Last news in Fakti

11 Септември, 2023 15:56 2 198 2

7 хитринки, с които да спрем да преяждаме

  • хитрини-
  • хитринки-
  • трикове-
  • преяждане-
  • храна

Неусетното преяждане може да бъде спряно с няколко прости трика

7  хитринки, с които да спрем да преяждаме - 1
Снимка: Shutterstock

Преяждането е нещо, което не само пречи на красивата ви фигура, но и товари организма ви с излишни калории и вещества, които могат да влошат здравето ни с течение на времето. Понякога е ясно кога сте преяли, щом ви е станало тежко. Но понякога преяждането става неусетно без да разберете, поглъщайки много излишни калории и осъзнавайки това, когато вече е твърде късно.

Всичко зависи от това каква храна консумирате и в какви комбинации. Някои храни носят много калории, тъй като са пълни с мазнини. Такива са ядките, сирената, млечните продукти, маслата, зехтинът, зърнените и пълнозърнестите храни, пише az-jenata.bg.

Много често преяждането се случва, когато дълго време гладувате, умишлено или не, което ви кара в края на деня да погълнете обилна вечеря, за да утолите желанието за храна и липсата на енергия. В други случаи пък преяждането се състои в това да посегнете към сладки храни, десерти и други лакомства, само защото сте се въздържали от друга храна.

Каквато и да е причината да преяждате, има някои начини да спрете да го правите и да контролирате глада си.

Ето някои хитри трикове да спрете да преяждате и да въведете контрол в храненето.

1. Повече сън
Ако спите повече, това не само ще удължи периодите, в които не усещате глад, но и ще ускори метаболизма. Липсата на достатъчно сън забавя обмяната на веществата и пречи на нормалното им разграждане. Това води до липса на енергия и желание да запълните недостатъчните ѝ количества с храна, в повечето случаи носеща излишни калории.

2. Изхвърлете вредните храни от шкафовете
Прочистете кухненските си шкафове и местата, на които държите лакомства. Те не ви трябват, а само пречат на красивата ви фигура. Не дръжте лакомства, десерти и сладкиши в шкафовете, за да не се изкушавате.

3. Никога не прегладнявайте
Колкото по-често допускате да прегладнявате, толкова по-често ще нарушавате нормалния си ритъм на хранене. Организмът се нуждае от график и изградени навици, за да регулира обмяната на веществата си. Ако постоянно прегладнявате, рискът да преяждате след това е много голям.

4. Пийте много вода
Колкото повече вода приемате, толкова по-сити ще се чувствате. Водата допринася за подобряване на метаболизма и усвояването на хранителните вещества. Много често гладът, който изпитвате е по-скоро жажда. Затова не допускайте да се дехидратирате.

5. Включете повече фибри и протеини
Протеините и фибрите в храната дават много енергия и усещане за ситост. Това ще ви предпази от преяждане, защото ще се чувствате сити през по-голямата част от деня.

6. Хранете се колкото се може по-бавно
Съзнателното бавно хранене и дъвчене на храната дава възможност на мозъка да получи необходимите сигнали за ситост, изпращани от храносмилателната система.

7. Използвайте малки съдове
Когато се храните в малки съдове, това ще ви предпази от преяждане. Апетитните големи порции ви карат да се храните със сетивата си, а така преяждате неусетно. Ако използвате малки съдове, ще изядете толкова, от колкото реално имате нужда.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едно семейство от 95 процента

    12 0 Отговор
    Нашето семейство нямаме достатъчно пари за храна. Всичко е много скъпо. Купуваме само най-важното. Храниме се много ограничено.

    За нас важи ли тази статия ?
  • 2 фактите

    4 0 Отговор
    Цъ, нищо не помага. Просто трябва да ядеш малко и най-вече да не вечеряш. Инаме с ихтринки не става. Глад и пак глад. Освен това е и лечебен.