Last news in Fakti

31 Август, 2023 12:28 1 793 4

Може ли мързелът да бъде полезен?

  • мързел-
  • мързелив-
  • почивка-
  • работа-
  • полезно

Кратката почивка от време на време е по-полезна от това да се напъваме да свършим задачите си

Може ли мързелът да бъде полезен? - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме изпитвали това познато чувство да ни налегне мързелът и просто искаме да седим и да не правим нищо, въпреки че ни чакат не една и две задачи. В подобни моменти вероятно се чувстваме гузно, че нямаме желание да се помръднем от дивана, но сега имаме научно оправдание, че може да вредим на изпълнението на задълженията си, но пък подпомагаме здравето си, ако си дадем малко отсрочка, пише trafficnews.bg.

Да не правим друго, освен да се наслаждаваме на момента, определено е привилегия, която невинаги успяваме да си подарим в забързаното ежедневие. Когато предпочетем почивката и някое приятно занимание пред отмятането на задачи от дългия списък, това води до отделянето на невротрансмитери като допамин, които ни дават моментално усещане за щастие и удовлетвореност.

С малко мързелуване успяваме да презаредим батериите и да се предпазим от прегаряне. Но както с всичко хубаво, и с правенето на нищо не бива да прекаляваме, защото застоялият начин на живот е всичко друго, но не и полезен за здравословното ни състояние. Доказано е и че прекалено дългото време пред телевизора например увеличава риска от депресия и тревожни състояния.

Важно е обаче да умеем да възприемаме моментите, минутите или часовете, в които не правим нищо продуктивно, за напълно нормална и необходима част от ежедневието си. И да не се чувстваме гузно от тях. Защото разтоварващите дейности, които на пръв поглед изглеждат безполезни, всъщност са много важни за баланса на емоциите и контрола на стреса. А той, както знаем, е основен виновник за редица заболявания, припомня YahooLife.

Когато отделим час на ден, за да гледаме любимия си сериал например, това подобрява нашата креативност. Почивката е свързана с намалено напрежение в мозъка, а това позволява в него да се създават нови връзки. Така ще бъдем по-продуктивни, когато се върнем към ежедневните си задължения. Но за да постигнем този ефект, трябва да умеем да се отдаваме напълно на мързела, което е трудна задача за мнозина.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мързелът е главната

    7 0 Отговор
    Движеща сила на техническият прогрес.
  • 2 завод

    8 0 Отговор
    Питайте депутатите. Те са на Ти с този въпрос.
  • 3 нннн

    7 0 Отговор
    ,,Най- много обичам да правя ,,нищо"./Мечо Пух/
  • 4 Най обичам

    5 0 Отговор
    Леба и гаеба