Last news in Fakti

2 Септември, 2023 16:26 3 480 13

Лепа Брена за концерта си на стадион "Васил Левски": Това беше най-невероятният концерт, който някога съм имала

  • лепа брена-
  • концерт-
  • стадион васил левски-
  • ванга-
  • спомени

Лепа Брена откровено за невероятния концерт в София, славата и срещата с Ванга

Лепа Брена за концерта си на стадион "Васил Левски": Това беше най-невероятният концерт, който някога съм имала - 1
Снимка: Instagram

Специално за "България сутрин" иконата на балканската музика Лепа Брена разказа за грандиозния си концерт на стадион "Васил Левски" преди 33 години, за срещата ѝ с Ванга, за войните в бивша Югославия и за баланса между професионален и личен живот.

С Лепа Брена се срещна и разговар с репортерът Димитър Минчев в приятната обстановка на хотел "Милениум".

"Всичките ми желания и мечти са обикновени. Искам семейството ми, децата ми, да се развиват нормално, искам да бъдат здрави, да имат собствени семейства и деца. Внуците са нещото, което ще ни направи истински щастливи. Няма нищо друго на света, което да те направи по-щастлив от това да прегърнеш внуците си и своите деца. Когато се замисля за нещата, които напоследък се случиха, като коронавируса, когато целият свят заседна, моето желание беше всички хора да бъдат здрави.

Не харесвам войни. Случващото се в момента между Русия и Украйна не е никак далеч от нас и това, което се случва там ме натъжава, защото ние не можем да направим нищо. От професионална гледна точка мечтите ми са да правя нови песни, които да радват хората и да продължавам да пея", каза легендарната певица пред Bulgaria ON AIR.

Тя определи музиката като водата, която си проправя сама пътя и добави, че всеки период си има своята музика. Според нея балканската музика днес заимства много от Америка чрез интернет.

"Младите хора променят музиката днес. Всеки, който използва социалните мрежи, вече има своята собствена трибуна. Смятам, че е правилно всеки да има шанс. В миналото беше различно, певците трябваше да плащат на различни екипи от хора, които да ги снимат, да правят аранжименти за тях.

Днес, благодарение на интернет, всеки има шанс да се развива. Ако можеш да пееш и създаваш музика, можеш да я споделяш в Instagram, Youtube и така е честно. Всеки, който няма необходимите средства, но има талант, може да стане известен. Това ме прави щастлива. Така някой може да види, че имаш уникален талант и да ти помогне да се развиеш. Това е позитивната страна на интернет. Съществува и негативна страна. Сърцето в Instagram не означава, че някой те харесва.

Целувката, прегръдката, подкрепата, семейството, колегите на работа - това са истинските неща в живота. Ако имам два-три милиона харесвания в Instagram, аз съм щастлива, но като професионалист. Важно е да разделяме личното от професионалното, истинското от виртуалното. В наши дни всеки е с телефон в ръка. Развитието на интернет прави хората самотни, те не знаят какво означава любов - това ме плаши. Не си говорим помежду си, не провокираме мисленето си, губи се емоционалността, губи се личният контакт. Това ме притеснява за новото поколение. Когато бях дете, нямах дори стационарен телефон. Технологиите тепърва започваха да се развиват", разказа Лепа Брена.

Легендарната изпълнителка сподели, че се работи трудно по общи проекти с други изпълнители.

"Ако въпросният певец е от друга страна, а трябва да изпълняваме по телевизията заедно, става сложно. Колаборациите изискват голямо планиране и добра организация. Когато става дума за турнета с продължителност 6 месеца или цяла година, те изискват предварителна организация с година по-рано. Просто е много сложно, иначе бих искала да направя дуети с много добри певци - харесвам дуети, но цялата тази организация го прави сложно и изморително", обясни певицата.

Лепа Брена изтъкна, че в нейната компания Grand Production за 14 години са създадени нови звезди и много от тях са изключително успешни сега, като Александър Приович, Дарко Лазич, Милица Павлович, Милица Тодорович.

"Целта ми за Grand Production беше да дам шанс на млади хора, да им дам платформа. Точно като малко птиче в гнездото, което знаеш, че ще отлети един ден. Аз знам, че всички те пеят добре, но се нуждаят от подкрепа, някой да им вдъхне кураж. С времето те натрупват увереност и аудитория, така успяват да се установят като изпълнители. Младите и талантливи певци не трябва да се самозабравят, а постоянно да провокират себе си и да се стремят да постигат още и още. Те трябва да се работят над себе си постоянно.

Талантът е само 10% от живота ти, останалите 90% са усърдна работа. Понякога човек се проваля и пада - изтупваш се, избърсваш си сълзите, изправяш се и продължаваш напред - това е животът. Падала съм много пъти, печелила съм много пъти, но в моя живот всичко, което искам, е да бъда щастлива и да нося радост на хората", разкри тя.

Известната изпълнителка разказа какво си спомня от далечната дата 24 юли 1990 г.

"Беше невероятно време за мен. Работих с голям екип от 30 души, снимах филми и всичко се случваше много лесно, защото тогава бях много млада, единствено момиче в групата. Тогавашният ми продуцент и мениджър беше уникален човек. Винаги ми обясняваше какво ме очаква, какво ще се случи с мен, подготвяше ме.

Когато ми каза, че ще пеем в България и ще имам концерт на стадион "Васил Левски", аз му казах, че е напълно луд, защото това е чужда страна. Тогава не вярвах толкова в себе си, защото дотогава бях пяла на концерти само в Югославия. Нямаше стадион в бивша Югославия, където да не съм пяла заедно със "Сладки грех". Бях пяла и в други държави, но никога на големи стадиони. За мен да пея на "Васил Левски" звучеше като мисията невъзможна.

Преди концерта бях отседнала във вилата на бившия социалистически лидер Тодор Живков, за да се подготвя и да си облека роклята, която подготвихме специално.

Когато видях хеликоптера на Живков, бях изумена, защото беше огромен. Никога не бях летяла с нещо толкова огромно - това беше военен хеликоптер. Минахме над един стадион, който беше празен. Казах на останалите: "Вижте, празен е! Ще приключим бързо и ще ходим да вечеряме!". Оказа се, че не е този стадион и продължихме да летим.

След това минахме над друг празен стадион и реших, че можем да се връщаме във вилата и да си почиваме. Доближавахме се още повече до него и започнах да виждам сцената в средата на терена. Там беше моята банда "Сладки грех". Изплаших се, не можех да повярвам, че това е възможно. Как можех да повярвам, че над 120 хиляди души ме очакваха на стадиона. Тогава се обърнах към пилота и го попитах: "Ще ми дадеш ли бутилката коняк, който по-рано ми предложи? Наистина трябва да пийна".

За първи път в живота си се появих с огромен хеликоптер на концерт в друга държава, където хората дори не говорят моя език. Пилотът ми обясни, че ще държи хеликоптера на 10 сантиметра от сцената, аз ще сляза и шоуто ще започне. В този период аз вече се бях изморила от Лепа Брена. Работех твърде много, повече от 8 години и си мислех, че няма какво повече да ми се случи. Мислех си, че вече няма какво да ме развълнува.

Когато се изправих на сцената - почувствах енергията. Това усещане е мечта за всеки един певец. Това беше най-невероятният концерт, който някога съм имала. Този концерт промени живота ми.

Ходих при Ванга. Страхувах се какво ли ще ми каже. Не бях сигурна дали искам да знам бъдещето си. Споделих ѝ, че ми се иска да спра да пея, изморена съм, не ми се пътува. Трябва да имаш своя личен живот, своите интимни отношения, любов, семейство, приятели, трябва да можеш спокойно да отидеш в парка, в магазина.

Това винаги е било цел в живота ми, защото балансът между личен живот и професионалните ангажименти ме прави нормален човек. Обичам да правя обикновени неща - понякога готвя, понякога оправям дрехите си, обичам да чета, да се разхождам, да правя йога, да плувам. Често не ми харесва да бъда известна и ми се иска да бъда обикновен човек. Този баланс, за който говоря, е най-важното нещо в живота на всеки човек.

Ванга беше уникална. Ако можех, сега щях да я прегърна, защото всяко нещо, което тя ми каза, впоследствие се сбъдна. Съжалявам, че тогава не можах да вникна в думите ѝ и да я разбера. Тогава тя ми каза: "Брена, няма да си почиваш и следващата година ще дойдеш от небето". Тогава ми се струваше невъзможно. Каза ми, че ще имам голяма къща, където ще живеят много музиканти и всички те ще работят за мен. А тогава нямах търпение да дойде празник и да си почина от колегите от групата. Каза ми и много лични неща.

Тогава не исках да се женя, не ме интересуваше особено, защото исках да намеря правилния човек. Ванга ми каза, че ще се оженя, ще имам деца. Мислех си, че когато се прибера ще забравя всичко, което ми е казала, но едно по едно предсказанията ѝ започнаха да се сбъдват.

Най-голямата истина, която тя ми каза, беше, че ще пея цял живот. С годините остарявам и осъзнавам как пеенето е моята карма. Знам, че живея, за да правя хората щастливи", разказа още Лепа Брена.

Легендарната изпълнителка описа впечатленията си от българската публика, като определи българите като "много емоционални хора".

"Аз усетих енергията на града. Не мога да я опиша с думи, но когато дойдох за първи път в София и съответно в България, почувствах прилив от хубава енергия в тялото си. Ако българите те харесват, те ще ти го покажат. Много са честни, което ми допада, защото и аз съм такава. Хората от шоубизнеса – актьори, певци, музиканти – ние сме една идея по-чувствителни от другите хора. Просто усещаме по друг начин нещата. Народите на Балканите доста си приличаме. Българите харесват нашата музика и ритми", настоя тя.

По думите на Лепа Брена кариерата ѝ много се е променила от концерта на националния стадион "Васил Левски" до днес.

"По онова време ситуацията в моята страна се променяше. Югославия беше във война от 1991 до 1995 г. и постепенно държавата се разпадаше на нови малки държави. За мен като певица, Югославия ми принадлежеше. Харесвах Югославия, защото в политическо и икономическо отношение държавата беше като Европейския съюз преди той дори да съществува. Имахме един президент, лесно обменяхме пари, можехме да пътуваме и да плащаме лесно навсякъде по света. Хората пътуваха между държавите с малка лична карта. Когато Югославия беше унищожена, разделена икономически и политически, в Европа вече се беше появил Европейският съюз, който се основаваше на същата идея като тази на Тито. Бях много тъжна, че страната ми е разрушена. И защо? За нищо", каза откровено певицата.

Тя описа кариерата си с три песни - Ja nemam drugi dom ("Я немам други дом"), Nezna zena ("Нежна жена") и Hajde da se volimo ("Хайде да се волимо").

"Това са три песни, които обясняват коя е Лепа Брена. Когато войната започна, идеята ѝ беше да унищожи личността на хората в страната. Мислех си, че това е краят на моята кариера завинаги. Омъжих се, роди се първият ми син Стефан.

Съпругът ми Слободан Живойнович беше известен тенисист. Моето семейство се превърна в най-важното нещо за мен. То е нещо, което дотогава не бях имала и изведнъж нещата се промениха – имах подкрепящ и обичащ съпруг, имах дете. Раждането на сина ми напълно ме промени. Детето ме направи завършен човек.

През 1998 г. нещата започнаха да се случват както Ванга ми предсказа. По онова време хората от разединена Югославия се деляха заради своята националност или религия. Но песните нямат паспорт, религия. Те се разпространяват навсякъде и ние не можем да ги спрем на границата, нали така? Не можем да възпрем хубавите емоции.

Всеки, който носи в себе си позитивна енергия, е харесван от хората. Започнах да пея отново, направих нов албум и нещата започнаха да се движат по старому. Единствената разлика беше, че имах 3 деца – Филип, Стефан и Виктор – и съпруг, с голям потенциал, който винаги ме подкрепяше и ми помагаше, когато създавах компанията, въпреки че паралелно работеше и по своите бизнеси. Започнах отново и с концертите и кариерата ми продължи", разказа Лепа Брена.

Легендата в музиката иска да създава музика, която носи хубава енергия.

"Пея от 42 години и осъзнах, че е много важно за новото поколение да усещат заряда на песента. Младите обичат да се забавляват, не ги интересува политика или икономика и затова в музиката не трябва да ги има. Шоубизнесът трябва да бъде шоубизнес, отделно от политика и икономика. Нашата работа е да създаваме емоции у хората – може да бъде плач, може да бъде смях и забава. Чрез нашето творчество хората могат да изразят натрупаните в тях чувства. Подготвям една песен, която ще излезе през зимата, но още отсега знам, че ще бъде добра и успешна. Имам добро предчувствие. Ще се постарая да я издам през декември", заяви изпълнителката.

Короната на кралица на турбофолка не се носи лесно, подчерта Лепа. Според нея една успешна изпълнителка може да бъде и обикновена майка и съпруга.

"Хората, създали понятието "турбофолк", не могат да обяснят по нормален начин музиката, която аз изпълнявам. Българи, сърби, гърци - всички ние сме балканци. В нашата музика ние смесваме много енергия, различни ритми. Това, което аз и моите композитори правим, е да смесваме поп и фолк. Тази комбинация е като едно добро питие - като водка с портокалов сок, джин с тоник или като вино от различни сортове грозде. В началото на кариерата ми, когато направих песента "Cacak" ("Чачак"), тя беше фолк песен с диско ритъм. Правила съм и много класически поп песни "Маче мое", "Perice moja merice" ("Перице, моя мерице"), "Udji Slobodno" ("Уджи Слободно").

Когато видя някой да критикува моето творчество, но не го разбира, когато някой каже "Брена е фолк певица" - не! Брена е фолк, поп, дискофолк и попфолк певица, защото ние балканците знаем как да смесваме всички тези ритми заедно. Ако смятаме, че короната на турбофолка и Лепа Брена са като добро питие - аз съм много щастлива, защото съм постигнала най-големия успех сред балканците с балканска музика.

Аз мога да бъда суперзвезда на сцената, но вкъщи съм обикновена майка, съпруга, сестра, приятелка и нищо повече. Това ме прави кралица. Успявам да балансирам между професионалния и личния си живот и двата да функционират съвместно едновременно. Така съм щастлива и в двата аспекта", заключи звездата на сръбската музика


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    21 21 Отговор
    Кой нормален слуша сръбско. Само кварталните пияници

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    11 17 Отговор
    Само един въпрос?Ако Съветската армия беше загубила войната какво щеше да се случи на българите и евреите в България?

    Коментиран от #10

  • 3 Тая “ икона”

    7 12 Отговор
    Защо нищо не споменава за поканата й от тогавашния мин, председател Бойко Борисов?
    Сега да не се е сетила, фа му врътне дело за сексуално насилие!
    Все пак са минали само 33 години

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    18 7 Отговор

    До коментар #1 от "Селянин":

    Пак по добре от циганската чалгия на българите 😏
  • 6 Професор

    21 5 Отговор
    Лепа Брена е мюсюлманка. Има брат Фарук. Истинското име на Лепа Брена е Фахрета. Босненка но се определя като югославянка. Концертът на стадион Васил Левски е впечатляващ. А пилотът на хеликоптера с който Лепа Брена идва на сцената е професионалист. Това да кръжиш с хеликоптер над 120 хиляди души и да летиш неподвижно на половин метър над сцената за да слезе Лепа Брена и нейния състав си е голямо майсторство.

    Коментиран от #12

  • 7 Някой прочете ли

    8 8 Отговор
    Фермана на тая лепа баба
  • 8 ами,

    13 2 Отговор
    Мина и времето и на нея.Писачите да научат що е икона и да не я употребяват извън значението и.
  • 9 УСМИВКИ ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ😁

    15 5 Отговор
    ОПРОСТАЧВАНЕТО НА БЪЛГАРИТЕ
    ЗАПОЧВА С..ЛЕПА БРЕНА..ЦЕЦА И ШАБАН..
  • 10 знаещ

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пак нищо. Историята няма условно наклонение.
  • 11 Лепа Брена във фолклора

    16 0 Отговор
    Пиян северномакедонец се прибира в къщи, и казва на жена си:
    - Добра вечер, Лепа Брено!
    - Мажо, па я не съм Лепа Брена, я съм твойта жена!
    - Знам ма жено, ама я така си лъжем члена…
  • 12 Словенец от Любляна

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    1. Лепа Брена вече НЕ е мюсюлманка.
    2. Истинското име на Лепа Брена е Фахрета, НО след като приема православието за да се омъжи в църква за Слободан Живойнович, приема И православното име Елена.
    3. Босненка Е, но се определя като югославянка заради неудобните въпроси на пресата там, относно това дали е приела православието и дали се чувства като сръбкиня. Говореше се дори, че не е била допусната на погребението на баща си заради това.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.