Last news in Fakti

24 Септември, 2023 12:31 3 578 9

Mистерии от древността: Тайните на светилището при село Татул

  • светилище-
  • село титул-
  • родопи-
  • мистерии-
  • тракийски племена

Историята на едно от най-големите светилища, където жреци са извършвали жертвоприношения в прослава на Слънцето

Mистерии от древността: Тайните на светилището при село Татул - 1
Снимка: Shutterstock

Ще се върнем няколко хиляди години преди Христа. В дълбоката древност, когато нашите земи са населявани от многобройни тракийски племена. Nova разказва историята на едно от най-големите светилища по това време, където жреци са извършвали жертвоприношения в прослава на Слънцето. При Татул в една пресечена каменна пирамида се е извисявал каменен саркофаг, в който са положени останките на един от владетелите на тази земя. А в мистериите от древността ще ни преведе проф. Николай Овчаров.

Три хиляди години преди Христа. Родопите са населявани от многобройни тракийски племена. Планината става притегателно място за един от най-древните култове. Преклонението пред Слънцето.



От тогава датира каменното светилище при село Татул. Хиляди години това е било дом на най-висшата каста на древните жреци. Поклонници са изкачвали стръмния връх, за да преклонят глава пред великото Слънце. Светилището при Татул се превръща и в последния дом на велик тракийски цар. На върха на пресечената пирамида, в скалата е издълбан саркофаг. Огрян от слънчевите лъчи в прослава на забравените велики подвизи от древността. А големият въпрос е кой е той. Орфей или Резос, легендарният тракийски цар, който е участвал в Троянската война.



Счита се, че тук е преминавала границата между древните тракийски племена на бесите и одрисите. Те са воювали стотици години за контрола на свещените планини. Но този район е бил управляван от т.нар. скални хора, чиито владения са се разпростирали от Асеновград до Крумовград и Златоград.

Век след век Татул преминава през бронзовата и желязната епоха. 400 години преди христа тук е построен изящен храм.

Между първи и втори век след Христа по неизвестни причини целият комплекс заедно с храма е изоставен. Животът тук отново се заражда през трети век след Христа. Но тук, на това място е изградена вила на местен римски благородник.



Християнството коренно променя древните светилища на култа към Слънцето в Родопите. Върху руините на тракийските храмове се издигат бляскави базилики. Тук на Татул обаче християнската църква е построена на съседния хълм.

Георги Палеолог се жени за Анна Дукина, дъщеря на Мария Българска. Тя е дъщеря на Траян, син на българският цар Иван Владислав, племенник на Самуил. Мария Българска е майка и на Ирина Дукина, съпруга на византийския император Алексий Първи Комнин.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    15 1 Отговор
    Траките са наследници на атлантите от преди потопа в Черно море.След потопа в Черно море атлантите се пръскат по света и създават древните цивилизации -Египет, Месопотамия, Елада, Китай.В Китай ги наричат Българии.Булг е Светлина,а Арии е бял човек.Булгарии значи бели хора които носят светлина и просвета.

    Коментиран от #2

  • 2 ПРИПОМНЯНЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    „Историята вече е написана, тя не се пренаписва“, заяви гръцкият външен министър Дора Бакояни в коментар за изказвания на специалния посредник на ООН в спора между..............

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 УЙКО- КАЛЕКО

    4 1 Отговор
    Има сведения,че траките по това време са били най многобройният етнос в ЕВРОПА,но са се ,,РЪБАЛИ ,,като кучета помежду си.Затова сега от тях съдим само по храмовете и златните накити,Само това е останало от този народ за съжаление.
  • 7 Чобанов

    6 4 Отговор
    Т. нар. археолог николай овчаров унищожи това светилище.
  • 8 Всичко е ясно ,

    0 0 Отговор
    само не стана ясно селото Татул ли се казва , или Титул ?
  • 9 Реалист1

    14 1 Отговор
    Античната БГ история е тотално манипулирана. И се финансират само казионни лица като този Овчаров, които няма да разкрият истината.
    България не е на 1300 години, а е тук от хилядолетия.