Last news in Fakti

5 Септември, 2023 15:30 2 051 3

Психолози обясниха защо е добре понякога да се ядосваме на партньора си

  • психолози-
  • връзки-
  • гняв-
  • кавги

Според експертите, макар и парадоксално, враждебните емоции понякога трябва да се изразяват, ако хората планират да останат заедно дълго време

Психолози обясниха защо е добре понякога да се ядосваме на партньора си - 1
Снимка: Shutterstock

Психолози от Великобритания са установили, че гневът към партньора може да помогне на двойката да укрепи връзката си, пише сп. "Personality and Individual Differences".

Авторите на изследването от университета на Съри са анализирали влиянието на гнева, презрението и отвращението върху приятелските и романтичните отношения. Те са стигнали до извода, че понякога враждебните емоции помагат за преодоляване на противоречията.

Изследователите са оценили доколко хората се влияят от проявата на различни негативни чувства и как обикновено реагират на тях.

Според експертите, макар и парадоксално, враждебните емоции понякога трябва да се изразяват, ако хората планират да останат заедно дълго време. На първо място това се отнася за гнева, защото той помага да се промени поведението на партньора. Например, когато жената упрекне мъжа, че е забравил годишнината от връзката им, това намалява вероятността от подобна грешка в бъдеще.

Силата на гнева е свързана и с предприемането на коригиращи действия. Колкото по-ядосани са били хората на партньора си, толкова по-вероятно е техният спътник или спътница да се опита да поправи грешката си, обясняват изследователите.

Учените обаче предупреждават, че презрението и отвращението са изключително разрушителни емоции, чието проявление най-вероятно ще доведе до чувство на взаимно неудовлетворение и разпадане на двойката или дори до развод.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шуримури

    2 1 Отговор
    Ако не се женехме,нямаше и да се ядосваме. После си се сдобряваме в леглото.
  • 2 хаберих

    1 1 Отговор
    Например, когато жената упрекне мъжа, че е забравил годишнината от връзката им, това означава,че той веднага трябва да иде в мола и да й накупи бельо,чорапогащник,рокля и обувки.
  • 3 Идън

    2 0 Отговор
    Един як скандал е по- добре от безразличието... но в гнева не се бълват обиди и отдавна отминали грешки.Скандалът трябва да е за точно определено нещо и никакви отклонения от темата.Макар и рядко някои намират някакво очарование в гневния партньор...красавицата се превръща в звяр- а звярът в кротък красавец...