Last news in Fakti

19 Юли, 2023 10:28 1 237 3

За пръв път в България се излюпиха две орлета в гнездо на малък креслив орел (СНИМКИ)

  • креслив орел-
  • орлета-
  • птици-
  • редки птици-
  • за пръв път-
  • българия-
  • популация

За жалост при кресливите орлета, най-често оцелява само едното, ако са се излюпили две

Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) регистрира за първи път в България случай на две орлета в гнездо на малък креслив орел. Успешното отглеждане на две малки е изключително трудно, като това се случва в едва около 3 процента от гнездата. Двете птици са забелязани по време на изпълнението на LIFE проект "Земите и горите на орела", предава БНР.

Гнездото се намира в защитената зона по Натура 2000 "Батова" в Североизточна България. В момента птиците са на около един месец, а очакванията са в началото на август да са готови за първия си самостоятелен полет.

Проектът LIFE "Земите и горите на орела" Българското дружество за защита на птиците изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите и Югоизточното и Североизточното държавни предприятия. Данните до този момент показват, че на територията на България има около 800 двойки на малкия креслив орел. В страната ни проучванията за този вид птици засега са оскъдни. Въпреки това е известен фактът, че обикновено, дори и да се излюпят две малки, оцелява само едното, заради което гнездото, открито в защитена местност "Батова" с две малки птици е изключително ценно, сподели Михаил Илиев от Дружеството за защита на птиците.

Това гнездо той открива през 2021 година и оттогава го наблюдава. Предишните два сезона двойката е имала само по едно малко. Интересно е, че в близост само на 700 метра има и друга двойка.

Състоянието на двете кресливи орлета е добро, надеждите са те да оцелеят до момента, в който ще могат да излетят от гнездото. Законите на природата, разбира се, важат и при тези птици и много често едното малко, дори и да има достатъчно храна, бива системно нападано и тормозено от другото орле и в крайна сметка не оцелява, допълни Михаил Илиев.

Според настоящите размери на двете птици и тяхното оперение, очакванията са до 10 август те да излетят от гнездото.

Храна в тяхното местообитание със сигурност не липсва, тъй като полетата на Златна Добруджа са пълни с дребни гризачи, които са предпочитаното меню за малкия креслив орел. Остава надеждата двете малки да доживеят в относителен мир и разбирателство до момента, в който ще полетят.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Прекрасно
  • 2 плюс минус

    7 0 Отговор
    Трябва да пазим и да се грижим за майката природа.
    Ние сме част от нея.
  • 3 ганю

    0 0 Отговор
    Преди години по трудово се обучаваха учениците правеха къщички за птици
    и после ги поставяха
    а сега боклуци учат боклуци как се хвърлят отпадъци в родната природа
    и се секат гори и опожаряват