миналата седмица, установи, че машинното обучение може да помогне за откриване на мисли или поведение на самонараняване при деца много по-добре от действителната система от данни, която понастоящем се използва от доставчиците на здравни услуги.

Според доклад на УНИЦЕФ от 2021 г. самоубийствата са водеща причина за смърт сред младите хора в Европа. Според оценките девет милиона деца на възраст между 10 и 19 години живеят с психични разстройства, като тревожността и депресията представляват повече от половината от всички случаи.

В САЩ понастоящем около 20 милиона млади хора могат да бъдат диагностицирани с психично разстройство, според данни на Министерството на здравеопазването и човешките ресурси на САЩ.

Изследователи от UCLA Health са прегледали клиничните бележки за 600 посещения в спешното отделение, направени от деца на възраст между 10 и 17 години, за да проверят доколко настоящите системи за оценка на психичното им здраве могат да идентифицират признаци на самонараняване и да оценят риска от самоубийство.

Установено е, че в тези клинични бележки са пропуснати 29% от децата, които са дошли в спешното отделение с мисли или поведение, свързани със самонараняване, докато в изявленията на здравните специалисти, които посочват рискови пациенти - наричани в САЩ “основно оплакване” - са пропуснати 54% от пациентите.

В последния случай здравните специалисти не са успели да забележат признака на самонараняващи мисли или поведение, тъй като децата често не съобщават за суицидни мисли и поведение по време на първото си посещение в спешното отделение.

Според проучването дори при съвместното използване на двете системи са пропуснати 22% от децата в риск. Проучването установява, че е по-вероятно да бъдат пропуснати момчетата, отколкото момичетата, а чернокожите и латиноамериканските младежи също са по-склонни да бъдат пропуснати, отколкото белите деца.

Установено е обаче, че моделите за машинно обучение имат значителен принос.

Изследователите създават три модела за машинно обучение, които разглеждат данни, включително предишни медицински грижи, лекарства, мястото, където живее пациентът, и резултати от лабораторни изследвания, за да оценят мисли, свързани със самоубийство, и мисли или поведение, свързани със самонараняване.

И трите модела са били по-добри в идентифицирането на деца в риск от традиционните методи.

“Способността ни да предвиждаме кои деца могат да имат мисли или поведение, свързани със самоубийство, в бъдеще не е голяма - основна причина за това е, че в нашата област се хвърлихме към прогнозиране, вместо да спрем, за да разберем дали всъщност системно откриваме всички, които идват за грижи, свързани със самоубийство”, казва Джулиет Едгкомб, водещ автор на проучването, в прессъобщение на Калифорнийския университет.

"Искахме да разберем дали можем първо да подобрим откриването."

Въпреки че трите модела за машинно обучение увеличават вероятността от фалшиви положителни резултати - деца, които са идентифицирани като рискови, а всъщност не са - според Едгкомб това е по-добре, “отколкото да пропуснем много деца напълно”.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    9 2 Отговор
    Виждате ли към кого се насочиха...
    Децата!
    Още неразбрани?

    Коментиран от #69

  • 2 КОТарАК

    2 1 Отговор
    ако пуснат и ,,мислещи ;;секс кукли ще бъде върха / тр, да закриваме цивилизацията тогаз
  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор
    Има Книга ЕМОЦИОНАЛНА ПЛАСТИЧНОСТ от Доктор Сюзън Дейвид

    Коментиран от #4

  • 4 КОТарАК

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    спазваш ли и успяваш ли да спазваш съветите от там?от тая книга?

    Коментиран от #5

  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Според Мен За Мен Се Старая но Съм Много Емоционален дори за неща от които нищо не зави си от мен господине
  • 6 Соваж бейби

    6 2 Отговор
    Статията е вкисната боза!Значе доказа се че изкуствен интелект като Тик Ток масово повлия на новото поколение калпазани за чаленджи да скачат от високи места ,да пият метилов спирт китайчето което почина скоро,да яде развалена храна ,да се съблича или снима по долно бельо....за примера в статията с Алекса няма да пиша.Какво остава да пуснат и роботи ?!в това число спадат и психолози които съветват хората да си сменят пола ....Какво още са измислили ?И кога най после ще има затъмнение в Европа от американска дег...ция ?Вижда се че идеите на тези хора не са за добро на децата !

    Коментиран от #8

  • 7 девил

    2 1 Отговор
    Почваме да търсим със предвиждане кой какъв е от както се е родил ,преди години имаше един филм гатака ако не се лъжа че натам явно вървим

    Коментиран от #9

  • 8 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Роботи Чат Ботове не са Хора а Машина

    Коментиран от #11

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "девил":

    Научната Фантастика нее Реалност

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Соваж бейби

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Знам какво е но пиша много и го написах възможно най сбито.Страхувам се за дацата ,голямата без малко да не запали къщата гледала глупави видеа за готвене ,да не говорим колко неща са вредни има блогерки ли там какви бяха на една и опадала косата от продукта който рекламирала и в същото време насърчена да лъже колко бил хубав продукта!Да зетегнат дисциплината в училище,да се върне уч.униформа,да чете повече книги и по малко соц.мрежи!Да има час по морална етика и възпитание например как не трябва да се смееш на дебел,с очила,пъпки ...за дебел от лакомия е друго !Проблема е че в къщи колкото и да го възпитаваш по голяма част от времето е на вън,с приятели в училище и попива негативи в днешно време.Едно време не бяхме така не ни беше нужен изкуствен интелект.

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да, ама не...

    2 1 Отговор
    Изкуствения интелект действа както е програмиран, а не както сам реши. Ако е програмиран да помага, ще помага, но ако е програмиран да вреди нищо няма да го спре, освен унищожение на паметта. От ден на ден това става все по възможно и от дистанция, съвсем като детска игра, а хората стават по нечовечни.

    Коментиран от #17

  • 15 палома бански старец

    0 2 Отговор
    Искам деца от изкуствен интелект на 92 години дядо
  • 16 Палома измекярката

    0 2 Отговор
    Търся дядо от пловдив с карирана риза
  • 17 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да, ама не...":

    Точно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 василка цървула

    0 2 Отговор
    Плувам ис космоса
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 палома бански старец

    0 2 Отговор
    Ще изпея на ушенце на моя дядо ее тааа песен - ой дедка дедка к.... Ти се метка на лево на десно търси дупе тесно

    Коментиран от #23

  • 23 в бушидо клуб

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "палома бански старец":

    Ли ще я пееш, дедова невесто
  • 24 Соваж бейби

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Съжелявам много господине ,сигурно не ви е лесно!Няма такива часове в училище първо от там да започна,нужните книги и филми които да се прожектират и чете да се обсъжда в училище например Сърце на Едмондо де Амичис!Изучават се глупави неща които някой зубрят и забравят ,трети преписва на класно ,матура...други спят или чете нещо друго ...Бъдете сигурен че ви носят кармата,мои съоченици които бяха зли и пресмехулни на един детето в инвалидна количка родено с увреждане,друг пияница ,трети....Не е хубаво да се подиграваш защото автоматично природно нещо се връща с голяма сила,няма ненаказани .

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 що ми триете

    0 1 Отговор
    Коментарите бе бедняци
  • 29 Също така

    0 1 Отговор
    Могат да увеличат самоубийствата при деца.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Соваж бейби":

    Девил се Подиграва с Мен
  • 32 Много луди тука

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "не ми говори наркоманче":

    Ей взема го вътрешно да не те заболя дупето

    Коментиран от #35

  • 33 Ейнджъл

    2 2 Отговор
    Девил Спри Се с Подигравките Боли Много
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А бе наркоман

    1 2 Отговор
    Ти ли беше пико и неутралитет и дебниш момчета да им лапаш чопките🤮🤣

    Коментиран от #39, #40, #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "девил":

    с инсулт съм пия само за инсулт лоши човеко ти си Драк а не и Човек Присмивай Се Но Си е За Ваша Си Сметка Жвотът е Кръговрат Всичко се ВРЪЩА

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 гледай ся

    0 2 Отговор
    Как ще те намера в близките месеци и ще те строша от тормоз нито итн нито боби изтормозеното ще ти помогне нито цанов, бая като тебе съм побъркал с системен тормоз , шо те чека

    Коментиран от #56, #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 боби стар репортерс

    0 0 Отговор
    Ще правя кампания за страхилчо дет ми напални устата с бели човечета
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 девил

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "тогава вече":

    Аз мога ти набия нещо друго че акъл със фуния не се налива

    Коментиран от #59, #60

  • 59 ще те направа

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "девил":

    Лекоатлет спринтьор , като ме видиш спринт 400 метра до рпу-то трошляк беден

    Коментиран от #61, #64

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 девил

    1 1 Отговор

    До коментар #59 от "ще те направа":

    Вярвай си смешко дане пиеш наркотици ей коферман

    Коментиран от #62, #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Така е Пловдив
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.