Last news in Fakti

2 Август, 2023 13:49 1 671 12

Научен пробив: Човешките гени могат да бъдат контролирани с електричество

  • човешки клетки-
  • днк-
  • електричество-
  • научен пробив

В нов експеримент изследователите са успели да задействат производството на инсулин в човешки клетки

Научен пробив: Човешките гени могат да бъдат контролирани с електричество - 1
Снимка: Shutterstock

Учени демонстрираха, че човешките гени могат да бъдат контролирани с електричество - пробив, който може да проправи пътя към преносими устройства, които програмират гените за извършване на медицински интервенции, съобщава ново проучване.

В нов експеримент изследователите са успели да задействат производството на инсулин в човешки клетки, като са изпратили електрически ток през "електрогенетичен" интерфейс, който активира целеви гени. Бъдещите приложения на този интерфейс биха могли да бъдат разработени за доставяне на терапевтични дози за лечение на широк спектър от заболявания, включително диабет, чрез пряко контролиране на човешката ДНК с помощта на електричество, съобщава VICE.

Сега учени, ръководени от Джинбо Хуанг, молекулярен биолог в ETH Цюрих, са изобретили захранван с батерии интерфейс, който наричат "технология за регулиране с постоянен ток" или DART, която може да задейства специфични генни реакции с помощта на електрически ток. Хуанг и колегите му описват устройството като "скок напред, представляващ липсващото звено, което ще позволи на преносимите устройства да контролират гените в недалечно бъдеще", според проучване, публикувано в Nature, предава NOVA.

Имайки предвид това, екипът си поставя за цел да създаде пряка връзка между нашата "аналогова" ДНК, която е биологичната азбука, управляваща жизнените цикли на всички организми на Земята, и електронните системи, които са в основата на цифровите технологии.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кастроли

    10 1 Отговор
    И гените,ако не си плащат сметките за ток-светло и топло няма. Проста работа.
  • 2 Госあ

    6 3 Отговор
    “ Хуанг, молекулярен биолог в ETH Цюрих” еееехххх тези китайци пак крадат от запада ве 🤣 Съвсем скоро, западните макаци няма да използват образованието, IQ’то и трудолюбието на китайците и пак ше се върнат към лов и събирачество 😂 Иначе, не тока, а транскрипционните фактори са разковничето.
  • 3 бушприт

    8 2 Отговор
    Генно-модифицирани хора ще направят в бъдеще. И генно-модифицирано месо,за да си правим 3- Де пържоли на принтер с компютъра или лилифончето,без да сме си вкъщи. Като се приберем,ще папкаме.Да не ходим по магазините,та да си губим от времето,което ще става все по-скъпо. Като водата.

    Коментиран от #4

  • 4 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "бушприт":

    генно модифицирани или селектирани по маркери ще бъде само висшата прослойка. За простолюдието никой нема да се хаби. Иначе, за много постове, би трябвало за се изискват ДНК маркери, освен всичко останало.

    Коментиран от #6

  • 5 Псевдоним

    8 0 Отговор
    Ето затова бяха т.нар. ваксини.
  • 6 не думай

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    "Шефа горе" ви слага в малкия си джоб, "умници".
  • 7 КъСкопейкин

    2 3 Отговор
    Айдеее, копейките ще ги програмират да дават овче мляко . :))))
  • 8 Опорка

    3 0 Отговор
    Много "научни" пробиви напоследък, бомбастични заглавия без никаква специфика.
  • 9 Мнение

    3 0 Отговор
    Не само това. Може а се контролира гнева, движения, адреналин, жизнено важни органи,какво да говори човек. Какъв пробив. А ТЕЗИ СХ КОИТО СА ЕКСПЕРИМЕНТИРАЛИ БЕЗ ТЯХНО СЪГЛАСИЕ И ТЕЗИ КОИТО НЕ СА СРЕД ЖИВИТЕ КАКВО ДА КАЖАТ?
  • 10 Много научно

    4 0 Отговор
    Дрън- дрън, тези " учени" напоследък все " контрол" им в тиквите...ненаконтролирали се...
  • 11 Аналогова ДНК

    1 0 Отговор
    И тези учени доста ги бие тока май.
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Покажете ми някое изобретение за нещо добро, което някой откачен властолюбец да не го е използвал за лошо.