Last news in Fakti

18 Септември, 2023 11:56 13 206 13

Работник откри артефакти на 2000 години, докато ремонтираше тръба

  • работник-
  • водопровод-
  • водопроводчик-
  • артефакти-
  • желязна епоха

Смята се, че археологическите открития датират от желязната епоха

Работник откри артефакти на 2000 години, докато ремонтираше тръба - 1
Снимка: Shutterstock

В Астурия, в северозападната част на Испания, на 29 август се е състояло значимо археологическо откритие. Серджо Марчианди, служител на местната водоснабдителна компания, е направил удивително откритие, докато работил по тръби в региона, пише Arkeonews.

Той се е натъкнал на лъскав предмет, идентифициран по-късно като торк, вид древно украшение за врата, подобно на огърлица, традиционно свързвано с благородството. По-късно било открито второ такова украшение. Смята се, че тези артефакти датират от желязната епоха.

След като открил тези предмети, Серджо Марчианди незабавно се свързал със служителите на реда, за да получи препоръки как да се справи с находката. Въз основа на техните препоръки властите са уведомени и на мястото са извикани експерти от Археологическия музей на Астурия.

Според изследователите тази находка обещава да хвърли светлина върху неизвестни досега аспекти от историята на желязната епоха.

„Това откритие е много важно, защото за първи път знаем точния произход на тези два ценни предмета, които са върховният символ на престиж за предримските общности, както и средата, в която са открити“, казват експертите.

Експертите подчертават значението на тези артефакти за разбирането на обичаите, технологиите, културните корени и социалната организация на епохата. Датирането на тези предмети е трудна задача, но археолозите казват, че те едва ли са по-стари от 2500 години. Торки, обикновено изработени от скъпи материали, са били носени главно от келтски и германски благородници.

„И двете произведения концентрират всички техники от древността, използвани от бижутер с изключителни умения: леене, филигран, изработка на мъниста, заваряване, комбинирани с естетически и геометрични мотиви и стилове, което сега ни позволява да навлезем по-дълбоко в аспекти като разпръскването на други предмети чийто произход преди не беше сигурен“, добавят експертите.

Интересното е, че в близост до тези находки не са открити други археологически артефакти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Около Черно море е най старата цивилизация от преди потопа от 50 000 години.Майка на всички древни цивилизации.
  • 2 истина ти казвам

    13 1 Отговор
    Е гати шматката! Айде да копа сега канали цел живот!
  • 3 И долу се вижда

    10 2 Отговор
    8 лъчевото слънце на траките, артефакт появил се по онези земи с появата на Римската империя и платените войници траки в нея. Веднага да си ни го върнат!

    Коментиран от #10

  • 4 Какво са намерили

    11 2 Отговор
    Украшение за врата???? Може би за врат...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Никой

    4 2 Отговор
    Будала, как щеше да си гушне доста хиляди евра

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Исторически парк

    4 1 Отговор
    В България всяка година намират такива и ги продават на черния пазар...
  • 9 Германец

    7 9 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Вие българите сте такива крадци само за пари мислете и затова сте най бедните 😉 дори и да ви паднат пари ги набивате за една нощ в казиното
  • 10 Германец

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "И долу се вижда":

    Че да го откраднете и да го продадете на черния пазар ли 😏 няма да стане крадльовци!

    Коментиран от #13

  • 11 Дика

    2 2 Отговор
    Бе малко прилича на пружина за отпушване на канал.
  • 12 Стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Никой":

    Не доста а много хиляди
  • 13 Деций

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Германец":

    Шваба,не се изказвай неподготвен!Кажи как изядохте животните от зоологическите градини през 43/44 г!Когато си поставен в такива условия се действа така,и това не е български патент!С държава крадец,се прави така!Във всяка нормална страна находката получава реална оценка и откривателя получава 25/30% от стойността.Тук ако предадеш нещо ще го оценят 100 пъти по ниско,а ако със същият обект те хванат на границата, стават милиони,свързващо звено за науката, безценни артефакти и прочие глупости!Каквото повикало, такова се е обадило!
    Сега към неграмотните журналисти,казва се Торква ,а не Торк,и са Торкви,а не Торки!
    Отделно в тази Торква няма филигран!Време е да си намерите някаква работа,която да отговаря на общата ви култура и знания,които са крайно оскъдни!Спокойно може да кандидатствате за портиери в Свежест и да вдигате бариерата!Там ще получите истинска реализация,и живота ви ще се изпълни със смисъл и същина!