Last news in Fakti

12 Септември, 2023 11:58 844 3

Почина директорът на екипа, клонирал първото животно в света (СНИМКИ)

  • клониране-
  • клонинг-
  • овцата доли-
  • първото клонирано животно-
  • учен

Овцата Доли бе клонирана от екипа на Иън Уилмът през 1996 г.

Почина директорът на екипа, клонирал първото животно в света (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Британският учен Иън Уилмът, ръководител на екипа, който през 1996 г. влезе в историята с първия клонинг на животно - овцата Доли, е починал на 79-годишна възраст, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на съобщение на университета на Единбург, Шотландия.

Уилмът постави началото на глобална дискусия за етиката на клонирането, когато обяви, че неговият екип от университетския институт "Рослин" е клонирал Доли, използвайки ядрото на клетка от възрастна овца.

Появата на Доли отбеляза първия път, когато генетично идентичен бозайник беше създаден от възрастна клетка и предизвика въпроси относно потенциалното клониране на хора.

Иън Уилмът по-късно се фокусира върху използването на техники за клониране за създаването на стволови клетки, които могат да се използват в регенеративната медицина.

"С днешната тъжна новина за кончината на Иън Уилмът науката загуби едно от известните си имена. Иън ръководи изследователския екип, който с Доли създаде първия клониран бозайник. Въпросното животно оказа силно положително въздействие върху начина, по който обществото се ангажира с науката и учените се ангажират с обществото", каза директорът на института "Рослин" Брус Уайтлоу.

Постигнатият успех под ръководството на Уилмът бележи напредък, който трансформира научното мислене по това време, казва Питър Матисън от университета на Единбург в съобщението, отдаващо почит към учения.

Методът на клониране, използван при Доли, беше възпроизведен през 2005 г. с кучета в Корея и през 2018 г. с маймуни в Китай, отбелязва Франс прес.

Засегнат от болестта на Паркинсон, Иън Уилмът от 2018 г. подкрепя изследванията върху невродегенеративното заболяване.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тъкмо във

    1 1 Отговор
    възраст за правене на дете . може да е от болест . от доли до бактериологични глупости .
  • 2 А защо не

    2 1 Отговор
    го клонираха и него? Така щеше да продължи делото на живота си...
  • 3 Боруна Лом

    0 1 Отговор
    Е КВО ЧАКАТ, КЛОНИРАЙТЕ ТЕ ГО БЕ!