Last news in Fakti

12 Август, 2023 11:11 2 116 4

Рекордно висока температура в най-високата точка на Гренландия

  • гренландия-
  • рекордно високи температури-
  • юли месец-
  • най-топлия-
  • климатични промени

Регистриран е най-топлият юли от началото на измерванията през 1991 г.

Рекордно висока температура в най-високата точка на Гренландия   - 1
Снимка: Shutterstock

Най-топлият юли от началото на измерванията през 1991 г. е регистриран на остров Гренландия, съобщи Датският метеорологичен институт (DMI).

Средната температура в най-високата точка на ледената покривка в близост до изследователската станция Съмит Камп (Summit Camp) миналия месец e била минус 7,3 градуса - с 1,9 градуса повече от предишния рекорд, регистриран през 2012 г., и с 4,4 градуса по-висока от средната стойност от минус 11,7 градуса за периода 1991-2020 г.

Връхната точка на ледената покривка се намира на около 3 километра над морското равнище и температурите тук винаги са минусови. На 20 юли обаче максималната температура е надхвърлила 0 градуса.

На югозападното крайбрежие на Гренландия в селището Паамиут също е счупен топлинният рекорд със средна температура от 8 градуса - с 0,1 градуса над предишния рекорд от 1958 г. и с 1,6 градуса над климатичната норма за периода 1991-2020 г.

В село Икерасасуак в Южна Гренландия средната температура е била 8,7 градуса - с 1,6 градуса над климатичната норма от 7,1 градуса (рекордът от 9,9 градуса е регистриран тук през 2005 г.). В Нарсарсуак температурата е достигнала 12,8 градуса при климатична норма 11,1 градуса и рекорд от 13 градуса през 2012 г.

Експертите обясняват топлинната вълна, обхванала островните ледници, с разпределението на високо и ниско налягане - ниско над Североизточна Канада и Исландия и високо на изток от Нюфаундленд и над Североизточна Гренландия, което насочва топъл въздух над Югозападна Гренландия. Това се дължи на необичайно топлия Атлантически океан.

В Югозападна Гренландия метеоролозите са отчели най-влажния юли от началото на измерванията през 1976 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ледовете на полюсите са както в

    2 1 Отговор
    Камерата на хладилниците след като се стопят не може да замръзнат отново и всичко се разваля
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пак се насметоха сами

    3 1 Отговор
    Толкова е висока температурата,че вече цяла седмица се завивам с дебелото одеало.Нещо май ви куца глобалното затопляне.
  • 4 абг

    1 0 Отговор
    Всичко е заради въглеродните емисиѝ изпускани от човека и от кравите отглеждани от човека и точно това е причината Гренландия да се казва Гренландия, а не примерно Уайтландиля, защото тя винаги е била бяла както сега, скована от лед и сняг. Въглеродните емисиѝ са и причината полярна лисица с GPS предавател поставен ѝ от шведски учени след няколко месеца да се озове в ДРК ( Демократическа Република Канада ). Горките учени са се чудили как е станало това и са си помислили, че тя е заловена и някой е взел GPS-а ѝ, но решили и се емнали та отишли в ДРК и видяли как тяхната лисица се скита волно насам натам и чак тогава разбрали, че през зимата в Северния Ледовид океан между Европа и Северна Америка се образува твърд лед по който може да се ходи. За съжаление поради въглеродните емисиѝ изпускани от човека този лед е само там, без тях щеше да замръзва и Атлантика и нямаше да има глобално затоляне.