Last news in Fakti

18 Август, 2023 14:15 3 019 9

Кога светва първата електрическа крушка в София?

  • електрическа крушка-
  • софия

Това е станало в градината пред двореца на 01 юли 1879 година по случай възкачването на престола на Княз Александър Батенберг

Кога светва първата електрическа крушка в София? - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

Първата електрическа крушка у нас светва в Градската градина в София през 1879 година. Това се случва в деня, когато паркът е официално осветен за тържественото пристигане на княз Батенберг. Като резултат 1/3 от първия бюджет на столицата отива изцяло за осветление, пише "Фокус".

Известно е, че на 3 април 1879 година София е провъзгласена за столица на България. Приема се, че първата електрическа крушка е светнала в градината пред двореца на 01 юли 1879 година по случай възкачването на престола на Княз Александър Батенберг. Този момент остава значим не само за столицата, но и за цяла България, тъй като е първата електрическа лампа, която свети на Балканите.

В счетоводните архиви на Софийската община е записано, че "през месец януари 1882 година са горели четиринадесет светила всякой ден за осветяване на палата“.

През 1901 година електрическите лампи в София са били 1 350 при годишна консумация на електроенергия 651 573 kWh.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 помня

    16 17 Отговор
    Помня само,че по време на тоталитаризма в България на стената във всеки един дом имаше закачена газена лампа, защото постоянно спираше тока, имаше режим на тока....Ужас. Сега и с по малко работещи реактори не сме имали режим на тока

    Коментиран от #2, #3, #5

  • 2 Сатана Z

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "помня":

    Така е.Тогава токът струваше 1 стинка киловата за бита,а в България работеха десетки хиляди предприятия.В днешно време и няколко вятърни мелници са достатъчни за нуждите ни.
  • 3 Помнещ

    14 14 Отговор

    До коментар #1 от "помня":

    Така беше защото много ток се изнасяше за да се осигури благото на ЦК на БКП за сметка на гражданите.
  • 4 Кога ще светне

    13 1 Отговор
    първата разкрита далавера на общ поръчки в София?
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "помня":

    Защо си толкова сигурен, че няма пак да ти потрябва газената лампа? Иди я потърси!
  • 6 Прости и алчни

    14 6 Отговор
    новоизлюпени управляващи комунисти след руската окупация 1946г.започват да работят за тях си , продаваха тока на вън , главно за турция и гърция, трупаха пачки във валута за да си открият фирми в западни държави за които тръбяха , че са гнилият капитализъм, а нас държаха на тъмно и студено в мизерия по руски тертип !

    Коментиран от #8

  • 7 щок

    3 2 Отговор
    Първата електрическа крушка е светнала в градината пред двореца на първи юли 1879-та година по случай възкачването на престола на Княз Александър Батенберг. Може би не е било тогава. Първата ел.крушка е била засветила,когато в България е било засято първото крушово дърво. Някъде към пристигането на прабългарите в София.Светнала е и повече не е гасена. Светлина огряла цяла Европа.
  • 8 Мухахаха

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Прости и алчни":

    Така ли а кажи са що повечето ел мощности в България са построени от тия същите комунисти. Ако не беха комунистите, такива 💩 като теб нямаше да знаете какво е канализация и електрификация....

    Коментиран от #9

  • 9 Хахаха

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мухахаха":

    Утепа ме, особено с тая канализация. То в много столични квартали няма, а пък за селата да не говорим.А на запад пак комунистите построиха всичко и то с много по-високо качество от нашето. Едно провинциално село е много по-красиво и функционално от нашата столица, ама чугун-глава откъде да знае.