Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 11:28 1 317 8

Пуснаха 13 лешояда в Източните Родопи

  • лешояд-
  • черен лешояд-
  • популация-
  • дива природа-
  • родопи

Миналата година беше освободена първата група от лешояди, която да възобнови вида в планината

Пуснаха 13 лешояда в Източните Родопи - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

Втората голяма група лешояди бе освободена в Източните Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.

От Българското дружество за защита на птиците изразязват надежда птиците да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина.

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград, 13-те черни лешояда, които пристигнаха от Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите. Първите дни са критични за неопитните птици, които трябва бързо да се научат да нощуват на безопасни места в околността и да се връщат да се хранят на площадката за подхранване докато укрепнат достатъчно, за да извършват по-дълги прелети и да търсят храна сами.

Екипът на дружеството е неотлъчно до тях през тези дни, за да се увери, че адаптацията на лешоядите протича нормално и те са в безопасност. Преходът от живот на затворено към живот в дивата природа трябва да се извърши плавно и без излишен стрес за птиците. За тази цел пред волиерата се поставя храна, а вратите се отварят внимателно и се осигурява спокойствие в района. По този начин се дава възможност на лешоядите да напуснат волиерата когато се почувстват сигурни и спокойни.

"Освобождаването протича по план, птиците са спокойни и се придържат в района на волиерата. Очакваме да се присъединят към освободените през миналата година. А голяма ни надеждата е, че догодина, ще имаме добри новини за първите опити за загнездване", коментира Добромир Добрев от БДЗП. През октомври експерти и доброволци маркираха и поставиха предаватели на редките птици, което дава възможност на екипа в реално време да проследява техните придвижвания и да следи състоянието им.

Припомняме, че първите две групи черни лешояди бе транспортирана от Испания от неправителствената организация GREFA, която от години работи за спасяването и рехабилитацията на пострадали диви птици. През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6- 10 индивида годишно като част от текущата програма.

Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина. Дейностите по връщане на черните лешояди в Източни Родопи се осъществяват от Българско дружество за защита на птиците в сътрудничество с Фондация "По-диви Родопи" и са финансирани от Rewilding Europe.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лекуващ лекар

    6 1 Отговор
    А над Парламента, КОГА ?????????
  • 2 Това не е нищо

    5 1 Отговор
    В парламента са 240.
  • 3 Северноатлантик

    3 3 Отговор
    Не ги наричайте уродливи птици защото белоглавия лешояд е на герба на най-великите ни партньор- Щатско !

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радев пусна лешоядите

    3 2 Отговор
    Китшро Тъпото и Кокора
  • 6 Най великият ти партньор

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Северноатлантик":

    Прие резолюция за тържествено честване през идната година на
    Македонски накара азбука, история и литература.
    Ликвидира армията ни и храним неговата в 5 бази.
    Удари ни шута и подписахме договор че не можем да съдим неговите военни
    Влязоха въоръжени в цеха Оризаре и робите по очи на земята.
    Платихме му 5 г.напред Ф16 на цена с 30% по скъпа от тази на Ф35
    Действително лешояда е емблемата на лешояда
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Те, пуснаха 240 лешояда в парламента.....