Last news in Fakti

25 Септември, 2023 12:29 1 932 1

Откриха удивителен математически модел в клетките на тялото, който ги балансира съвършено

  • модел-
  • математически модел-
  • баланс-
  • клетки-
  • човешко тяло

Между клетките се постига естествен баланс в това до колко всяка клетка допринася за масата на тялото

Откриха удивителен математически модел в клетките на тялото, който ги балансира съвършено - 1
Снимка: Shutterstock

От пренасящите кислород частици в кръвта ни до разклонените неврони, които управляват нашите мисли, тялото ни е изградено от разнообразие от клетки.

Изследователи от институции в Германия, Канада, Испания и САЩ проведоха проучване на всички отделни клетки в човешкото тяло, предава vesti.bg, позовавайки се на ScienceAlert.

Изследователите правят заключение, че в тялото на повечето възрастни мъже, се съдържат общо около 36 трилиона клетки, докато възрастните жени обикновено имат около 28 трилиона клетки. Едно 10-годишно дете, за сравнение, би имало около 17 трилиона.

Освен общия брой клетки, проучването разкрива нещо наистина интересно: ако групирате клетките в категории въз основа на техния размер, всяка категория допринася приблизително еднакво количество за масата на тялото.

Изглежда, че при клетките протича естествен акт на балансиране, при който се произвежда по-малко количество от по-големите клетки и повече по-малки клетки, за да се поддържат равномерни категориите. Нещо повече, вариацията в размера във всяка категория също беше приблизително сходна, пише още научното издание.

Като се има предвид, че относителният размер на най-малките клетки на тялото (като червените кръвни клетки, например) и най-големите клетки (като мускулните влакна) е като сравняване на размера на земеровка със син кит, това е удивително откритие.

"Нашите клетки са идеално оразмерени за различните си роли – и всяко прекъсване на този мащаб показва наличието на заболяване. Очевидно е важно, че този вид клетъчна регулация е открита", посочват учените.

Бъдещи проучвания ще имат възможност да разгледат как точно телата ни регулират размера и броя на клетките, които ни правят това, което сме – и как това регулиране действа, за да поддържа телата ни здрави и да растат нормално.

„Нашите данни служат за установяване на холистична количествена рамка за клетките на човешкото тяло и подчертават широкомащабни модели в клетъчната биология“, посочват експерти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    3 1 Отговор
    Пак целокупните учени са черпили от трудовете на Витанката.