Last news in Fakti

1 Септември, 2023 13:28 1 596 16

Японски астрофизик смята изкуствения интелект за "прехвален"

  • мичио каку-
  • астрофизик-
  • изкуствен интелект-
  • наука

Според Мичио Каку изкуственият интелект е едно прехвалено “записващо устройство"

Японски астрофизик смята изкуствения интелект за "прехвален" - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуственият интелект е просто едно прехвалено “записващо устройство". Това каза в интервю за CNBC астрофизикът Мичио Каку, който е от малкото учени, които не виждат в изкуствения интелект потенциална заплаха.

Темата коментираха футурологът доц. Мариана Тодорова и водещата Ива Дойчинова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус".

Мичио Каку е американски физик теоретик от японски произход, един от изобретателите на струнната теория. Голям ентусиаст за популяризиране на науката, той е водещ на научни радио- и телевизионни програми, както и автор на множество книги и популярни лекции.

Според Тодорова острото мнение на учения се дължи както на поколенческа разлика, така и на факта, че според него човечеството все още е много над възможностите на изкуствения интелект. "За Каку до момента, в който все още е в нас е ключа за това кое е истинно или не, ние ще превъзхождаме изкуствения интелект. Друг е въпросът, че ние не искаме да държим този ключ и не правим нищо, за да решим този най-съществен проблем във физическия си свят, в медиите", сподели футурологът.

Според нея, хората са доста далече от откриване на критерий за истинност за генеративните езикови модели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 1 Отговор
    На този етап съм съгласен с него , но , това са технологиите , които най бързо се развиват ! Мисля , че ще проспим безгрижно , развитието на ИИ , до ниво заплаха !!!

    Коментиран от #11

  • 2 глоги

    4 0 Отговор
    .......сподели футурологът.

    Според неГО, хората са доста далече от откриване на критерий за истинност за генеративните езикови модели.
  • 3 зреене

    0 3 Отговор
    Пич с "Москвич" и магнерич.
  • 4 Кочо

    5 0 Отговор
    Така е! Вижте тук какво става с коментарите Ви, когато мъдрият дежурен по сайт се унесе в дрямка и ви остави в обятията на изкуствения интелект - масово изтриване на скъпите ви коментари!
  • 5 пиленце

    0 4 Отговор
    Ми чи о какво?

    Коментиран от #8

  • 6 танкист

    1 1 Отговор
    Ще видиш какво! Терминатор ще е.
  • 7 Японския физик?

    2 2 Отговор
    Е, колко да е японски?
  • 8 Тихо

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "пиленце":

    Тихо..... не е Мичка , твойта магаричка , у ваше село !
  • 9 доцент по футурология бъдещност

    1 1 Отговор
    Някои хора сме над ИИ, но други сте под нивото на ИИ. Не е в корелация с ЕГНнето.
  • 10 След 10 години

    1 3 Отговор
    Ще е на друго мнение.

    Коментиран от #16

  • 11 Идън

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Заплаха- да. Не и в сферата на изкуството- ИИ не може да прави изкуство- той няма чувства и душа. Може само да имитира- а човек е достатъчно интелигентен да открива това.Затова на Грамитата може да се представя музика от ИИ - не и да получава Грамофонче.Холограмите също са некачествени- те вне могат да предадат излъчването и енергиятя на човека на сцената.Шедьоврите се създават от човек или когато му е много хубаво- или когато му е много тъжно. Това ИИ не може да създаде шедьовър.

    Коментиран от #14

  • 12 Естествен простак

    0 2 Отговор
    Всички специалисти по темата смятат така.
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 2 Отговор
    Изкуственият интелект е САМО Програмираща се постоянно Централна Нервна Система,която наподобява човешкото взимане на решения ,но е около 100000 пъти по-ТОЧНА и мощна от човешкото мислене.......Това е много точно определение.Вероятно ще се роди и отгледа след време човек,който да може да я победи.
  • 14 Пич

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Идън":

    Разбирам за какво говорите. Не само изкуството , в един ресторант да отидете , няма да хапнете нищо уникално , защото робота ще следва унифицирани рецепти , и цялата храна ще е като Кока Кола - еднаква. Сервитьора няма да ви смигне , и да пусне някоя шега , за да ви повиши настроението , а оркестъра ще е направо ужас ! Такъв ужас , ще е ИИ , той не може да обича , но и не може да мрази ! Изчислява вероятности , а в тези вероятности , ние може да се окажем безполезни , с цялото си изкуство , музика , любов и омраза , които той ще намери за ирационални , и безмислени !
  • 15 мдаа

    4 0 Отговор
    И аз така смятам, без да съм астрофизик.
  • 16 не се напъвай

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "След 10 години":

    Според прогнозите ви отпреди 10 години, вече трябваше да сте колонизирали Луната.