Last news in Fakti

13 Септември, 2023 14:45 2 957 5

Ритлите - едно от най-интетересните места около София

  • ритлите-
  • природна забележителност-
  • скали-
  • природен феномен

Това е едно от най-чудатите скални образувания на Искърския пролом, което е обявено за природна забележителност

Ритлите - едно от най-интетересните места около София - 1
Интернет снимка

Ритлите е едно от най-интетересните места около София. Намира се на 88 километра от столицата, а днес ще ви разкажем за него. Това са варовикови скални образувания на над 120 милиона години, информира "Фокус". Този природен феномен се намира на запад от село Лютиброд, което пък се намира в община Мездра.

Това е едно от най-чудатите скални образувания на Искърския пролом, което е обявено за природна забележителност. Ритлите са включени в регистъра на защитените територии и защитени зони на България от 27.05.1938г и попадат в територията на природен парк "Врачански Балкан".

Скалите достигат на места до 80 метра над нивото на река Искър. Дебелината им варира от 3 до 7 метра, а дължината – между 200 и 400 метра. Между отделните скални стени растат предимно широколистни растения. Природната забележителност е разположена на площ от 123 хектара.

Какво представява тази забележителност?

Това са четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200 метра, а под тях преминава жп линия. Името им идва от приликата със страничните прегради на волска кола (ритли).


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    11 0 Отговор
    Освен около София, Ритлите са и около Ботевград, Монтана, Козлодуй и Плевен.
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Само там не сте застроили, а може вече да имате проект и само да чакате разрешително.
  • 3 Лекувам наркозависимост

    0 1 Отговор
    Интетересните ..... това е заглавие на филм напрао
  • 4 ОФФ

    5 0 Отговор
    "88 километра от столицата"..... "на запад от село Лютиброд, което пък се намира в община Мездра", която пък е на 10км. от Враца (област).... Та до кой град са Ритлите?!?
  • 5 тоапа

    1 0 Отговор
    Мадарския конник е едно интересно място до Богров....