Last news in Fakti

18 Септември, 2023 15:56 3 649 2

5-те най-опустошителни наводнения в България през последния век

  • наводнение-
  • бедствия-
  • опустошение-
  • история-
  • българия

С оглед на наводнението в Царево, от което регионът още не може да се възстанови напълно, се връщаме назад с историята, за да видим кои са бедствията, оставили трайна следа в народната памет

5-те най-опустошителни наводнения в България през последния век - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Наводненията често са неконтролируеми бедствия, които засягат доста често България. В днешната статия ще разгледаме хронологично най-големите наводнения в нашата страна през 20 век. Научете дали си спомняте или може би сте чували за някои от тях, пiше Poznanieto.bg.

Търговище 1906 година

Това е най-голямото от поредицата наводнения, връхлетели този град в края на 19 и началото на 20-ти век. С настъпването на пролетта и покачването на нивото на река Врана се достига до ситуация, която никой не помни.

Центърът на града е потънал в придошлата река, повече от няколко хиляди декара ниви са потънали в стихията, градската канализация избива. Дори минаващата жп линия София-Варна е прекъсната за дълъг период от време, докато се оправят нанесените повреди

София 1924 година

Това се счита за най-голямото наводнение за София – поне от познатите ни. Смята се, че са загинали повече от 200 души, а бройката на ранените е неизвестна. Причините не са широко известни, но се предполага, че след проливен дъжд се достига до сериозно надигане на подпочвените води. Това води със себе си до сериозни разрушения на складове и фабрики.

Пловдив 1929 година

Пак през пролетта след обилни дъждове прелива река Марица. В случаят това, което помага много на пловдивчани е, че за разлика от случаите в София и Търговище, те забелязват стихията от по-рано и търсят подслон във високите части на града.

Много от постройките в ниската част на Пловдив са потопени, налага се мобилизирането на военните, които да помогнат за справянето с природното бедствие

Видин 1942 година

Трагедията се случва през март 1942 година – замръзналите притоци около остров Богдан водят със себе си до рязко покачване на нивото на река Дунав, която прелива в ниските части на Видин.

В случаят местните власти успяват да реагират бързо като използват камбанен звън, с който да предупредят местните жители за прииждащата опасност. Въпреки това не всички успяват да реагират и се знае поне за 13 жертви. Много къщи са потопени под вода и се налага дълго време след наводнението да бъдат разчистени, за да може да се нормализира живота във Видин.

Враца 1966 година

Най-известното от поредицата наводнения през 20 век определено е това сполетяло Враца и село Згориград през 1966 година. Случва се точно на 1 май – по време на тогавашната тържествена манифестация. Поройните дъждове разрушават стената на хвостохранилището на оловно-цинковата фабрика Мир и рудник Седмочисленици.

Това води след себе си първо заливането на близкото село Згориград, а след това през проход Вратцата и прииждащата река Лева влиза във Враца. Цялата тази 3-метрова вълна от тонове метали, камъни и дървета залива града.

Налага се войниците да се включват в разчистване на ужаса, застигнал населеното място. Броят на жертвите е неизвестен, официалните данни споменат малко над 100 души. Според друга информация се споменават много повече загинали, след като се знае, че телата им са намирани на километри по течението на река Лева. Така или иначе точната цифра ще си остане в неизвестност и трагедията е една от най-големите, застигнали България през този век.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ледена епоха

    3 0 Отговор
    След края на ледниковия период средиземно море се свързва с Черно море (което до този момент е сладководно езеро), в Балтийско море също се е случило нещо подобно. Това са геологически събития с мащабите на библейския потоп. Сегашните "потопи" са локални и предвидими, а масовия строеж на язовири при соца и регулирането на нивото на реките ги беше ограничил до минимум.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.