Last news in Fakti

3 Септември, 2023 19:54 17 058 33

Този български град е кръстен на овца

  • провадия-
  • име-
  • произход-
  • овца

Произходът на неговото име е свързано с думата овца на гръцки

Това е един от най-старите български градове. Смята се, че самото селище е с повече от 25 вековна история. Приема се, че произходът на неговото име е свързано с думата овца на гръцки. Кой е този български град?

Кой български град е кръстен на овца

Става въпрос за град Провадия. Има 2 основни хипотези за произхода на името на града:

Каменен кораб, плаващ в небето - това е мощна българска крепост

  • Първата е свързана с думата теснина или проход на гръцки.
  • Втората хипотеза се свързва с гръцката дума Проват – овца. Тъй като ромеите наричали града Проватон, се смята, че коренът е тази дума. В подкрепа на тази теория е и името на крепостта Овеч, която се намира в близост до града. Смята се, че тя е буквален превод от гръцката дума. Освен това се знае, че в района е имало развито овцевъдство, така че сме по-склонни да приемем тази теория за по-вероятна.

Историята на град Провадия

Това е едно от местата в България с най-древна история с хилядолетия назад. Познатата ни част от историята я свързва с тракийско племе, което е обитавало региона. По-късно, Византия изгражда поредица от защитни съоръжения, част от които е крепостта Проватон, за да може да се справи с нахлуващите от север племена, пише poznanieto.bg.

По-късно, в рамките на Българската държава, тя играе огромна роля. Първоначално с чисто отбранителна функция срещу поредицата от нашествия на ромеите, но по-късно става и важен административен център в региона. Близостта до Плиска, а по-късно и Преслав е служел като важен пост, който може да осигури защитата на българската столица при евентуална заплаха, каквато доста често е имало от страна на Византия. Вече по време на Второто Българско царство, крепостта отново играе важна роля като административен и дори голям търговски център.

Тук е едно от седалищата на дубровнишките търговци, които са били известни из цяла Европа. Крепостта е един и от най-важните духовни центрове на България, заедно с Търново, Червен, Дръстър и София.

Османската империя

Крепостта бива завладяна през 1388 година. След това се използва от османците, но тук е един от центровете на въстанието на Константин и Фружин. Но след като въстанието е неуспешно, крепостта бива сериозно разрушена от османския султан Баязид I, който избива голяма част от населението. Постепенно с разширяването на Османската империя, крепостта губи своята роля и запада. Причината е , че тя попада в центъра на територията на империята и е безсмислено да бъде поддържана като съоръжение. Това принуждава останалото българско население постепенно да се премести в по-ниските части и на практика така се създава днешният град Провадия.

Освобождение на Провадия

Това се случва чак през юли месец 1878 година. Руските войски за първи път освобождават града през февруари месец 1878 година, като се придвижват в южна посока. Въпреки това, малко по-късно се стига до сключеното примирие между Русия и Османската империя, което включва запазване на османската администрация в течение на още няколко месеца, докато бъде окончателно решен въпросът. Това се случва през юли месец същата година, и градът вече попада в рамките на Княжество България.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 копи пейст

    32 3 Отговор
    Точно тук, трябва да кажем, че Византия като географско понятие се появява за първи път през 6 в. у арменски географи но след това остава неизползвано до 16 в. Историците приемат Византия само, като технически термин. Онези хора са наричали себе си римляни, държавата си Римска (не Източно Римска), а държавността им няма прекъсване при прехода от античност към средновековие. Не разбирам как така в днешно време, ние се смятаме за по умни от тях и сме решили , че не са знаели какви точно са. Когато Османлиите превземат Константинопол пишат, че са завладели Римските земи (Румели) не Византийските.

    Коментиран от #10, #22, #29, #32

  • 3 Мъндароглу

    10 3 Отговор
    Някой минавал ли през този град скоро? Исторически ли, модерен ли, заслужава ли да го видиш отблизо?

    Коментиран от #4

  • 4 Генерал Колев

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Мъндароглу":

    Имам роднини в Провадия. За съжаление в момента града е доста западнал и освен незначителни останки от крепостта Овеч, няма какво да се види.

    Коментиран от #8

  • 5 Значи пак турците са го създали

    7 15 Отговор
    Докато не е бил турски е имало само крепост с гарнизон
  • 6 Cилно мотивирaн

    11 3 Отговор
    Е cлед тaя cтaтия aктивно търcя билети от БДЖ. Ще я поcетя при първa възможноcт.😍😍😍
  • 7 Овчaря

    12 6 Отговор
    Млaди овчици им ли?

    Коментиран от #9, #31

  • 8 На вкус и по цвет товарищей нет

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "Генерал Колев":

    Реднико, не слушяй роднината си за да не си смешен. А и не ми звучиш като човек с провадийски корени.

    Коментиран от #33

  • 9 Канара пичове сме

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Овчaря":

    Скални пичове.
  • 10 Анонимен

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "копи пейст":

    Ами говорим за преди 1500 години. А какво ще пишат историците през 3500 година или 1500 години след нашето съвремие???

    Коментиран от #12

  • 11 палома бански старец

    1 2 Отговор
    Ой дедо дедо салама ти се метка , аз чакам като измекярка
  • 12 за какви

    18 10 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    3500 години говориш мухъл, света в този си вид е към края си , предстои световна война и унищожаване на сатанистите от сащ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хфгф

    28 3 Отговор
    Край Провадия се намикра най-старата солница в Света, в миналото солта е била много по-скъпа от златото и от там идва "английската" дума "солидарност", която може да се обясни само на български език- сол и дар, да дариш сол. Варна- най-старото златно съкровище в Света с кодирани в него числото Пи, златното сечение и ойлиревото число, край Стара загора се намира най-старата медна мина, най-старата златна край Пеперик, най старите останки от човешка дейност- пещерите Козарника и Бачо Киро, най-старата писменост на Света е открита край Кераново, Градешница и Ситово.

    Коментиран от #26

  • 18 фхл

    27 5 Отговор
    Според науката Лингвистика Българският език е на над 12 хил. години. Според американско генетично проучване 45% от гените на българите са от най-старата Y хаплогрупа - хаплогрупа I , от която са произлязли R1a и R1b, на второ място са северномакедонците с 38%, останалите народи са с доста по-малко проценти, това ясно показва, че ние сме коренното население на Балканския полуостров и всички тези най-стари неща са направени от нашите предци.
  • 19 Да го сменим!

    6 10 Отговор
    Да го кръстим с българско име! На много градове и села са сменени имената.
  • 20 хммм

    3 12 Отговор
    Сигурно и жителите са овчици и овчари..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 кастроли

    5 0 Отговор
    Л-Овеч на какво е наречен? Думата теснина или проход на турски е дерето на Джансу. Леснина.
  • 24 Варналията

    11 0 Отговор
    Да поуча писателят на тази статийка... Константин и Фружин вдигат въстание около 1410 година...дори да приемем,че Овеч е един от центровете на въстанието (а то не е) султан Баязид 1 не е бил жив по това време.1402 година е битката край Анкара и Баязид става пленник на монголите и лъска чипика на монголският хан докато е умрял в клетка като животно.
  • 25 С офция

    4 1 Отговор
    В по натоварен трафик, повечето водачи също кръщават разни шофьорки и пешеходки на овце, крави, кози и друг дребен рогат добитък.
  • 26 Глупости

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "хфгф":

    Solidarity e с корен Solid, което няма нищо общо с "сол"
  • 27 тъпа Мара

    1 0 Отговор
    пак се побара ..
  • 28 Гост

    2 0 Отговор
    А, на какво е кръстена Turkey?
  • 29 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "копи пейст":

    И Германците не се наричат германци, а дойч. Наричай ги и ти така. И гърците не си наричат държавата Гърция, а Хелас. Знаеш ли, какво е екзоним?
  • 30 Хан Ауспух

    2 1 Отговор
    Това за мен си е село. И все пак не чак толкова зле като областния му уж град
  • 31 каквото си надробихте

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Овчaря":

    Дърт си вече, а и младите овчици са вълци в овча кожа. 😄
  • 32 Да, ама не...

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "копи пейст":

    За пръв път Източната Римска империя за по кратко е наречена "Византия" през 1557 г. от немския историк и хуманист Йеронимус Волф според старото име на Константинопол наричан от гърците Византион, който пък преди гърците е бил наричан от траките Бизантион на името на неговия създател тракийския владетел Бизант. За сведение, Константинопол е завладян от Османските войски през 1453 г. и с това се слага края на Източната Римска империя С други думи името "Византия" е дадено повече от 100 години след като вече империята е била унищожена. Така реално римляните на ИРИ са нямали идея, че век след като вече не съществува империята ще станат византийци.
  • 33 Генерал Колев

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "На вкус и по цвет товарищей нет":

    Е, то така отгоре и от далече и Факултето е красив. Дай снимка от близо, от централната улица, по която чат-пат се движат пенсионери и цигани или пък от квартал Север.