Last news in Fakti

4 Септември, 2023 13:15 2 477 21

Нашествие на диви зайци опустошава Австралия

  • диви зайци-
  • нашествие-
  • австралия-
  • вредители

Те изяждат растителността, унищожават реколтата и дори застрашават други видове

Нашествие на диви зайци опустошава Австралия - 1
Снимка: Shutterstock

Нашествието на дивите зайци опустошава Австралия, съобщава Франс прес, цитирана от БТА. Заекът подземник - Oryctolagus cuniculus, пристига на континента от Англия през 1859 г., заради желанието да бъдат организирани ловни групи. Докарани са едва 24 заека.

Според проучване от 2022 г. зайците в Австралия са около 200 млн. Те изяждат растителността, унищожават реколтата и дори застрашават други видове.

Заекът има до седем годишни котила, средно с по 5 малки всяко. Половата зрялост на този вид настъпва на 3-4 месеца. Зайците се размножават изключително бързо и се адаптират лесно.

Зайците разширяват територията си в Австралия със 110 км годишно. За 70 години този вид вече заема 70 процента от земната маса на Австралия, гласят данните на Австралийската правителствена агенция за научни изследвания.

В продължение на повече от век Австралия се опитва да реши проблема чрез интензивен лов, капани, унищожаване на дупки, отрова и дори експлозиви. През 1901 г. в страната е построена 1800 км ограда с надежда да бъде забавено нашествието на зайците към земеделските земи на запад. Докато тече строителството обаче, зайците вече са от другата страна. Следва удължаване. Построени са над 3000 км огради. В Австралия започва развъждането на лисици с цел борба със зайците. За съжаление хищниците започват да атакуват по-лесна плячка - малките торбести животни на континента, които така или иначе са вече застрашени от изчезване.

През 50-те години на 20-и век започват научни експерименти - вирусът на миксоматозата, причиняващ смъртоносни тумори при зайците, бива разпространен в страната. Първоначално зайците намаляват от 600 на 100 млн. екземпляра. Постепенно обаче зайците се адаптират и стават резистентни. По-късно е развъдена и испанска бълха, за която се предполага, че разпространява болести сред този вид гризачи. Бълхата заразява други видове.

През 1995 г. опит с хеморагична треска при зайците предизвиква тревога сред учените заради опасения от евентуална мутация на вируса. Патогенът е пренесен в Нова Зеландия чрез комари. В резултат на това, останал без зайци, друг инвазивен вид - хермелинът, започва да се храни с киви. Ендемичната безкрила птица в Нова Зеландия е сред застрашените видове.

Засега зайците в Австралия изглеждат със стабилизирана популация - под 300 млн. екземпляра.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Промоция

    20 1 Отговор
    Охладен заек - 12.99
  • 2 Пешо

    25 1 Отговор
    Да пробват с роми, но пък кво ще правят после …

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Дънди Крокодила

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Айде нема нужда!
    Дръжте си ги, ние си имаме.
  • 4 Име

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    Ще прочетат някоя книга за райха и са готови.
  • 5 Ехаааа

    17 0 Отговор
    Ако беше тук, голяма стрелба щеше да падне. Гладни нямаше да има! На капама е страхотен дивият заек!
  • 6 Някой

    15 2 Отговор
    Че това не се случва за първи път. Преди векове, когато са дошли първите европейски колонизатори, са били пуснати диви зайци. Оказало се, че нямат много естествени врагове и се размножили безконтролно. Започнали да изтласкват местни видове. Умните заселници докарали и пуснали на свобода вълци - да се нормализира популацията. Те пък изместили други местни видове...
    Абе, човешката намеса в природата води до такива случки...
  • 7 Гост

    10 0 Отговор
    Поредната простотия извършена от англосаксите, те кучета заселиха в Австралия и сега спасяват кенгуруто, друга простотия - заселиха и краставата жаба да яде комарите, ама сега не могат да се отърват от нея, за подивелите свине няма да коментирам.........
  • 8 Механик

    9 3 Отговор
    Тия в Автралия пушки нямат ли си? Или до там са задълбали в ЛГБТ-отношенията, че са казали "Сбогом на оръжията".
    И тия плашат руснаците, а? Едни зайци ги превзеха, тръгнали да подръпват мецана за опашлето.
  • 9 Гост

    8 0 Отговор
    Същото е с камилите.
  • 10 Леле

    7 0 Отговор
    Тия раждат като зайци !
  • 11 патето Яки

    6 0 Отговор
    Зайци стръвници. Дайте ги тука ........ зайците в Австралия изглеждат със стабилизирана популация - под 300 млн. екземпляра. ....по 50-60 заека на българин
  • 12 Подробност

    12 0 Отговор
    Да гледат доньо донев.
  • 13 Тома

    9 0 Отговор
    Всички роми от България искаме да отидем в австралия че да се наядем на заешко на корем

    Коментиран от #17

  • 14 Чочко

    4 0 Отговор
    Ну заяц ну погоди!
  • 15 Явно

    5 0 Отговор
    Не са гледали Умно село.
  • 16 Редник

    7 0 Отговор
    Верно тия са изперкали. С едни зайци не могат да се оправят. Отпуснете на БЛРС едни 10 млн. Ще командироват наши ловци в Австралия и ще ви решим проблема. За мен 10 % за ноу хауто.
  • 17 Троян

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тома":

    Няма нищо за крадене и освен това шерифите си затварят очите за золумищата от от навлеци.Всичкото ромбоид е добре дошло. Патрони има.
  • 18 айде де

    4 0 Отговор
    Ами да изпратим наши авджии да ги изпозастрелят и да внесем прясно заешко
  • 19 Хихихи

    2 0 Отговор
    Немат ли си ковидвакси. Тия само зайците не набучиха и глей ся кво. стаа.
  • 20 в Австралия

    3 0 Отговор
    положението е зле, зайци, диви свине, камили, водни биволи, кенгуру, соленоводни крокодили, най отровните влечуги в света, и всички са в милионни популации, дето се казва рай за нашите ловци ако могат да си купят билет дотам, и да издържат на 50градуса по целзий да ходят по пусии, и разбира се да си гледат в краката да не настъпят някой тайпан, или още поне 20броя силно отровни влечуги, защото най близките болници са на стотици километри.
  • 21 Малеее

    1 0 Отговор
    Що суджук се разхожда на воля. Да пуснат нашите Аспарухово войни и да видим тогава дали заек ще остане.