Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 12:15 3 391 7

Възстановяване на популацията: Пуснаха елени лопатари в района на Сакар

  • елен лопатар-
  • популация-
  • сакар планина

Първите 26 животни бяха разселени през първата седмица на месец ноември

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско дружество "Сокол“ – град Харманли започнаха съвместна работа по възстановяването на популацията на елена лопатар в района на Сакар. Първите 26 животни бяха разселени през първата седмица на месец ноември. Предстои разселването на още поне 30 елена, чието движение ще бъде проследявано с предаватели и фотокапани. Елените се предоставят от БДЗП, а грижата за тях в първите месеци след освобождаването им ще поемат ловците от Харманли.

Възстановяването на популациите на елените е част от цялостните усилилия на БДЗП в партньорство с ловните организации, Югоизточното горско предприятие и Фондация "По-диви Родопи“ за възстановяването на природните екосистеми в района на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.

Чрез изпасването на растителността елените играят ключова роля за поддържането на откритите местообитания, което е от огромно значение за опазването на биологичното разнообразие. Елените са и важна част от хранителната верига. Те са храна за хищниците, а с останките от телата им се хранят лешояди, орли и гарвани. Районът, в който са разселени елените, се посещава често от черните лешояди, освободени в рамките на програмите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Дейностите по възстановяването на елените в Сакар се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за връщане на дивите животни (European Wildlife Comeback Fund) и Програмата за застрашените ландшафти.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Природозащитник

    12 0 Отговор
    Супер. Дано родните бракониери не ги погнат заради месото им.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Не става само с елени‼️
    Ще станат пе де раси‼️
  • 3 УСА боклук

    9 2 Отговор
    Красиво животно , но гладните харманлийски селяни и амуджи ще ги изтрепят за Коледа
  • 4 Да пуснат Елени Шилари в Парламента

    3 0 Отговор
    Те са агресивни и смъртоносно мушат!!
  • 5 българин 777

    6 1 Отговор
    точно ловците са най големите бракониери и ще им видят сметката
  • 6 ОРБАН

    2 0 Отговор
    Как пък едно нещо не можем да направим без европейските фондове?????

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.