Last news in Fakti

4 Септември, 2023 14:11 2 527 2

15 плодове и зеленчуци с най-ниско съдържание на пестициди

  • доклад-
  • пестициди-
  • пловоде-
  • зеленчуци-
  • най-чисти

И тази година авокадото оглави списъка на 2023 г. на най-малко замърсените продукти

 15 плодове и зеленчуци с най-ниско съдържание на пестициди - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Environmental Working Group / EWG/, организация с нестопанска цел за опазване на околната среда в САЩ публикува своя ежегоден доклад за 15 най-чисти от пестициди плодове и зеленчуци.

Загрижените потребители могат да изберат конвенционално отглеждани зеленчуци и плодове от "Чистите 15" на EWG - списък на културите с най-ниско съдържание на пестициди, се казва в доклада. В почти 65% от храните в списъка не са открити никакви нива на пестициди.

И тази година авокадото оглави списъка на 2023 г. на най-малко замърсените продукти, следвано от сладката царевица на второ място. Ананасът, лукът и папаята, замразеният сладък грах, аспержите, пъпешът, кивито, зелето, гъбите, мангото, сладките картофи, динята и морковите съставляват останалата част от списъка.

Експертите казват, че е особено важно по време на бременността и през цялото детство да бъдем изложени на разнообразни храни без пестициди. Подрастващите се нуждаят от комбинираните хранителни вещества, но също така са по-силно засегнати от замърсители като пестицидите, пише dariknews.bg.

"Излагането на пестициди по време на бременност може да доведе до повишен риск от вродени дефекти, ниско тегло при раждане и смърт на плода", отбелязват от Американската академия по педиатрия. "Излагането на пестициди в детска възраст е свързано с проблеми с вниманието и ученето, както и с по-късни ракови заболявания".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 1 Отговор
    Ганя и тая зима ще си купува олио с Цезий-137 на дефицитни цени, докато неговото заминава за Западна Европа.

    Коментиран от #2

  • 2 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да, ама ще ядем авокадоооо, виж колко е чисто